UPDATE: Clujul se împrumută cu 300 de milioane de lei
0Primăria urmează să contracteze un împrumut masiv, pentru a avea banii de care este nevoie pentru câteva investiţii importante în oraş. Banii vor fi folosiţi printre altele, pentru sala polivalentă de lângă stadion şi clădirea Filarmonicii.
Edilii hotărăsc astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Local contractarea, de către municipiu, a unui credit de 300 de milioane de lei, cel mai mare luat de până acum de administraţia locală. Împrumutul va fi contractat pentru 30 de ani. Matematic, suma reprezintă în jur de 1.000 de lei pentru fiecare locuitor al municipiului, a cărui populaţie a fost estimată, la începutul acestui an, la 307.215 de persoane.
„Este o procedură standard prin care dorim să facem rost de lichidităţile necesare pentru realizarea unor investiţii. Acesta este un nou împrumut făcut, şi îl putem contracta acum pentru că am ajuns la un grad de îndatorare suficient de mic”, a explicat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Oana Buzatu.
Polivalentă, filarmonică şi autobuze
Banii urmează să fie folosiţi pentru trei investiţii majore, printre altele. Cea mai mare parte din împrumut va fi folosită pentru construirea sălii polivalente de lângă stadion (114 milioane de lei). Celelalte două proiecte importante sunt construirea sediului Filarmonicii (67 de milioane de lei), pus pe hârtie încă din 2006 şi cumpărarea în următorii ani a mai multor autobuze şi tramvaie (73 de milioane de lei).
Milioane bune vor merge şi pentru modernizarea unor străzi, lucrări plănuite încă de acum patru ani. O parte din bani vor fi folosiţi pentru construirea unui bazin de polo (opt milioane de lei), pentru izolarea blocurilor (10 milioane de lei) şi modernizarea reţelei de iluminat public.
Plasă de siguranţă
Cu toate acestea, există posibilitatea ca banii să fie recuperaţi ulterior şi prin scrierea unor proiecte pentru finanţări europene, de exemplu, pentru realizarea investiţiilor amintite. Municipalitatea urmează să aleagă banca de la care va lua acest credit în perioada următoare, probabil chiar până la sfârşitul anului. „În astfel de situaţii dobânzile sunt mult mai mici decât cele obişnuite, în principal datorită sumelor mari de bani despre care este vorba şi de credibilitatea instituţiilor publice”, a precizat Buzatu.
Ultimul credit bancar a fost luat de primărie în 2006 şi însuma doar jumătate (150 de milioane) din cel care urmează să fie aprobat astăzi de către consilieri. Gradul de îndatorare maxim permis prin lege este de 30% din veniturile ultimilor
trei ani.
UPDATE:
Consilierii au adoptat proiectul, stabilind și o comisie care să supravegheze procesul de atribuire a contractului unei bănci, printr-o procedură de licitație. Primarul Sorin Apostu a precizat că, în urma acoperirii împrumutului precedent, Clujul a ajuns la un grad de îndatorare de 10%, urmând ca după noul împrumut, acest grad să crească la 26%.
„Banii nu vor trebui neapărat cheltuiți pentru proiectele respective de investiție. Acestea sunt niște previzionări, niște strategii care se pot transforma în funcție de fondurile de care dispunem la buget. Respectivele obiective pot fi realizate și cu alte surse de finanțare”, a explicat primarul în plen.