Cine este vinovat pentru decăderea CFR-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la extaz la agonie au trecut fanii vişiniilor în sezonul precedent. Lipsa de investiţii şi managementul defectuos au fost principalele cauze ale decăderii. Conducerea care a scos clubul CFR din anonimat şi l-a ridicat în topul clasamentului se consideră principala vinovată şi de  rezultatele dezastruoase din acest sezon.

Decenii la rând în umbra Universităţii Cluj, clubul considerat reprezentativ pentru oraş şi echipa cu cei mai mulţi suporteri, CFR Cluj a avut nevoie de un om de afaceri cu mulţi bani pentru a schimba ierarhia în oraş, dar şi în fotbalul românesc. Sub conducerea lui Arpad Paszkany, încet, dar sigur, clubul a progresat, până când a devenit un brand foarte respectat pe plan naţional. După clasări pe locurile 11, 5 şi 3, echipa a cucerit primul titlu de campioană în 2008, la „pachet“ cu un alt trofeu important, Cupa României. Acela a fost anul în care CFR şi-a depus oficial candidatura la grupul select al echipelor care se bat mereu pentru titlul de campioană. În sezonul 2007-2008 a apărut un fenomen extrem de interesant în rândul iubitorilor de fotbal din oraş, care au migrat spre Gruia, deşi o mare parte dintre ei erau fani ai lui „U“ până atunci. „Vişiniii“, antrenaţi de Ioan Andone, se puteau lăuda cu faptul că reprezintă provincia, care a pus capăt unei dominaţii de 18 ani a echipelor din capitală. Universitatea Craiova, în sezonul 1990-1991, adusese ultimul titlu în provincie.

Au urmat alte cinci trofee în doi ani

În 2009, echipa a suferit un regres, terminând campionatul doar pe poziţia a patra, în urma echielor Unirea Urziceni, Poli Timişoara şi Dinamo. Paszkany nu depusese armele şi anunţa că în sezonul următor se va bate din nou pentru titlu. Mai mult, atât Cupa, cât şi Supercupa au ajuns tot la Cluj, astfel că numărul de trofee a rămas constant. 2009-2010 a fost cel mai bun an din istoria clubului, CFR cucerind, în premieră naţională, trei trofee: Campionat, Cupă şi Supercupă. A fost pentru prima oară când în România s-a organizat Supercupa, deşi o echipă a cucerit eventul. Iniţiatorul proiectului a fost chiar Iuliu Mureşan, pe atunci membru important al Comitetului Executiv al FRF. „La Comitetul Executiv al FRF s-a decis disputarea Supercupei României, între CFR şi Unirea Urziceni. De acum încolo, echipa care face eventul va disputa supercupa pe propriul teren, în compania echipei clasate pe locul al doilea în campionat“, anunţa preşedintele CFR.

Transformare incredibilă, după doar un an

La începutul sezonului recent încheiat, „vişiniii“ porneau din nou cu gândul la titlu, însă lucrurile nu au mers deloc conform planurilor. Motivele care au dus la o clasare foarte slabă în clasamentul final sunt complexe, dar cea mai mare vină este a conducerii, conform propriilor declaraţii. Patronul şi-a asumat responsabilitatea pentru locul 10, unul foarte ruşinos pentru CFR: „În mare parte, vina îmi revine mie, pentru că mi-am încălcat o promisiune. După ce a adus eventul, Mandorlini nu mai trebuia ţinut la echipă, eu am fost convins că aceasta este alegerea bună. Din păcate, am cedat şi am acceptat să rămână. Acesta a fost motivul pentru care am ratat complet turul de campionat şi am fost nevoiţi să ne schimbăm total politica pentru partea a doua a sezonului“, a spus Arpad Paszkany. Andrea Mandorlini, antrenorul care a adus trei trofee în sezonul anterior, a fost demis după doar şapte etape, lăsând echipa pe locul 9, mult sub aşteptările conducerii.

Autorii schimbărilor dese de antrenori: jucătorii

În lumea fotbalului, circulă informaţii legate de motivul pentru care la CFR se schimbă foarte des antrenorii. Tot mai multe voci spun că un grup de jucători, apropiat de conducere, a reuşit să-şi impună punctul de vedere de fiecare dată când fotbaliştii erau nemulţumiţi de metodele de pregătire ale unuia dintre tehnicieni. Portughezii Ricardo Cadu, Nuno Claro şi Tony da Silva au fost mereu vocile care au adus informaţiile din vestiar la urechile lui Paszkany şi ale lui Mureşan. Căpitanul Cadu este cunoscut ca un fotbalist cu o mare autoritate, al cărui cuvânt a contat de fiecare dată pentru preşedintele clubului. După „mazilirea“ italianului Mandorlini, la Cluj a ajuns Sorin Cârţu. El a condus echipa în nouă meciuri de campionat, obţinând patru victorii, trei remize şi două înfrângeri. De asemenea, în Liga Campionilor, Cârţu a înregistrat o victorie şi patru înfrângeri. Sub conducerea sa, CFR Cluj a fost eliminată şi din Cupa României, în optimi, de Gloria Bistriţa. Mai mult, gestul său din timpul meciului cu FC Basel, din Europa League, când a spart cu piciorul geamul de protecţie al băncii de rezerve, i-a fost fatal lui „Sorinaccio“.

Investiţii foarte mici, rezultate pe măsură

Ajuns la finele primei jumătăţi de campionat, acţionariatul CFR şi-a schimbat total viziunea în ceea ce priveşte fondul de investiţii şi politica la nivelul băncii tehnice, numind un antrenor din propria „ogradă“. Alin Minteuan, fost jucător al CFR-ului, a fost instalat antrenor principal, deşi nu avea experienţă. Resemnaţi cu gândul că tânărul tehnician nu poate face miracole şi sezonul este complet compromis, conducerea a renunţat la o serie de jucători care aveau contracte mari. Lotul a ajuns să aibă doar 21 de jucători de câmp şi cinci portari. Numărul mare de accidentări s-a resimţit din plin şi CFR a avut un retur catastrofal. „Am avut parte de cel mai slab sezon, pentru că am greşit cu toţii. Atât acţionarii, cât şi conducerea executivă şi tehnică. Jucătorii au o mare parte de vină, pentru că şi-au pierdut concentrarea şi nu mai au motivaţie. Mulţi câştigă o groază de bani şi nu fac nimic pentru a-i justifica, sunt blazaţi. Nu are rost să dăm salarii foarte mari şi să terminăm la jumătatea clasamentului. Pe viitor, vom încerca să ne axăm pe o politică mai bună în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ şi să investim cu cap, în jucători de calitate“, a declarat Iuliu Mureşan, preşedintele CFR.


Părăsiţi şi de public

O mare problemă pentru clubul din Gruia în sezonul trecut a reprezentat-o şi atitudinea publicului în ceea ce priveşte echipa. Lipsa de rezultate a făcut ca dintr-o medie de 9.500 de spectatori în 2009-2010, aceasta să scadă vertiginos în ultimul sezon, când la stadion au venit în medie 5.000 de spectatori pe meci. „Suporterii vin la stadion doar când luptăm pentru campionat. Din păcate, când nu avem rezultate, preferă să rămână acasă“, e explicaţia lui Iuliu Mureşan. Mai mult, iritaţi de rezultatele slabe ale echipei, spectatorii au intrat în conflict cu jucătorii, huiduind în dese rânduri prestaţia acestora.

Proiect nou pentru un alt titlu!

Imediat după tragerea cortinei în prima ligă, Paszkany şi compania şi-au făcut planul de bătaie pentru următorul sezon. Jorge Costa este numele adus la Cluj pentru a revitaliza echipa din Gruia.Paszkany nu s-a putut resemna cu ideea că echipa sa nu mai contează în lupta pentru primele locuri şi a schimbat complet strategia pentru sezonul care urmează. După ce încercarea cu Alin Minteuan pe banca tehnică a dat greş, omul de afaceri a decis împreună cu membrii Consiliului de Administraţie ca fostul mare fotbalist Jorge Costa să fie instalat în funcţia de antrenor principal. Deşi nu are un CV impresionant ca tehnician, Costa a fost preferat datorită mentalităţii sale de campion în locul unui antrenor experimentat.

Imediat după tragerea cortinei în prima ligă, Paszkany şi compania şi-au făcut planul de bătaie pentru următorul sezon. Jorge Costa este numele adus la Cluj pentru a revitaliza echipa din Gruia.Paszkany nu s-a putut resemna cu ideea că echipa sa nu mai contează în lupta pentru primele locuri şi a schimbat complet strategia pentru sezonul care urmează. După ce încercarea cu Alin Minteuan pe banca tehnică a dat greş, omul de afaceri a decis împreună cu membrii Consiliului de Administraţie ca fostul mare fotbalist Jorge Costa să fie instalat în funcţia de antrenor principal. Deşi nu are un CV impresionant ca tehnician, Costa a fost preferat datorită mentalităţii sale de campion în locul unui antrenor experimentat.

Campanie de achiziţii fără sume mari

Chiar dacă obiectivul declarat pentru următorul sezon este câştigarea unui nou titlu, Paszkany a ales să transfere jucători liberi de contract, pe care i-a ademenit cu prime de instalare şi salarii peste media campionatului nostru. Dacă în ultimul an a preferat să formeze o echipă în care să fie prezenţi şi jucătorii autohtoni în număr mare, de data aceasta omul cu banii din Gruia s-a reorientat spre piaţa portugheză şi sud-americană, la fel ca în sezoanele precedente. Astfel, în Gruia au fost aduşi Lionn, Camora, Renan, Ronny, Sougou şi Weldon. Vedeta campaniei de transferuri este fără discuţie Weldon Santos de Andrade, fotbalist pentru care CFR a insistat foarte mult, iar în cele din urmă Benfica l-a cedat. În total, CFR a cheltuit pentru cei şase fotbalişti doar 550.000 de euro, sume achitate jucătorilor ca prime de instalare. „Am preferat să aducem jucători sud-americani pentru că sunt mai de calitate şi mult mai ieftini decât ai noştri. Echipa arată foarte bine acum, e mult mai puternică decât în sezonul trecut şi sunt convins că avem şanse mari la un nou titlu. Nu e nevoie să cheltuieşti foarte mulţi bani pentru a forma o echipă competitivă“, a declarat patronul clujenilor, Arpad Paszkany.

Costa a schimbat complet atitudinea echipei

Jorge Costa s-a făcut cunoscut ca fotbalist prin determinarea pe care o avea pe terenul de joc. Fundaş de fier, cel poreclit „tancul“ a cucerit absolut toate trofeele importante la nivel de echipă de club şi a fost un component de bază al naţionalei Portugaliei. Ca antrenor, a pregătit echipele Sporting Braga, Olhanense şi Academica de Coimbra, iar apoi a decis să ia o pauză, din cauza unor probleme personale. În luna mai a acceptat provocarea CFR-ului şi a revenit în fotbal: „Nu am stat foarte mult pe gânduri atunci când mi s-a propus să antrenez la Cluj, pentru că am văzut cu adevărat un plan bine pus la punct, care vizează performanţa. Seriozitatea conducerii de aici m-a făcut să accept oferta şi sunt convins că putem face lucruri frumoase împreună“, a spus Jorge Costa în momentul în care a fost instalat pe banca tehnică. Deşi nu au trecut decât două luni de când a preluat echipa, portughezul a reuşit să schimbe atitudinea jucătorilor şi CFR a impresionat în meciurile de pregătire din Austria. Cu un sistem mai ofensiv, 4-3-3, dar şi cu o apărare excelent pusă la punct, formaţia din Gruia se numără din nou printre candidatele la titlu, singurul obiectiv la care se gândeşte conducerea din Gruia.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite