FOTO VIDEO Tornadă uriaşă la Drajna: autocar cu 40 de oameni la bord, răsturnat de vijelie, acoperişuri spulberate. Plan roşu de intervenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tornada Drajna Foto captura Facebook
Tornada Drajna Foto captura Facebook

Fenonem meteo extrem de periculos în judeţul Călăraşi. Un vârtej uriaş, care seamănă cu o tornadă, a fost filmat marţi după-amiază în localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord a fost răsturnat de vijelie, opt oameni fiind răniţi. Inspcetoratul pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi a activat Planul roşu de intervenţie.

GALERIE FOTO

UPDATE 21:00 Mai mulţi copaci şi stâlpi au fost doborâţi în timpul vijeliei care s-a abătut asupra judeţului Ialomiţa, pompierii intervenind în zeci de cazuri. Potrivit unui prim bilanţ realizat de reprezentanţii ISU Ialomiţa, în urma unei furtuni violente care s-a înregistrat în judeţ s-au înregistrat numeroase cazuri în care a fost nevoie de intervenţia pompierilor, informează news.ro.

Astfel, în municipiul Urziceni, pompierii au intervenit pentru degajarea acoperişului desprins al unui bloc.

În oraşul Ţăndărei, la ieşire spre Platoneşti, mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe DJ 201 sau pe firele electrice, lăsând gospodăriile fără curent electric. De asemenea, acoperişurile mai multor case s-au desprins şi au fost luate de vânt în timp ce doi stâlpi de curent au fost doborâţi în urma rafalelor puternice de vânt. 

Tot în Ţăndărei, mai mulţi copaci au căzut pe firele electrice, motiv pentru care muncitorii de la societatea furnizoare de gaze încearcă acum să remedieze avariile.

La Gura Ialomiţei, un tir gol s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Garda Ţăndărei a acordat prim ajutor şoferului, care a refuzat transportul la spital şi a asigurat măsurile la locul accidentului. Alţi copaci s-au prăbuşit pe DN2A, în cartierul Strachina, unde au fost luate de vânt acoperişurile unor case.

UPDATE 19:55 Satul Constantin Brâncoveanu, grav afectat de furtuna violentă. Primar: 15 case nu mai au acoperiş - DETALII AICI

Primarul localităţii Dragalina, Gabriel Stanciu, se află în satul cel mai grav afectat de vijelie. Conform acestuia, nu există persoane rănite, ci doar pagube materiale. "Suntem în momentul evaluarii situaţiei. La Constantin Brâncoveanu avem 15 case fără acoperiş, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit. Oamenii şi-au dat seama de pericol şi s-au adăpostit la timp din calea urgiei. Urmează să evaluăm situaţia şi la Dragalina", a declarat primarul Gabriel Stanciu.

UPDATE 19:18 Potrivit lui Raed Arafat,  opt oameni au fost transportaţi la spitalul din Slobozia în urma răsturnării autocarului din cauza tornadei de la Drajna. Şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă a mai spus că din primele informaţii sunt case afectate în mai multe localităţi din zona (judeţele Ialomiţa şi Călăraşi). Ar fi vorba despre câteva 2-3 clădiri afectate în Ţăndărei,Boteni şi Urziceni.

UPDATE 18:39 George Iacob, prefectul de Călăraşi, a declarat că la această oră patru victime au fost transportate la Spitalul din Slobozia. La faţa locului, sunt 12 ambulanţe şi a fost activat comitetul pebntru situaţii de urgenţă care evalueaza pagubele produse de fenomenul meteo  extrem, după ce acoperişurile mai multor care au fost spulberate de vijelie.

În autocarul răsturnat de vijelie se aflau 39 de pasageri care mergeau de la Feteşti spre Slobozia.

calarasi tornada

Bărăganul se află, la ora publicării acestei ştiri, încă sub avertizare de cod portocaliu de furtuni violente. Conform ISU Călăraşi, în vârtej a fost prins un autocar cu 40 de persoane. Autovehiculul a fost răsturnat, 7 dintre călători fiind răniţi, iar unul este în stare mai gravă.

"ISU Călăraşi a activat Planul roşu de intervenţie, la faţa locului fiind mobilizate mai multe echipaje de intervenţiei. 6 echipaje sunt la ISU Călăraşi, 3 de la ISU Ialomiţa, dar a fost mobilizat şi un echipaj de descarcerare", a precizat plt.adj,Ovidiu Tătăranu, purtător de cuvânt al ISU Călăraşi.

Potrivit lui Ovidiu Tătăranu, la această oră mai multe echipaje se îndreaptă spre locul accidentului.

Autocar rasturnat calarasi ISU Calarasi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că a fost declanşat planul roşu de intervenţii şi că, din primele informaţii de la faţa locului, victimele nu ar fi în stare gravă, însă situaţia s-ar putea modifica de la un moment la altul, iar cifra răniţilor ar putea creşte.

calarasi tornada

Arafat a mai spus că la acest moment nu există informaţii că ar mai exista şi alte maşini răsturnate de tornadă.

Ce spune Administraţia Naţionala de Meteorologie:

Meteorologii spun că tornada care s-a format la Drajna, în judeţul Călăraşi, este un fenomen meteorologic destul de rar şi că urmează să stabilească exact ce intensitate a avut. Aceştia avertizează însă că, deşi tornada s-a disipat, în zonă încă există riscul formării unor rafale de vânt.

„Probabil că s-a şi disipat. Au fost condiţii atmosferice propice pentru formarea acestei tornade. Din ce am văzut şi noi pe radar, s-a format un ciclon. Sunt două tipuri de tornade, unele care se formează din super celulă şi care pot avea o intensitate între F1 şi F5. În cazul acestui fenomen meteorologic, va trebui să măsurăm, în funcţie de ce pagube au fost în zonă, pentru a vedea intensitatea tornadei şi pentru a spune despre ce a fost vorba, exact, acolo”, a declarat, pentru „Adevărul”, meteorologul de serviciu. 

Potrivit acestuia, în zonă încă sunt pericole. „Poate cădea grindină, nu e exclus să mai apară rafale de vânt. Comparativ cu alte regiuni, astfel de fenomene la noi se formează destul de rar”, a completat specialistul. 

Tornada de la Făcăeni

În august 2002, satul ialomiţean Făcăeni, de pe malul stâng al braţului Borcea, era la un pas de a fi ras de faţa pământului de singura tornadă care a lovit România. 

Făcăeni, un sat din inima Bărăganului, aflat pe malul stâng al braţului Borcea al Dunării, a fost lovit în august 2002 de un vânt puternic. Sute de locuinţe şi o pădure întreagă au fost puse la pământ în doar câteva minute. Specialiştii care au studiat fenomenul de atunci au ajuns la concluzia că a fost vorba despre o tornadă. Unica înregistrată în România.

Pe 12 august 2002, când tornada a lovit Făcăeniul, localnicii cu toţii acasă şi se pregăteau să-şi termine treburile prin curte.

„Să fi fost trecut de 6 seara când un nor negru s-a văzut venind dinspre miazănoapte. Norul se apropia puternic către sat şi a început să bată vântul puternic. Vijelia a început să se transforme într-o pâlnie neagră şi să vină spre noi“, îşi aminteşte o femeie, care a povestit într-un interviu pentru Adevătrul ce a trăit atunci.

Abia a apucat să intre în casă, când a auzit cum scârţâie uşile şi geamurile şi a văzut cum vântul îi smulge bucăţi din casă.

„Ne-am ascuns sub masă cu toţii de frică. Nu cred că a durat mai mult de cinci minute, dar ne-a distrus casa în totalitate“, rememorează Anica Popa momentul în care vijelia a spulberat zeci de case din Făcăeni.

Ca să scape de furia naturii dezlănţuite, femeia s-a adăpostit alături de copii şi de nepoţi sub masa din bucătărie. Au fost descoperiţi de soldaţi la o oră după ce urgia s-a potolit.

Un raport al Inspectoratului Protecţiei Civile Ialomiţa, acum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prezintă pe larg pagubele provocate. Potrivit documentului, 428 de locuinţe au fost avariate, 30 – complet distruse şi 120 de hectare de vegetaţie forestieră retezate. Totodată, întreaga reţea de energie electrică a localităţii a fost avariată. Au fost rănite 14 persoane, iar o femeie şi un copil şi-au pierdut viaţa. Valoarea pagubelor înregistrate a depăşit echivalentul sumei de 5,7 milioane de lei. Vântul ar fi avut viteze cuprinse între 250 şi 300 kilometri/h.

CITEŞTE ŞI

Cum se formează o tornadă, unul dintre cele mai distructive fenomene naturale VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite