Top 5 legume-minune care „înghit“ zahărul şi ţin diabetul sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele proaspete ţin bolile sub control
Legumele proaspete ţin bolile sub control

Consumul regulat de spanac şi de varză reduce riscul de diabet de tip II. Pentru a ţine sub control nivelul zahărului din sânge, bolnavii trebuie să adopte o dietă bogată în legume proaspete, cu conţinut scăzut în fructoză.

Vinetele, bogate în carbohidraţi

Vinetele, legumele-vedetă ale verii sunt cele mai recomandate diabeticilor, deoarece acestea conţin doar 4 grame de zăhar la o cantitate de 100 de grame.

În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar.

Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit datorită conţinutului foarte mare de apă.

În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

Fasolea împiedică absorbţia zaharurilor

Pentru că are foarte puţină grăsime şi cholesterol deloc, fasolea este foarte indicată în regimul diabeticilor. O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

ciorba de fasole cu costita afumata
”Fasolea este recomandată diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, dar si carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile”, spune dr. Deniza Zaharia, medic de familie.

De altfel, fasolea mai este cunoscută şi sub denumirea de “mâncător de zahăr” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu.

Spanacul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi

Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Acestea reduc riscul apariţiei diabetului, sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% riscul apariţiei diabetului.

spanac shutterstock
“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă.

Se consumă aşadar frunze proaspete de spanac în salate, în diverse combinaţii şi se poate bea chiar un pahar de suc proaspăt de spanac, dimineaţa, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând şi la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei, tratează de asemenea migrenele, abcesele dentare, sângerarea gingiilor, bolile de rinichi sau vezică, convulsiile, şi lista poate continua. Se pot face şi cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.

Cât mai multă salată de varză

Pentru diabetici, varza este medicamentul minune, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Specialiştii o recomandă să fie consumată în stare crudă ca salată. Fiartă îşi pierde din proprietăţile nutritive.

Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. . Veritabil vraci al naturii, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale. De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

calarasi varza

“Puterea bărbatului”, excelentă sursă de fibre solubile

Ţelina este foarte bună şi pentru diabetici. O poţi amesteca cu suc de morcovi şi pătrunjel şi vei obţine un medicament miraculos, care ajută la menţinerea glicemiei sub control.

Uşor de digerat, ţelina scade tensiunea arterială, detoxifică organismul, este un excelent aliat în diete şireglează disfuncţiile hormonale. Numită popular “puterea bărbatului”, rădăcinoasa este o importantă sursă de vitamine care acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic şi expectorant.

image

Ţelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conţine de asemenea cantităţi importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu.

“Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea nivelului de LDL, aşa-numitul „colesterol rău”.
 

Vă recomandăm şi:

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A. 7 motive să mănânci pepene galben

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Miracolul din drojdia de bere. De ce alimentul care învinge anemia şi întârzie îmbătrânirea trebuie consumat cu grijă - sfaturile medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite