Reţeta celui mai bun şi simplu chec: ingredientele secrete ale desertului delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chec-ul, un preparat uşor şi delicios FOTO Adevărul
Chec-ul, un preparat uşor şi delicios FOTO Adevărul

Bun la cafeaua de dimineaţă, dar şi ca desert după o masă copioasă, checul preparat în Banat este un deliciu. Reţeta pe care o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, cuprinde paşii pe care trebuie să-i urmeze gospodinele pentru cel mai bun preparat, înstelat cu nuci şi stafide.

Ingrediente:

1 kg făină
1,5 pachet unt
8 ouă
100 g stafide
1 păharel mic de rom
coaja de la 1 lămâie
praf de copt
zahăr vanilat
1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
50 g mieji de nucă măcinaţi

Mod preparare:
•    Se freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă
•    Praful de copt se dizolvă în rom
•    Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine
•    Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr
•    Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic
•    Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat
•    Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e gata checul, să-nceapă sărbătoarea”

Cea mai importantă lucrare a gastronomiei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).


Vă recomandăm şi:

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Viaţa grea a ţăranului din Bărăganul interbelic: mânca mămăligă, spăla rufe la râu şi era măcinat de tuberculoză

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite