Prognoza meteo: Cum va fi vremea până pe 3 ianuarie, unde se anunţă ger cumplit şi când lovesc ninsorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile deosebit de scăzute pun stăpânire şi pe Bărăgan. Gerul care se instalează în toată ţara până pe 3 ianuarie ne dă bătăi de cap. Pe lângă frig, la începutul anului se anunţă şi ninsori.În Bărăgan, luna  ianuarie, de 40 de ani încoace, spun meteorologii, este recunoscută ca cea mai friguroasă.

În anul 1987 s-a bătut recordul ultimelor 4 decenii: minus 26,9 grade Celsius, înregistrate la Călăraşi.
Acum , cu doar câteva ore înainte de Revelion, meteorologii au emis o atenţionare de ger pentru toată ţara care va fi traversată de o masă de aer polar.

” În intervalul menţionat, 31 decembrie-3 ianuarie, vremea se va menţine rece în toată ţara, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger în nord, nord-est şi centru şi local în restul zonelor, cu minime termice sub -10 grade, până în jurul a -18 grade în depresiuni. Temporar, vântul va avea intensificări pe crestele montane şi în zona litoralului. Începând din noaptea de 2 / 3 ianuarie, aria ninsorilor va fi in extindere treptată”, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM).

Ianuarie, cea mai friguroasă lună

Conform specialiştilor, luna ianuarie este recunoscută în Bărăgan ca cea mai friguroasă din ultimii 40 de ani. În anul 1987 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Precipitaţii abundente

O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei. „ În unii ani activitatea intensă a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulaţiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitaţi mari de precipitaţii“,  spun meteorologii. Anii cu temperatura medie cea mai scăzută, înregistrată în oraşul nostru au fost: 1985, 1987, 2006, 1996, 2004 şi 2010.  Nici în 2012, iarna nu a fost mai blândă. Dunărea a îngheţat tun la Călăraşi, prinzând ca într-o menghină mai multe remorchere. Aproape o lună, marinarii au fost prizonierii fluviului de gheaţă.
 
 Polei şi viscol

În anul 1985, în luna ianuarie, s-a consemnat o temperatură minimă absolută de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei şi 21 de zile de ger. În 1987 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape întreaga lună a fost dominată de ger, iar în 9 zile a predominat poleiul.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: Cum va fi vremea de Revelion şi când loveşte valul de ger siberian, cât de mult scad temperaturile

Prognoza meteo pentru începutul anului 2016. Cum va fi vremea în primele 3 luni

Prognoza meteo: vreme de primăvară în decembrie. Când încep să scadă temperaturile şi cât de frig se face

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite