Prognoza meteo: iarna grea loveşte România. Cât de cald se anunţă în noiembrie şi când loveşte gerul cumplit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă o toamnă cu temperaturi ridicate şi puţine ploi, însă la iarnă ne aşteaptă ger cumplit.  Astfel că, după o vară toridă, urmează trei luni cu temperaturi blânde, peste limita normală.


Foarte cald în septembrie

Conform ANM, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai mare decat media multianuală, mai ales în sud-estul, sudul şi vestul ţării. Media multianuală, măsurată din 1981, este de 14,8 grade Celsius. Precipitaţiile vor fi la fel de reduse în mai multe zone din ţară, cu excepţia regiunilor nordice. Meteorologii spun că temperatura medie lunară a aerului va avea valori mai ridicate decât media multianuală îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. Cantităţile totale de precipitaţii vor fi in general deficitare, exceptând regiunile nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică.

Plouă puternic în vest

În octombrie, temperaturile vor fi tot peste medie în sud, sud-est şi local în vest. În restul ţării, acestea vor fi apropiate de normal, 9,6 grade Celsius, anunţă ANM. Precipitaţii abundente vor fi în centru, vest şi est. “Temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud- est şi local în vest şi vor fi apropiate de normal în restul ţării. Precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, local excedentare în regiunile centrale, vestice şi estice”, prognozează ANM.

Cald în ultima lună de toamnă

Şi în noiembrie va fi mai cald decât în mod normal (3,8 grade) în sudul, sud-estul şi vestul ţării. De asemenea, precipitaţiile vor fi mai abundente în centrul şi estul ţării. Temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud - estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud- estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Meteorologii avertizează însă că nu toate zilele vor fi călduroase, vor exista şi perioade cu răciri accentuate. Trendul temperaturilor pozitive se va menţine în partea de vest, în sud sau sud-vest, unde vom avea temperaturi uşor peste media climatologică.

Episoade de vreme severă

Cu toatea astea,  spun meteorologii, luna decembrie vine cu ger năprasnic, în decembrie şi ianuarie, iar dispeceratul Energetic Naţional se asteaptă ca în această iarnă să fie consumuri-record de electricitate şi de gaze naturale, ca anul trecut, când au fost temperaturi de minus 15-20 de grade, înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile. Într- o intervenţie televizată, director Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), Elena Mateescu a precizat că am putea avea parte de o iarnă grea, a extremelor. "Cu siguranţă dacă 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece lună a anului, martie a fost foarte călduroasă, vara a fost una a extremelor, dar cu temperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca şi iarna 2017-2018 să fie o iarnă a extremelor.  În care să avem alternanţe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol şi căderi de zăpadă, până la urmă sunt obişnuite într-un tipar de vreme extremă", a precizat meteorologul.


Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vară la începutul toamnei. Cât de cald se face, de când scad temperaturile şi unde lovesc ploile

Prognoza meteo: când şi unde se întoarce canicula. Ce temperaturi se anunţă, în ce regiuni mai plouă

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite