Planta care vindecă răni grave. Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor, cea mai puternică armă împotriva infecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălbenelele, plante cu efecte terapeutice uimitoare FOTO Adevărul
Gălbenelele, plante cu efecte terapeutice uimitoare FOTO Adevărul

Plante tămuitoare, folosite în leacuri încă de pe vremea romanilor pentru a anihila otrava produsă de muşcăturile de scorpion, gălbenele cresc rezista organismului împotriva infecţiilor. În război, soldaţii le puneau la răni pentru a oprit sângerarea.


“Cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate, indiscutabil, de acţiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană şi antifungică, dând putere organismuluisă lupte contra. Gălbenelele au o întreagă istorie ca plante medicinale, fiind utilizate încă din antichitate sub formă de ceai care avea rolul de a elimina stresul şi insomnia. Tot în acea perioadă gălbenelele erau folosite în bucătărie, pentru îngrijirea pielii şi erau totodată un simbol al frumuseţii.

La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecţiunile sistemului digestiv şi aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipaţie, colite. Pentru a trata arsurile stomacale, de exemplu, putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriţă la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut)”, explică dr.Denisa Zaharia, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.

Bogate în răşină şi vitamina C

Bogate în  ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, răşină, vitamina C, dar şi saponine, glicozide şi steroli, gălbenelele(calendula officinalis, denumirea ştiinţifică) sunt plante tămăduitoare. Conţinutul acestora au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea. Datorită gustului aromat, ceaiul de gălbenele poate fi consumat şi din pură plăcere.

Beneficiile plantei care înfloreşte din mai şi până în septembrie nu se opresc aici. Persoanele care suferă de gastrită şi ulcer gastric pot trata aceste afecţiuni, consumând câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni.

Ideală pentru acnee şi boli ale pielii

La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile şi diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica şi în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia şi hidrata intens. Coşurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crema de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant şi antibacterian. Uleiul de gălbenele este utilizat pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a pielii crăpate, a iritaţiilor de orice fel. Este de un real ajutor şi în vindecarea unor ciuperci, a herpesului, a muşcăturilor de insecte, iar în cazul veninului de păianjen are efect tămăduitor.

De asemenea reprezintă o alternativă  naturală pentru tratarea venelor varicoase şi a ulcerelor venoase. “În perioadele în care consumi alimente care conţin grăsimi nesănătoase sau pentru curăţarea organismului de toxine,  este ideal ceaiul de gălbenele. Acesta are o acţiune detoxifiantă asupra ficatului, a colonului, intestinelor şi avezicii biliare”, spune specialistul.

Cum se recoltează

Gălbenelele sunt plante anuale ce înfloresc din luna mai pana în luna septembrie. Florile se recoltează fără codiţe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea plantelor se face 4-5 zile la rând, după ce se ridică roua şi până seara. Se pun la uscat în straturi subţiri, la umbră şi pot fi păstrate timp de un an.
 

Vă recomandăm şi:

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite