Marea concurenţă a micului moşier Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul fermier al ţării, de la comanda vaporului la volanul tractorului Desen de Vali Ivan
Primul fermier al ţării, de la comanda vaporului la volanul tractorului Desen de Vali Ivan

Noul hobby al lui Traian Băsescu, cel de fermier, îl pune în concurenţă directă, în Câmpia Bărăganului, cu unii dintre cei mai mari latifundiari din România, faţă de care preşedintele e un moşier mic spre mijlociu.

Între Bucureşti şi Constanţa, câmpia cea mănoasă a Bărăganului se întinde pe sute de mii de hectare.

În judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, mii de fermieri au în proprietate sau în arendă teren arabil, de la 1 hectar la peste 10.000 hectare. Există câţiva mari jucători pe piaţa agricolă, care deţin mii de hectare. Cu cele 300 hectare ale sale, preşedintele Traian Băsescu este departe de clasamentul celor mai importanţi fermieri ai Bărăganului.

Şeful statului a devenit, prin fiica sa Ioana, proprietar al unui teren de peste 291 de hectare cumpărate în localitatea Nana din judeţul Călăraşi.

Ca suprafaţă deţinută, Traian Băsescu se „bate“ în topul Direcţiei Agricole Călăraşi, de exemplu, cu Junca Lact Cooperativa Agricola Călăraşi (298 hectare), cu Vel Agro Srl (317 hectare) sau cu Microservice SRL (328 hectare).

Conform împărţirii fermierilor, Băsescu intră la categoria „mijlocie“, cu teren între 20 şi 1.000 de hectare. Peste 1.000 de hectare sunt marii fermieri. Sub 1.000 de hectare, agricultorii sunt consideraţi de categorie „mijlocie-mică“.

„Fermierii mici şi cei mijlocii joacă un rol important în exploatarea agricolă a terenurilor din judeţul Călăraşi“, ţin să precizeze reprezentanţii Direcţiei Agricole. Până să ajungă de talia principalilor investitori din Călăraşi, Traian Băsescu mai are de cumpărat ceva teren.  

„Agricultura nu se face după ureche!“

Maria Dragomir din Călăraşi este prima femeie-arendaş din România. Olteancă de fel, ea s-a stabilit în Bărăgan acum mai bine de 30 de ani. În anii de glorie ai economiei socialiste, Maria a fost prima femeie director de IAS. După ce a făcut tranziţia în economia de piaţă, prima femeie arendaş a ţării s-a gândit să-şi încerce puterile şi în politică, aşa că a ajuns deputat PPDD.

Maria Dragomir are actualmente în administrare peste 800 de hectare de teren şi scoate din agricultură 150.000 lei pe an. Spune că oricât de confortabile ar fi fotoliile de la Parlament, mirosul acela inconfundabil de pământ reavăn, peste care suflă vânt proaspăt de primăvară, reprezintă pentru ea cea mai puternică esenţă.

„La repartiţie aş fi putut obţine un post la staţiune de cercetare la Dăbuleni ori la Şimnic sau la catedră, dar nu m-a tentat aşa ceva. Auzisem, la acea vreme, că în Bărăgan, la Dor Mărunt, se obţin cele mai mari producţii de porumb şi grâu. A fost o mare provocare venirea mea aici“, mărturiseşte ea.

Noua proprietară Ioana Băsescu ar putea-o avea exemplu pe Maria Dragomir pentru cum a ţinut frâiele în agricultură.

„Dacă mă întrebaţi ce trebuie să facă o femeie în agricultură, lucrurile stau cam aşa. Mie îmi place să lucrez în aer liber, pe câmp, să simt pământul sub picioare, să am satisfacţia că din mâinile mele dau oamenilor să mănânce o pâine. În fiecare dimineaţă, mă trezesc la ora 4.30-5.00, iar primul lucru pe care-l fac este să merg în câmp să văd ce-mi fac plantele.

Fiica preşedintelui nu face nimic dacă nu angajează un specialist, un om de valoare care să-i dea sfaturi. Agricultura trebuie să-i placă în primul rând, apoi să se gândească la profit. Nu are cum să facă ea agricultură pentru că ar face-o după ureche, primitiv. Trebuie să se doteze cu utilaje de ultimă generaţie şi să angajeze oameni. Cum a fost îndrumată să cumpere teren la Nana, ştiindu-se că Bărăganul are sol fertil, aşa ar trebui să fie consiliată şi pe mai departe. Sunt convinsă că are oameni de valoare lângă ea care nu vor da greş“, dă sfaturi Maria Dragomir.

Câştig ca la poker

Lider al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru este un fermier comparabil cu Traian Băsescu. Deţine peste 350 de hectare de teren arabil în Ialomiţa şi Călăraşi. Majoritatea sunt cultivate cu cereale, iar la ultima campanie de recoltare din această vară a reuşit să scoată peste 4 tone de grâu la hectar.

Ca alţi fermieri, agricultorul a intrat în politică şi a ajuns consilier judeţean la Ialomiţa. E mai uşor aşa, să lucrezi în echipă. „Să ştiţi că eu mă bucur foarte mult pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu a venit să investească aici în zona noastră şi mai ales pentru faptul că s-a gândit să investească într-un domeniu de activitate precum agricultura. Reprezintă un plus pentru această ramură a economiei, care este şi aşa Cenuşăreasa României.

Eu îi recomand preşedintelui să aibă foarte multă grijă, pentru că agricultura este ca un joc de poker. Câştigurile sunt profitabile, însă riscul de a pierde este extrem de mare“, avertizează fermierul. Din activitatea sa agricolă, Sitaru câştigă pe an aproape 300.000 de lei. Bani frumoşi, scoşi din pământ.

Top 3 Călăraşi: Iskandar, Charmetant şi Jihad

Pe primul loc în topul celor mai mari fermieri din judeţul Călăraşi se află societatea Maria Trading SRL, care este şi cel mai mare crescător de animale din România. Firma este administrată de libanezul Saad Iskandar şi are în proprietate 11.204 hectare. Pe locul doi se situează francezul Charmetant Arnaud, care administrează peste 10.000 hectare de teren agricol. Locul trei este ocupat de alt libanez, Ibrahim El Khalil Jihad, care a cumpărat în Călăraşi 9.905 hectare de teren.

Dorna Agri SA Roseţi se clasează pe locul 4, cu 7.949 hectare, urmată pe locul 5 de Agrozootehica Pietroiu cu 5.769 hectare. Pe locul 6 găsim Maria Group SRL cu 4.264 de hectare, iar pe locul 7 se află Ulmeni cu 2.246 hectare. Locul 8 este ocupat de Dor Mărunt cu 1.635 hectare, pe 9 este Vitisem Coconi din Mănăstirea, iar locul 10 revine firmei Agromixt Buciumeni SA din Budeşti, ce exploatează 1.225 hectare.

1,3
milioane de euro a plătit Ioana Băsescu pentru 291 de hectare de teren, din care un milion de euro prin credit bancar

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu Venirea investitorului Traian Băsescu în mica localitate din Bărăgan a renăscut speranţele de prosperitate ale localnicilor. Terenul e extrem de fertil, dar sistemul de irigaţii a fost distrus. Bogăţia Nanei este solul, un pământ extrem de fertil care, dacă ar fi lucrat cu utilaje performante şi tehonologie avansată, ar scoate din sărăcie tot Bărăganul.

Senatul anchetează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Băsescu. Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind creditul primit de Ioana Băsescu de la CEC Bank.Subcomisia va ancheta activitatea CEC Bank pentru a determina dacă creditul Ioanei Băsescu a fost acordat preferenţial sau nu. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Cosmin Nicula.

Elena Băsescu: Banii românilor se duc la cântăreţii PSD. Iată un subiect demn de o comisie de anchetă parlamentară! Europarlamentarul Elena Băsescu susţine că, în timp ce angajaţii Televiziunii Române se confruntă cu disponibilizări, instituţia îi va acorda deputatului social-democrat Mihai Sturzu 10.000 de euro pentru fiecare emisiune la care acesta va participa.

Antonescu: E jenant că Băsescu, cu Tricolorul în spate, l-a măscărit pe Ponta din cauza fiicei sale. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la RTV, că este "jenant" că preşedintele Traian Băsescu, cu "Tricolorul în spate", a făcut o conferinţă de presă şi l-a "măscărit" pe premier pentru chestiuni legate de Ioana Băsescu, potrivit Mediafax.

Ponta: Radu Gheţea nu va mai fi preşedintele CEC. Radu Gheţea, preşedintele CEC, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea, relatează Mediafax.

Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu. Venirea investitorului Traian Băsescu în mica localitate din Bărăgan a renăscut speranţele de prosperitate ale localnicilor. Terenul e extrem de fertil, dar sistemul de irigaţii a fost distrus.

Radu Gheţea face un pas în spate pe site-ul CEC Bank după scandalul telefonului dat de Băsescu ministrului Finanţelor. Pagina de internet a CEC Bank şi-a schimbat radical compoziţia săptămâna aceasta după apariţia informaţiilor privind intervenţia telefonică a preşedintelui Traian Băsescu pe lângă ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu pentru menţinerea lui Radu Gheţea în funcţia de preşedinte al băncii de stat. Fotografiile cu Gheţea şi premiile bancherului au dispărut de pe portalul băncii şi au fost înlocuite de poziţionările în diferite clasamente ale băncii.

Săptămâna imobiliarelor în politică. De la Dragnea la Băsescu. Imobiliarele nu-i poartă noroc lui Băsescu: tocmai acum când îşi relansa cariera cu o conspiraţie izbucneşte scandalul Nana. Poate Zola să descrie mai bine patimile lui cu terenuri şi case, căci „Nana” are o ereditate apăsătoare: Mihăileanu şi Căşuneanu. Dacă pentru Băsescu imobiliarele sunt pisica neagră într-o marţi 13, pentru baronii locali sunt mană cerească. Ei vor primi în natură mii de hectare de teren şi imobile prin descentralizare.

De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni. La începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui României, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana din judeţul Călăraşi. Investiţia familiei Băsescu a stârnit la scurt timp un amplu scandal mediatic: cum şi-a permis Ioana Băsescu un credit atât de mare, de ce consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu a sprijinit-o în această tranzacţie etc. Şi, totuşi, cine este vânzătorul?

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani. Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a făcut public contractul semnat cu CEC Bank, prin care a împrumutat 4,6 milioane de lei pentru a cumpăra un domeniu de 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi. Rata fixă lunară: 30.266,51 de lei. Dobânda totală este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mare decât creditul: 5.863.686,88 de lei.

Un mister: Ce este de anchetat în achiziţia unui teren agricol de Ioana Băsescu şi la ce serveşte înfiinţarea unei comisii parlamentare. Premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica lui Traian Băsescu teren în comuna Nana, plecând de la o emisiune de la Antena 3. El vrea şi o comisie parlamentară pentru „cazul Călăraşi“. Băsescu spune că este un scenariu fals şi că terenul a fost achiziţionat fără comiterea oricărei ilegalităţi.

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna NanaInvestiţiile în terenuri tentează şi familia prezidenţială. Ioana, fiica preşedintelui Traian Băsescu, este proprietara a 290.7 hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi, în comuna Nana, la 50 de kilometri de Capitală. Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial pe probleme agricole, este cel care s-a ocupat de această tranzacţie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite