FOTO Amintiri din Epoca de Aur. Unde se vindea cea mai bună îngheţată, cum se petrecea la birou şi ce găseai la „Plimbă tava“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chioşcul cu îngheţată se găsea la orice colţ de stradă Fotografii Facebook
Chioşcul cu îngheţată se găsea la orice colţ de stradă Fotografii Facebook

La 25 de ani de la căderea comunismului, imaginile din Epoca de Aur încă mai trezesc nostalgii. Cea mai bună îngheţată pe care o găseai la chioşchiurile de la orice colţ de stradă, preparatele de la „Gospodina”, sticlele cu lapte pentru care se stătea de cu seară la cozi interminabile şi ieşirile la terase alături de prieteni sunt doar câteva dintre amintiri.

Magazinele din orice oraş al României comuniste de la care, teoretic, orice „tovarăş”  trebuia să-şi facă aprovizionarea erau mai tot timpul pline cu conserve de legume. De obicei, fasolea păstăi şi mazarea, dar şi compoturile se găseau la discreţie. La alimentara, atunci când galantarele erau încărcate cu salam, muşchi de porc şi cârnaţi, nu cu „adidaşi”-celebrii purcei numai piele şi os- era clar: se anunţa o vizită de la „Centru”.

Alimentara, aprovizionată la comandă

Ca să dea bine în faţa conducătorilor „iubiţi”, în câteva ore magazinul se umplea cu bunătăţi şi la fel de repede se golea după ce se termina inspecţia prin oraş. O serie de fotografii, publicate pe un site de socializare, reconstituie fidel parfumul vremurilor de altădată, pe care vrem, nu vrem, le-am trăit, cu bune, şi cu rele. „Daaaa! Aveam chiar în faţa blocului un astfel de chioşc. Vindea un bătrânel tare amabil. Super! sau “Nu se mai întorc acei ani!”, comentează două persoane la fotografia cu chioşcul de îngheţată.

"La plimbă tava" găseai tot ce pofteai

“Gospodina.....pozele astea ne fac să nu uităm trecutul cu bune şi rele ......acum mai multe rele!”, “La plimbă tava..aşa era numit la mine în Oraviţa acest restaurant. Chiar era mâncare bună, poate nu toate felurile, dar aveai de unde alege, iar preţurile erau pentru omul de rând destul de acceptabile”, “Oricum mâncarea era mai sănătoasă decât acum!!!!”, spun alte persoane la vederea pozei cu autoservirea.


“Fostul magazin de lactate din Piaţa Mare Slobozia !! Ce îmi plăcea acoperişul !!”, spune cineva, iar o altă persoană o completează: "Şi la Privighetoarea(n.r: popas turistic în apropierea Sloboziei), era friptura cât tava,17 lei, şi pepsi, iar ciorba de burtă....o bunătate…””Primele GPL-uri, şi la Ploieşti erau la modă”, comentează un bărbat la fotografia cu autobuzul pe gaz.

calarasi epoca de aur

"Cei mai frumoşi ani ai României"

“Cei mai frumoşi ani ai României au fost 65-80 . La orice restaurant sau terasă care se respecta ospătarii erau atenţi fiindcă o impunea eticheta localului şi stiau că primesc bacşis fără să fie impozitat. Cei care au trăit acele vremuri este imposibil să nu fi intrat într-un restaurant de lux .

calarasi epoca de aur

Până şi pensionarii trăiau bine şi reuşeau să facă economii . Astăzi cu pensia abia de se poate trăi. Sigur, începând cu 81 a început declinul României şi coşmarul românilor, dar tot nu se murea de foame ca astăzi”, e de părere unul, în timp ce altul îl contrazice scurt:  "Fotografia este un trucaj de revistă: 1. Niciun chelner nu ţine farfuria cu fructe aşa.2. Ne uităm la masa din spate, cum se uită lung la ăia din poză”.

Intelectuali la munci agricole şi petreceri la birou

“Atenţie ! Nu sunt ţărani, ci intelectuali, obligaţi să meargă la muncă patriotică! Cine-şi aminteşte? Eu am fost la cules de cartofi şi sfeclă de zahăr, iar ca studenta am greblat la Facultatea de Drept!”, comentează o doamnă la fotografia unde se depănuşează porumb cu zâmbetul pe buze.

calaarsi epoca de aur

De departe, cele mai amuzante comentarii se referă la o petrecere într-un birou al muncii socialiste, probabil cu ocazia zilei de ( martie. “Fără pudră sau rimel, un fursec, nu mese întinse ca acum”, spune un domn.

image

“Da, asta am remarcat şi eu : chipuri senine. Azi vezi pe stradă numai figuri triste, îngândurate, încrâncenate, pierdute... La serviciu, oamenii zâmbeau!”, completează altul. Comentariile care stârnesc amuzamentul continuă să curgă, de exemplu: “Atmosferă tovărăşească, pomana tovărăşească!” sau” Zâmbeau, vorbeau frumos, trăgeau de limba, ca să aibă ce scrie în notele informative”. “ Ăla din capu' mesei, sigur e şefu, iar aia de lânga el, secretara probabil...Cu siguranţă că şefu era combinat cu ea de mulţi ani .Toţi ştiau asta, dar se prefăceau ca ploua. Ăla din stânga şefului e clar, turnătorul biroului, prieten cu şefu, dar sifona la cadre tot !”, spune un bărbat, iar altul trage concluzia: “Aşa arăta facebook pe vremuri!!!!”.

Vă recomandăm şi:

FOTO Amintiri din „Epoca de Aur“. Ce ţigări fumau românii în comunism, cu ce se îndulceau copiii şi ce se vindea la alimentară

FOTO Cum visa Ceauşescu să arate mastodontul siderurgic din Bărăgan. Pentru dictator a fost amenajat special un wc preţios pe şantier

FOTO Cum a doborât România recordul naţional la mistreţ. "Monstrul" din pădurea Ciornuleasa, vânat de Nicolae Ceauşescu, în 1978

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite