FOTO Cum a ajuns un român să vândă americanilor pantofi de 2.500 de dolari perechea. „N-am inventat eu nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Nedelcu a ajuns renumit în lume pentru pantofii pe care îi creează. Încălţările realizate manual se vând în SUA, Moldova, Ucraina Rusia şi România.

La doar 28 de ani, Marian Nedelcu, designer şi creator de pantofi a dat lovitura pe piaţa modei. Încălţămintea sa este făcută din cele mai fine şi exotice piei: de crocodil, de struţ, de rechin şi de pisică de mare, iar preţurile pot ajunge până la 2.500 de dolari perechea.

Despre pasiunea sa pentru încălţăminte, Marian Nedelcu spune că a început în copilărie când şi-a vopsit adidaşii în culori vii, extravagante pentru a ieşi din tipar. De altfel, încălţările bărbăteşti care îi ies din mâini au culori nonconformiste: mov cardinal, verde praz, galben, albastru puternic.

Deşi nu visa că o să aibă propriul atelier de încălţăminte, astăzi, tânărul a ajuns să aibă magazine şi peste Ocean. Marfa este produsă în atelierul din Bucureşti şi ia calea străinătăţii,  pentru a onora comenzile clienţilor. Marian  a pus bazele propriei afaceri în 2013, o afacere mică în care lucrează alături de el încă trei persoane şi în care a investit aproximativ 10.000 de lei.
 

Imagine indisponibilă

Dornic de a progresa, talentat şi cu viziuni moderne, după o carieră în atletism şi fotbal, Marian s-a trezit într-o zi că a reuşit să creeze o pereche de pantofi care a avut succes la public.

„Începutul a fost destul de greu, am pornit cu ceva mici economii personale, însă am avut noroc ca domnul Zamfir Dumitra care m-a îndrumat. El şi a început să-mi dezvăluie tainele meseriei: cum se croieşte, cum se taie, cum se vopseşte, cum se tălpuieşte, cum se coase, exact cum se făceau pantofii pe vremuri. A fost foarte greu, dar am învăţat repede pentru că îmi place foarte mult această meserie şi totul timpul îmi pun ideile în practică. Este provocator de fiecare dată când mă aşez la lucru, alte modele prind viaţă, alte culori completează rafturile cu creaţii. Este o meserie care îţi face bătături în palme şi pentru care trebuie să faci sacrificii. În timp ce prietenii mei îşi cumpărau telefoane, eu achiziţionam piele pentru pantofi“, povesteşte tânărul.
 

Imagine indisponibilă

Duce mai departe tehnica veche

Sacrifiicile au continuat şi în următorii ani, pentru că tot ce câştiga a fost reinvestit pentru a-şi dezvolta atelierul. Lucrează doar cu unelte vechi, aşa cum făceau pe vremuri cizmarii iscusiţi, iar toate operaţiile pentru crearea pantofilor se fac la mână. La 28 de ani, designer-ul de încălţăminte spune că pe partea tehnică stăpâneşte următoarele operaţii: croit, trasul la calapod, finisat.

Imagine indisponibilă



Este mândru că duce mai departe tehnica veche de construire a pantofului, adica rama de piele cusută manual, apoi coase prin talpă, fie liniar sau împletit în stil norvegian. Atenţia la detalii este incredibilă, deoarece pantofii sunt cusuţi manual, prin talpă, folosind cuie de lemn. Operaţiunile sunt dificile şi necesită multă răbdare şi atenţie pentru că altfel materialul fin din care se realizează pantoful ar putea fi compromis. Pentru Marian însă acestea sunt tehnici fără niciun fel de secrete. 

Anii '20, conceptul colecţiei

Toţi pantofii din brand-ul Nedelcu Shoes sunt realizaţi din piele: de viţel, de crocodil, de struţ, de rechin, de iguană şi de pisică de mare. Materialele şi le procură din Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Turcia, Indonezia şi Thailanda. Cât priveşte conceptul colecţiei sale, acesta are la bază anii ’20 – un moment al istoriei în care totul – de la stilul vestimentar, până la cel de viaţă era predominat de strălucire, jazz şi exuberanţă.

Imagine indisponibilă



Majoritatea pantofilor vopsiţi manual au modele inspirate din natură – de flori, de plante sau de coloristica animalelor, iar creatorul spune că se inspiră din viaţa reală în realizarea lor, din natură, din tot ce ne înconjoară. Pantofii Nedelcu Shoes se pot comanda pe site-ul său, nmshoes.com, creatorul putând fi contactat şi pe pagina de Facebook.
 

Imagine indisponibilă

În funcţie de compexitatea modelelor şi de comanda făcută de client, confecţionarea unei perechi de pantofi poate dura între trei şi 60 de zile, dar creatorul spune că merită aşteptarea pentru ca pantofii trebuie să se potrivească mai ceva ca o manusă. „Este importantă atenţia la detalii pentru că orice designer doreşte să realizeze piese fără cusur. Când clientul este mulţumit şi apreciază munca ta, sigur că împlinirea sufletească este imensă. Eu asta îmi doresc: oameni mulţumiţi care să-mi caute creaţiile, care să fie încântaţi de produsele mele. Puţin câte puţin, cu multă muncă şi efort, cred că am reuşit să le aduc această încântare în viaţă printr-o pereche de încălţăminte altfel“, povesteşte designerul.

„Nu am inventat eu nimic“

Despre pantofii realizaţi cu multă pasiune, răbdare şi sudoare, Marian Nedelcu spune modest că nu sunt ieşiţi din comun. Doar sunt piese de calitate, create cu grijă şi respect pentru client. „Modelele deja sunt chestii de bază ale încălţămintei, nu am inventat eu nimic, am adus pantofii barbăteşti clasici pe linia modernă şi contemporană. Culorile pe care le vopsesc manual sunt doar inspiraţia mea din natură.
 

Imagine indisponibilă


Dacă vorbim despre o construcţie normală timpul necesar este de 48 de ore, dacă vorbim de un pantof vopsit manual vorbim de un circa 72 de ore. Respectând procedeul tehnic pe etape, timpul necesar de lucru pentru a crea o pereche de pantofi cusuţi manual este de aproximativ 10 zile. Temenul de livrare pentru construcţia normală este de 2-3 săptămâni, iar pentru cei cusuţi manual avem de 45-60 de zile, însă anul trecut am avut câteva comenzi la care chiar nu am dat termen de livrare fiind foarte restrânşi cu producţia pentru Statele Unite“, povesteşte antreprenorul.

500 de lei, cea mai ieftină pereche

Pantofii se vând cel mai bine pe piaţa din România, urmată de cea din SUA Moldova, Ucraina şi Rusia. Cel mai bun/mic preţ de achiziţie porneşte de la 500 de lei, iar perechea cea mai scumpă s-a vândut cu 2.500 de dolari, pantofi vânduţi pe piaţa americană. Este vorba despre o pereche din piele de struţ, construită în totalitate manual, cusută la stup ( 140 de cusături la picior), adică a avut 280 de cusături ce au trecut prin talpa pantofului.
 

Imagine indisponibilă

Până în prezent, Marian se poate lăuda cu o colecţie de 3.000 de pantofi creată de el şi colaboratorii săi. Este hotărât să nu se oprească aici. În acest an va lansa prima colecţie de damă, pantofi Oxford/Derby/Brogue cu talpă de piele şi câteva modele de sandale de dama pe un toc de 10.5 cm, respectiv 9.3 cm.

Imagine indisponibilă

Antreprenorul spune că se declară mulţumit ce ceea ce face, pentru că pantofii sunt pasiunea sa. Povesteşte că este o afacere bună din care mereu câştigi bani, însă, din păcate, pe piaţa din România există fluctuaţii şi niciodată nu se poate baza pe un număr fix de comezi. „Există şi luni în care nu faci profit, însă pentru mine afacerea este în creştere în acest moment“, a spus tânărul antreprenor.

Imagine indisponibilă
Culorile pe care le vopsesc manual sunt doar inspiraţia mea din natură. Dacă vorbim despre o construcţie normală timpul necesar este de 48 de ore, dacă vorbim de un pantof vopsit manual vorbim de un circa 72 de ore.
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite