Expoziţie inedită. România anului 1964, descoperită de studenţii americani, după o călătorie de-a lungul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventura pe Dunăre la care au luat parte şapte studenţi americani a ajuns subiect de expoziţie. Muzeul Dunării de Jos găsduieşte timp de o lună, începând de vineri, 26 septembrie, o serie de documente şi fotografii realizate în 1964.



Expoziţia prezintă imaginea unei ţări „necunoscute”, situată dincolo de „Cortina de Fier”, aşezată de-a lungul unui mare fluviu european, înainte de vărsarea lui în Marea Neagră, aşa cum a fost văzută de un grup de şapte studenţi americani de la Colegiul Dartmouth (Hanover, New Hampshire, SUA). Aceştia au călătorit într-o canoe tradiţională, de-a lungul Dunării, de la izvoare, până la Sfântu Gheorghe, străbătând Germania, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi România. Expediţia, organizată sub egida revistei National Geographic, era una iniţiatică, de descoperire a celor două Europe, cea Occidentală şi cea Răsăriteană. Pentru unul dintre participanţi – Dan Dimăncescu, călătoria de-a lungul Dunării avea şi rolul de a descoperi ţara strămoşilor săi.

Subiect în National Geographic

Călătoria celor şapte studenţi americani de-a lungul Dunării a constituit o experienţă umană şi intelectuală unică, a cărei amintire este evocată atât de imaginile fotografice inedite, realizate de membrii expediţiei, cât şi prin obiecte şi alte documente originale. Importanţa ei a fost reflectată de presa americană şi românească a vremii şi a constituit subiectul unui articol, apărut în 1965, în National Geographic. Cu acest prilej, prestigioasa publicaţie americană, a vorbit pentru prima oară despre România, după o tăcere de peste 25 de ani. Acest proiect a reprezentat o primă spargere a blocadei comuniste în Europa. Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, la Muzeul Dunării de Jos, în intervalul orar 10.00-18.00, până la data de 26 octombrie 2014.
 
 

Vă recomandăm şi:

„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

Comoară. Cupa rituală de la Gălăţui, piesa de rezistenţă de la Muzeul Dunării de Jos

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite