Domnitorul eliberator al Călăraşiului, Barbu Ştirbei, iniţiat într-o lojă masonică la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Barbu Ştirbei
Domnitorul Barbu Ştirbei

Considerat eliberatorul Călăraşiului pe care în vizitează în două rânduri-29 iulie 1851 şi 24 septembrie 1852, când aduce şi hrisovul cu nr. 9 prin care oraşul era declarat emancipat-, domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei pe află pe lista celor mai notabile personaje care au făcut istorie. El face parte din galeria celor care au fost iniţiaţi într-o lojă masonică.

 În timpul studiilor la Paris, în 1819, a fost atras într-o astfel de organizaţie. Barbu Ştirbei (n. august 1799, Craiova - d. 12 aprilie 1869, Nisa) a fost domnitor în Ţara Românească: iunie 1849 - 29 octombrie 1853 şi 5 octombrie 1854 - 25 iunie 1856.

Viaţa politică

Barbu Ştirbei este fratele domnitorului Gheorghe Bibescu, fiul lui Dimitrie Bibescu şi al Ecaterinei Văcărescu. A fost adoptat de bogatul său bunic, Barbu Ştirbey, căruia i-a preluat numele. După ce a studiat istoria şi ştiinţele de stat la Paris (1817 - 1821), devine sub domnia lui Alexandru Ghica visternic (director al visteriei), pentru ca între 1829 şi 1847 să ocupe alte funcţii importante în administraţia publică: ministru de interne, de culte, de justiţie etc. şi secretarul comisiei de redactare a Regulamentului Organic. În timpul studiilor la Paris, în 1819, este iniţiat într-o lojă masonică.

Prudent şi bun organizator

Pe tron s-a dovedit a fi un domnitor prudent, activ şi bun organizator. Greutăţile pe care le-a avut de înfruntat, erau: întreţinerea armatei de ocupaţie ruso-turce (sarcină rămasă şi după Convenţia de la Balta Liman din 1849) şi să facă faţă puterii prea mari avute de comisarii extraordinari. Abia în 1851, după ce ţara se înglodase în datorii grele, a putut să obţină retragerea ocupanţilor. Ştirbei, prin economii şi controlul sever al cheltuielilor, a reuşit să scadă două treimi din datoriile ţării şi a găsit timp şi mijloacele necesare chiar şi pentru activităţi constructive. A ridicat teatrul din Bucureşti, a redeschis şcolile închise pe timpul Revoluţiei de la 1848, a mai îmbunătăţit dispoziţiile Regulamentului Organic cu privire la ţărani.


La loc de cinste

Mare proprietar, Barbu Ştirbei a deţinut domeniul Buftea, de 2.300 hectare, din care face o adevarată fermă model, cu un elegant castel dispus pe 3 etaje, o casă de oaspeţi, o capelă şi o superbă fântână, în 1844. Este considerat eliberatorul oraşului Călăraşi pe care-l vizitează în două rţnduri: 29 iulie 1851 şi 24 septembrie 1852, când aduce şi hrisovul cu nr. 9 prin care oraşul era declarat emancipat.
În semn de cinstire, oraşul a purtat numele domnitorului între anii 1852-1881. De asemenea, numele domnitorului a fost dat principalei străzi din oraş si liceului de băieţi (astăzi Colegiu), iar în anii treizeci ai secolului trecut i s-a ridicat un frumos bust din bronz în parcul Palatului Administrativ, pierdut după 1945. În anul 2004, pe acelaşi amplasament, a fost ridicat un nou bust. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poartă numele domnului eliberator.
 

Vă recomandăm şi:

Masoneria, pe înţelesul tuturor. Scurt tratat de masonerie la Galaţi

Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din România şi a luptat pentru înfiinţarea Statului Unitar Român

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite