De ce alimentele portocalii menţin pancreasul sănătos. Betacarotenul, antioxidantul minune care apară de boli cronice “organul ascuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele portocalii, adevărate fabrici de substanţe nutritive Foto:Arhivă Adevărul
Alimentele portocalii, adevărate fabrici de substanţe nutritive Foto:Arhivă Adevărul

Localizat în cavitatea abdominală, mai exact sub ficat, între stomac şi coloana vertebrală, pancreasul, numit şi “organul ascuns” are un rol important în digestie. Pentru a-l menţine sănătos, este important să consumăm alimente care să-l protejeze, să-l hrănească şi să-l întărească.


Localizat în cavitatea abdominală, mai exact sub ficat, între stomac şi coloana vertebrală, pancreasul, numit şi “organul ascuns” are un rol important în digestie. Pentru a-l menţine sănătos, este important să consumăm alimente care să-l protejeze, să-l hrănească şi să-l întărească.

Pancreasul este responsabil de secreţia de enzime digestive care ajută la descompunerea alimentelor şi la asimilarea nutrienţilor, însă reglează şi nivelul zahărului în sânge.
Pancreasul produce sucuri şi enzime spre intestin, unde se amestecă cu alimentele. Enzimele digeră grăsimile, proteinele, carbohidraţii, astfel încât acestea să poată fi absorbite de intestin. Sucurile pancreatice joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Pancreasul produce insulina care este preluată de sângele care irigă organele. Insulina este importantă pentru reglarea cantităţii de zahăr (glucoza) din sânge.

"Pentru a-l menţine în formă, pancreasul are nevoie de o dietă echilibrată, bogată în legume şi fructe care să-i furnizeze hrana necesară. Betacarotenul este una dintre substanţele care ajută pancreasul să funcţioneze la parametrii optima. Această substanţă este, de fapt, pigmentul care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu poate fi sintetizat pe altă cale în organism decât prin dietă", spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Protejează organismul de radicalii liberi

Betacarotenul, ca orice alt carotenoid, este un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi, care cauzează apariţia bolilor cronice. Numerose studii ştiinţifice au demonstrat că prezenţa din abundenţă a antioxidanţilor în regimul alimentar ne poate întări sistemul imunitar, reduce riscul de boli ale inimii şi, mai ales, scade considerabil incidenţa cancerului.

Betacarotenul, substanţă aflată din plin în cartoful dulce, este un antioxidant foarte puternic, ajutând la prevenirea cancerului pancreatic. Alte surse excelente de betacaroten sunt: morcovii, caisele, pepenele galben, porumbul şi dovleacul.

cartofi dulci vs cartofi obisnuiti

“Cartofii au devenit faimoşi datorită compoziţiei chimice complexe pe care o au, pe lângă carbohidraţi pe care îi conţin. Aceştia au cantităţi semnificative de betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic). De exemplu, un singur cartof furnizează aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C şi vitamina B6 şi 18% din necesarul zilnic de fier şi vitamina B3. Pe lângă acestea, cartoful mai conţine potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, dar şi fibre şi protein”, spune dr. Daniela Stan.

Dovleacul, un remediu naturist

Este sărac în grăsimi, are puţine calorii şi un conţinut bogat de vitamine. Dolveacul, cel mai popular aliment al toamnei târzii, aduce numai beneficii organismului, fiind un adevărat remediu naturist.
Dovleacul este o sursă importantă de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. Specialiştii în nutriţie spun că o porţie de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

calarasi seminte

Culoarea galben-portocalie este o dovadă clară a faptului că dovleacul este plin de antioxidanţi şi beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamină ce va fi convertită de către organism în vitamina A. Pulpa de dovleac conţine vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin ulei, protide, lecitina, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice.
Pe lângă faptul că este foarte bun la gust, morcovul este aliment natural, adică un aliment-medicament. Are un nivel ridicat de vitamine şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu. Pe lângă vitamina C, acesta mai conţine şi vitamine din grupa B cu proprietăţi calmante şi regenerante.

Morcovul fiert, digerat mai uşor

Morcovul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive, dar şi pentru faptul că este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant şi sedative, spun medicii. 

“Chiar şi gătit, morcovul îşi păstrează proprietăţile nutritive, fiind, de altfel, excepţia de la regulă care spune că, prin fierbere, legumele îşi pierd vitaminele. Asadar, chiar şi fiert, este o sursă importantă de vitaminele A şi B6, potasiu, magneziu şi acid folic”, spune medicul.
image

Prin fierbere, leguma îşi pierde duritatea, iar organismul o digeră mai uşor, absorbind o cantitate mult mai mare de betacaroten. Conform unui studiul britanic, în urma fierberii, 60% din betacaroten este asimilat, în timp ce în stare naturală doar 5%. Mai mult, dacă morcovii mai sunt trecuţi şi prin  blender, devenind ca o pastă, atunci antioxidantul conţinut este absorbit în procent de 90%. Oricum ar fi, fierţi sau cruzi, morcovii aduc numai beneficii organismului.
 

Vă recomandăm şi:

Beneficiile neştiute ale strugurilor, fructele care ne feresc de boli: ţin inima sănătoasă şi alungă durerile de cap

Cele mai puternice „sucuri-detergent“, perfecte pentru curăţarea grăsimilor şi întărirea sistemului imunitar

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite