Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la ADR Sud Muntenia: "Căutăm soluţii pentru a nu-i dezamăgi pe micii fermieri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii la ADR Sud Muntenia
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii la ADR Sud Muntenia

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vine joi, 8 octombrie, la Călăraşi, pentru a discuta, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, despre oportunităţile de finanţare pentru mediul privat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

De asemenea, pe agenda discuţiilor din Bărăgan se află şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. La acţiune şi-au anunţat participarea şi secretarul de stat în cadrul MADR, George Turtoi. În cadrul întâlnirii vor fi prezentare informaţii despre oportunităţile oferite de cele două programe, POR 2014-2020 şi PNDR 2014-2020, în vederea asigurării unei mai mari deschideri către publicul ţintă şi a creşterii gradului de transparenţă în implementarea acestora.

La deschiderea discuţiei, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, şi-a exprimat satisfacţia pentru oportunitatea de a depăşi „graniţa” instituţiei pe care o conduce, venind şi către zona de dezvoltare regională, complementară activităţii ministerului pe care îl conduce: „Am venit astăzi să vă transmit câteva gânduri despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi să vă propun o schimbare de abordare. Noi am făcut în această vară un efort extins să mergem prin ţară şi să spunem tuturor beneficiarilor că suntem pregătiţi, PNDR fiind primul program din cele la care România are acces care este deschis, şi, din 40 de miliarde de euro fonduri europene pe care le avem la dispoziţie în perioada 2014-2020, 8 miliarde de euro ce sunt disponibile sectorului agricol, la care se adaugă încă 1,5 miliarde de euro de la bugetul de stat, sunt disponibile către dumneavoastră în cea mai mare parte a măsurilor, aşa cum noi le-am definit. Acum, după doar câteva luni de la lansarea programului vă spunem că o parte din măsuri deja s-au închis, nu pentru că am atins termenul limită de 30 octombrie, ci pentru că am ajuns la plafonul pe care l-am stabilit, de 120% din alocarea disponibilă pentru anii 2014 şi 2015. Acum chiar căutam soluţii pentru a nu-i dezamăgi pe acei beneficiari care au proiecte pregătite în special pe măsurile cu alocări mai mici, mă refer aici la tinerii fermieri şi la investiţii în activităţile non-agricole.”, a transmis Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Cele mai importante programe

La rândul său, şi directorul Agenţiei, Liviu Muşat, a pus accent pe sprijinirea mediul rural, mai ales că judeţul Călăraşi este unul preponderent agrar: "

Suntem în faţa dumneavoastră cu două dintre cele mai importante programe care sunt în pregătire şi care putem spune că au luat deja startul pentru perioada 2014-2020. Este vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Regional. Ne aflăm într-o regiune în care aproape 60% din locuitori activează şi îşi duc traiul în mediul rural, de aceea, agricultura, industria rurală şi problemele din mediul rural sunt pe agenda noastră şi le privim cu toată seriozitatea şi cu totală importanţă”, a precizat Liviu Muşat.


660 milioane euro pentru infrastructura din mediul rural

Sesiunea de depunere de proiecte pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va fi deschisă în mod continuu, până la încheierea exerciţiului bugetar, a anunţat în urmă cu două săptămâni, la Piteşti, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

„Sesiunea de proiecte de acum până în anul 2020 va fi deschisă în mod continuu, de la începutul anului, de la 1 ianuarie în fiecare an şi până la sfârşitul lunii octombrie, urmând ca în lunile noiembrie şi decembrie să pregătim noua sesiune. În acest an, deschidem sesiunea în luna septembrie şi va fi deschisă, cel mai probabil, până la sfârşitul lunii noiembrie“, a declarat ministrul la deschiderea primei sesiuni de cereri de proiecte pentru pentru măsurile din PNDR 2020 destinate investiţiilor de utilitate publică, citat de Agerpres.ro.

Daniel Constantin a anunţat, totodată, că autorităţile locale vor putea beneficia, doar în prima sesiune de depunere de proiecte, de o finanţare totală de peste 660 de milioane de euro pentru infrastructura din mediul rural.

„Este un moment important pentru ceea ce înseamnă mediul rural, în primul rând pentru autorităţile publice locale. Este ziua în care PNDR 2014-2020 pune la bătaie o sumă de peste 660 de milioane de euro pentru infrastructura din mediul rural, fie că vorbim de infrastructura rutieră, fie că vorbim de aducţiuni de apă şi apă uzată, fie că vorbim de investiţii de care avem nevoie în domeniul social, educaţional sau al patrimoniului cultural. Astăzi începe o competiţie pe noi reguli, pe care le-am stabilit pentru PNDR 2014-2020“, a spus ministrul Agriculturii.

Vă recomandăm şi:

Întâlnire de lucru la ADR. Autorităţile publice locale, la dialog privind oportunităţile de finanţare din POR

ADR Sud Muntenia face bilanţul. 6,13 miliarde lei, valoarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013

Seminar la ADR Sud Muntenia. Programul Operaţional Regional, cheia dezvoltării comunităţilor defavorizate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite