Cum va fi vremea de Florii. Unde va ploua cel mai mult, ce se anunţă de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii nu vin cu veşti bune pentru Duminica Floriilor. Deşi se anunţă maxime de până la 24 de grade, vremea fi instabilă, cu înnorări accentuate, descărccări electrice şi ploi în majoritatea regiunilor. Şi în primele două zile ale săptămânii viitoare vremea continuă să se răcească.

Sâmbătă, 23 aprilie, instabilitatea atmosferică se instalează spre după-amiază: înnorări, vânt nervos, averse şi descărcări electrice. Astfel de fenomene se vor semnala, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), pe arii relativ extinse la munte şi în interiorul arcului carpatic şi izolat în restul teritoriului. În zona de munte, vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 grade în nordul litoralului şi al Moldovei şi 24 de grade în sudul Munteniei.

Instabilitate atmosferică

Nici duminică, de Florii, vremea nu se înseninează. Aceeaşi instabilitate atmosferică, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor. Pe arii restrânse, cu precădere în jumătatea de vest a ţării şi la munte, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Izolat va cădea grindină. Spre sfârşitul nopţii, în zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temperaturile maxime sunt în scădere faţă de cele din intervalul precedent, vom avea valori de la 13 grade în Dealurile de Vest, până în jur de 22 de grade în nord-estul Moldovei .

Regim termic în scădere

Săptămâna viitoare începe tot cu vreme mohorâtă şi cu regim termic în scădere. Luni aşteptăm maxime doar între 7 şi 17 grade, apoi vremea se va încălzi uşor.  Ploile continuă şi luni în regiunile nordice, centrale şi de nord-est, iar la munte, precipitaţiile vor fi mixte, iar în zona înaltă vor predomina ninsorile. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate. Meteorologii spun că e posibil să cadă grindină, iar vântul sufla cu intensificări în Moldova, Bărăgan, Dobrogea şi la munte. La fel şi marţi, când se anunţă ploi în majoritate regiunilor.

Precipitaţii şi în mai

Conform ANM, în mai, luna în care ortodocşii vor sărbători Paşte anul acesta, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situează la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius în Moldova, între 12 şi 16 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 13 şi 18 grade Celsius în Oltenia şi Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării şi doar în nord şi centru pot avea o tendinţă spre excedent, faţă de media multianuală de 66,5 l/mp. Zonele Banatului, Crişana, Maramureş, Oltenia şi Muntenia vor prezenta cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge până la 89 l/mp.



Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: se anunţă polei, vânt şi precipitaţii mixte. În ce regiuni va ploua cel mai mult şi cât mai ţine vremea rea

Prognoza meteo pentru începutul anului 2016. Cum va fi vremea în primele 3 luni

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite