Cum evităm arsurile la stomac. Combinaţiile alimentare strict interzise şi cantitatea ideală de mâncare la o masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carbohidraţii, una din cauzele arsurilor la stomac FOTO Shutterstock
Carbohidraţii, una din cauzele arsurilor la stomac FOTO Shutterstock

Stilul de viaţă modern, cu mese neregulate, dar şi combinaţiile alimentare nefericite ne afectează sănătatea. Cele mai frecvente simptome sunt arsurile la stomac. Pentru a evita astfel de situaţii trebuie să ştim ce, cât şi când mâncăm.

“Este bine să cunoaşteţi câteva reguli, pentru ca sănătatea să aibă cât mai puţin de suferit. Încercaţi, pe cât posibil, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore pentru că este foarte bine să vă obişnuiţi organismul cu un program sănătos de odihnă şi „hrănire”. De asemenea, nu dormiţi cu burta plină! Încercaţi să renunţaţi la prostul obicei de a trage un pui de somn imediat după masă! Ideal ar fi să lăsaţi să treacă cel puţin două-trei ore de la ultima masă, înainte de a vă culca. Senzaţiile de acru şi arsurile de stomac nu sunt adesea decât o hipersecreţie acidă trecătoare, provocată de unele alimente (grăsimi prăjite, alcool şi altele).

Iată cum puteţi evita acest fenomen, combinând alimentele compatibile la o masă. Chiar şi cele mai sănătoase alimente pot genera aciditate dacă sunt consumate împreună cu alimente incompatibile. De exemplu, alimentele care conţin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline, în timp ce proteinele se digeră la un pH acid”, spune dr. Denisa Zaharia, medic medicină de familie.

Iată 10 reguli de care trebuie să ţinem cont:

1. Evitaţi mâncărurile procesate termic în exces

 Evitaţi alimentele super procesate termic. Mâncarea mai simplă este mai sănătoasă! Evitaţi să folosiţi la gătit alimente congelate sau alimente deja preparate (de exemplu, nu puneţi zacuscă în ciorbă! Chiar dacă „îi dă alt gust”, este nesănătos!).

2. Hrăniţi-vă cu hrană vie!

 Evitaţi cu stricteţe margarina, conservele, bomboanele, zahărul (în special zahărul alb), sarea iodată, mâncărurile „concentrate” (cum ar fi, de exemplu, fulgii de cartofi pentru piure sau ciorbele la plic), condimentele cu aditivi alimentari, uleiul rafinat, oţetul artificial, siropurile artificiale, lichiorurile, sucurile şi băuturile artificiale.

3. Mâncaţi cu moderaţie

 Nu vă supraalimentaţi! Evitaţi să mâncaţi prea mult, până nu mai puteţi. Ideal este, când vă ridicaţi de la masă, să aveţi în stomac ⅔ mâncare, iar restul de ⅓ să rămână „gol”, pentru digestie. Cantitatea ideală de hrană pentru o masă este echivalentă cu volumul a aproximativ doi-trei pumni.

4. Aşteptaţi să se digere hrana de la masa precedentă înainte de a mânca din nou

 Lăsaţi suficient timp între mese, astfel încât mâncarea de la masa precedentă să aibă timp să treacă în intestine, înainte de a lua din nou masa. Asta înseamnă, în mod obişnuit, să lăsaţi un interval de cel puţin 2-3 ore între mese. Desigur, dacă aveţi o digestie mai rapidă sau mai lentă, puteţi micşora sau mări intervalul de timp, în funcţie de aceasta.

5. Nu mâncaţi noaptea târziu!

 Încercaţi să nu mâncaţi mai târziu de ora 7 seara, sau cel puţin cu 2 ore înainte de a vă duce la culcare. Ideal ar fi să vă culcaţi cel târziu la ora 22:30 şi să vă treziţi dimineaţa devreme, cu puţin timp înainte de răsăritul soarelui. Este foarte important să fiţi în comuniune cu ritmurile naturale circadiene, cu alte cuvinte să vă odihniţi noaptea şi să vă desfăşuraţi activitatea în timpul zilei.

6. Mâncaţi zilnic la aceleaşi ore

 Încercaţi, pe cât posibil, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore. Este foarte bine să vă obişnuiţi organismul cu un program sănătos de odihnă şi „hrănire”.

7.Nu amestecaţi proteine animale cu proteine vegetale!

Evitaţi amestecurile de proteine animale cu proteine vegetale (de exemplu, carne şi fasole).

Evitaţi amestecurile de proteine animale cu amidonoase (de exemplu, carne şi cartofi sau pâine).

8.Fructe, înainte de masă

Fructele se mănâncă înainte de masă cu cel puţin 30 de minute sau constituie o masă separată. Dulciurile nu se consumă după masă, ci constituie o masă separată.

9.Laptele, greu de digerat

 Laptele este un aliment complex şi greu de digerat. Trebuie băut cald şi, eventual, condimentat. Este bine să nu fie combinat cu nici un alt aliment.

10. Mâncaţi masa principală la ora prânzului

Mâncaţi în funcţie de momentele zilei: cea mai consistentă masă la prânz, iar dimineaţa şi seara gustări mai uşoare. 

Vă recomandăm şi:

Plante medicinale care pot fi crescute în casă. Care este cea mai potrivită pentru apartament şi cum trebuie îngrijită

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite