Carnea de pui, verificată la "sânge". Controale de la fermă la furculiţă pentru depistarea salmonelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să nu mai rişte vreun scandal al cărnii infestate cu salmonella, aşa cum s-a întâmplat cu Avicola Călăraşi, medicii veterinari “suflă şi-n iaurt”. Pentru a evita apariţia unor cazuri de tofiinfecţii alimentare datorate cărnii de pui infestate, Direcţia Sanitară-Veterinară a luat la puricat 24  de ferme de pui de carne , un abator şi  4 unităţi de tranşare şi obţinere carne tocată.



În urma verificărilor şi analizelor efectuate, autprităţile dau asigurări că toată marfa de pe piaţă este bun de consum. “Astfel, având în vedere controlul oficial din luna iulie efectuat de serviciile veterinare pe întreg lanţul alimentar, „de la fermă la furculită”, DSVSA Călăraşi poate să garanteze asigurarea sănătătii animalelor şi a siguranţei alimentelor”, a anunţat DSVSA.

Controalele şi evaluările efectuate au identificat şi unele abateri de la normele sanitare veterinare. Este vorba despre abateri de la legislaţia specifică privind respectarea procedurilor în efectuarea unor acţiuni sanitare veterinare obligatorii, nereguli care au fost sancţionate cu trei  avertismente.
“În urma analizării situaţiei, DSVSA Călăraşi doreste sã informeze opinia publicã asupra faptului cã Salmonella este o bacterie care se gãseste sub forma a peste 2.500 de serotipuri, din care doar douã serotipuri (S. Enteritidis si S. Typhimurium) sunt relevante din punct de vedere al sãnãtãtii publice. Toate serotipurile de Salmonella sunt termosensibile, se distrug la tratament termic la o temperaturã aplicatã de 65 – 70°C de grade Celsius.

 Ce trebuie să ştie consumatorul

La cumpărarea produselor din carne, trebuie acordată o atenţie deosebită la aspectul produsului. Iată ce sfaturi dau medicii veterinari:
- Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este măzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului etc.;
- Urmăriţi modul de etichetare al produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei limită de consum;
- Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate.
“Până la această dată, în judeţul Călăraşi nu s-au identificat produse a fi infectate cu salmonela, nu s-au identificat reclamaţii din partea consumatorului, nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare datorate salmonelei”, a spus dr. Vasile Nedelcu, director executiv al DSVSA Călăraşi.
 

Vă recomandăm şi:

Avicola Călăraşi moare încet, dar sigur. Fabrica de “salmonella” funcţionează pe avarii

Brandul Avicola Călăraşi apune. Ce planuri are noul proprietar

UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi

Avicola răspunde acuzaţiilor privind carnea infestată : „Nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman“

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

Avicola Călăraşi, considerată „victima unui scandal mediatic“. Ferma caută cumpărători pentru ultimii pui

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite