Călăraşi: Maria Dragomir, prima femeie arendaş din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma ei exploatează în arendă 800 de hectare de teren, dintre care 150 proprietate personală. Are mai degrabă trăsăturile unei artiste, nicidecum ale unei femei care munceşte la câmp, cot la cot cu angajaţii. Pentru Maria Dragomir, pământul reavăn reprezintă esenţa existenţei sale.

Deşi modestă din fire, Maria Dragomir recunoaşte cu mândrie că este prima femeie arendaş din România, dar şi prima femeie director de IAS, funcţie pe care a ocupat-o înainte de 1989. Este o femeie puternică, plină de energie şi lipsită de prejudecăţi, care a avut curajul să înceapă, de una singură, o afacere în 1994.„Am pornit la drum cu mari temeri, cu multe datorii, însă cu o dorinţă puternică de a reuşi. În primul an de activitate am obţinut un profit de 20 milioane lei vechi, ceea ce mi-a dat curaj să merg mai departe“, îşi aminteşte Maria Dragomir.


 În prezent, prin firma pe care o deţine, exploatează în arendă 800 de hectare de teren agricol, dintre care 150 de hectare proprietate personală. Chiar dacă a ajuns la acest nivel, Maria Dragomir, de profesie inginer agronom, munceşte alături de subalternii săi. „Pentru mine nimic nu este o corvoadă. În fiecare dimineaţă, mă trezesc la 4.30-5.00, iar primul lucru pe care-l fac este să merg în câmp să iau pulsul plantelor pe care le cultivăm. De fiecare dată, am o revelaţie uitându-mă la ce minuni răsar din seminţe cât o gămălie de ac“, ne povesteşte Maria Dragomir.

Şi-a împlinit visul

Când începe să vorbească despre agricultură, ştii clar că ai de-a face cu un adevărat specialist. Născută la 2 septembrie 1957, absolventă a  Facultăţii de Agronomie din Craiova, promoţia 1980, a treia pe ţară, bursieră în toţi anii de studiu, femeia de afaceri a dat locurile natale pe pământul din Bărăgan, convinsă fiind că aici va face carieră. Şi nu s-a înşelat. Pasiunea pentru plante a determinat-o să muncească enorm şi să obţină rezultate profesionale deosebite.

N-a pregetat nicio secundă şi a pus munca mai presus de orice, fiind convinsă că doar aşa va răzbi în viaţă. Deşi părinţii o vedeau învăţătoare, Maria le-a demonstrat ce iubeşte cu adevărat, descoperindu-şi pasiunea pentru agricultură încă de la şcoala primară, când urmărea fascinată evoluţia plantelor sădite de părinţii săi în grădina casei.


„Chiar dacă fusesem admisă la Liceul de Chimie, aşa cum doreau ai mei, am dat examen şi la Liceul Agricol, din Calafat, unde erau doar 5 locuri pe care se băteau o armată de candidaţi. Am trecut examenul cu brio şi de aici până la Facultatea de Agronomie n-a mai fost decât un pas“, îşi aminteşte femeia de afaceri care nu s-a oprit aici. A ales, tot din pasiune, să facă şi Facultatea de Drept, dar n-a fost tentată niciodată să profeseze ca jurist.

De 30 de ani în Bărăgan

În Călăraşi a ajuns în urmă cu 30 de ani şi a ştiut că aici îi este locul. „Auzisem, la acea vreme, că în Bărăgan, la Dor Mărunt, se obţin cele mai mari producţii de porumb şi grâu. A fost ca o provocare venirea mea aici. Aş fi putut obţine un post la staţiune de cercetare de la Dăbuleni ori de la Şimnic sau la catedră, dar nu m-a tentat aşa ceva. Mie îmi place să lucrez în aer liber, pe câmp, să simt pământul sub picioare, să am satisfacţia că din mâinile mele dau oamenilor să mănânce o pâine. Este o stare extraordinară, nu pot să explic în cuvinte. Din acea sămânţă plantată, pe care o urmăresc zi de zi cum creşte, iese hrana zilnică a oamenilor“, mărturiseşte Maria Dragomir.

Incomodă pentru unii

Ca orice femeie care se respectă, şi alege să-şi petreacă puţinul timp liber în saloanele de înfrumuseţare, unde se-ntâlneşte cu prietenele. La fel de mult îi plac şi amenajările interioare, dar şi proiectarea caselor. În schimb, când aducem vorba de ce nu-i place, este categorică: nu suportă minciuna, hoţia şi prostia. Supusă mai multor încercări de-a lungul timpului, Maria Dragomir nu s-a dat bătută. Este o persoană tonică, plină de bună-dispoziţie şi foarte directă cu oamenii care o înconjoară. Recunoaşte că mulţi o văd ca pe o persoană incomodă, însă îi place să spună că „decât să fii cioară 300 de ani, mai bine vultur 2 zile“.

La firma sa, îşi tratează angajaţii ca pe nişte membri ai familiei sale. Îi ajută de câte ori poate, făcându-le diverse cadouri şi ajungând la a le boteza şi cununa copiii. Se simte ataşată de toţi cei cu care lucrează şi spune că nu dă înapoi când cineva îi cere ajutorul. Cea mai puternică femeie de afaceri din judeţul Călăraşi este categorică şi nimeni nu-i stă în cale dacă i se face vreo nedreptate. „Nu sunt o fire răzbunătoare, dar cine mă cunoaşte ştie că nu e bine să aibă de-a face cu mine, dacă mi-a greşit cu ceva“, încheie Maria Dragomir.
 
Îşi face timp pentru toate

Deşi  se află tot timpul pe drumuri, prinsă în întâlniri cu furnizorii, cu autorităţile locale, cu diverşi parteneri de afaceri, Maria Dragomir nu-i neglijează niciodată pe cei dragi, fiind o familistă convinsă. „Reuşesc să am timp pentru toate. Alături de unicul meu fiu, Cătălin, în vârstă de 30 de ani, care este şi mâna mea dreaptă, şi de nora mea, simt că-mi încarc bateriile cu energie pentru a avea puterea să merg mai departe“, precizează Maria Dragomir, care recunoaşte că nu i-a plăcut nicioadată să se lamenteze sau să-şi plângă de milă când ceva nu i-a reuşit.

„Îmi iubesc enorm meseria şi iubesc Bărăganul pentru că aici m-am format ca specialist, înainte de 1989. Într-o anumită privinţă regret acea perioadă. Atunci se făcea totul ca la carte, nimeni nu se eschiva, iar oamenii erau mult mai sinceri. Atunci am învăţat şcoală şi meserie, acum mi se pare totul superficial. Doar banii contează astăzi, pentru unii“, spune cu amărăciune în glas Maria Dragomir. Maria Dragomir a avut curajul să-şi deschidă afacerea acum 16 ani, iar acum culege roadele.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite