Călăraşi: Blocuri-sorcovă în urma izolaţiilor termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroasele lucrări de reabilitare a locuinţelor a transformat oraşul, în ultimii ani, într-un adevărat curcubeu. Paleta coloristică deosebit de variată “zgărie” retina privitorului.

Foarte puţine blocuri au rămas neatinse de febra izolaţiilor exterioare. Aceste lucrări sunt făcute oricine şi în toate modalităţile posibile. Unii au adoptat faţadele în culori pastel, alţii preferă culoarea verde, iar  moderniştii, portocaliul, ca să fie în ton cu moda,vorba aceea: “Gusturile nu se discută!”.  Blocurile arată ca nişte puzzle-uri, viu colorate. La etajul 3 o culoare , la parter o alta. Totodată, se observă cu ochiul liber că dimensiunile materialului izolant folosit este diferit de la un nivel la altul.

Fără autorizaţie

 “Aceste izolaţii nu sunt autorizate şi nu există nici o reglementare, nici o bază legală în acest sens. Legea nr.50 din 29 iulie 1991, privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, este vagă şi lasă loc de interpretări,”  a declarat arhitectul şef al municipiului Călăraşi, Valentin Bulgăreanu. Acesta a mai menţionat faptul că a fost iniţiat deja un proiect de lege prin care se vor putea stabili culori agreabile, cum ar fi: crem, bej şi gri.

Lucrări aprobate

Reabilitările termice pentru blocurile de locuinţe se pot realiza în conformitate cu OUG din 18/2009, ordonanţă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.  Lucrările stabilite prin aceasta sunt: izolarea termică a locuinţelor, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic, inclusiv uşa de acces în bloc, termohidroizolaţia terasei, izolarea termică a planşeului peste subsol, lucrări de demontare/remontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade şi lucrări de refacere şi finisare a anvelopei (zugrăvirea exteriorului clădirii).  Acestea sunt lucrări care pot fi aprobate de Primărie, la solicitarea Asociaţiilor de Proprietari.

Izolaţie cu bani de la stat

Autorităţile locale spun că Asociaţiile de Proprietari se pot înscrie în programul local, prin solicitare scrisă, înregistrată la coordonatorul local (Primăria Călăraşi).Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ Călăraşi, responsabil cu urmărirea acestor lucrări, va trimite solicitarea coordonatorului Local, însoţită de contractul de mandat semnat de asociaţie, hotărârea privind înscrierea în programul local adoptată în adunarea generală cu acordul majorităţii proprietarilor şi lista proprietarilor din imobil.
“Până în prezent au fost reabilitate blocurile A22 şi A 19. Anul acesta s-a transmis programul local de reabilitarea termică din 2010, aprobat de către Consiliul Local şi aşteptăm prevederea din partea bugetului de stat în limita a 50% din valoarea lucrărilor aferente acestor blocuri.” , a declarat directorul Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ Călăraşi, Gheorghe Ciocârlan.
Costurile lucrărilor de reabilitare termică  vor fi suportate astfel: 50% de către Guvern, 30% de către Consiliul Local, restul de 20 de procente fiind achitat de către proprietarii din imobil.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite