Călăraşi: Baza nautică este din nou inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construită în 1985, Baza Nautică din Călăraşi intră la apă de fiecare dată când Dunărea este în creştere.

Tinerii sportivi îşi iau în cârcă echipamentele şi se antrenează pe uscat, la Stadionul municipal. La Călăraşi există mulţi sportivi valoroşi, dar nimeni nu se gândeşte să investească în realizarea unei construcţii pe malurile Canalului Siderugic, pentru ca tinerii să se poată antrena în condiţii corespunzătoare. Aflată în imediata apropiere a malurilor Borcei, baza nautică din Călăraşi este inundată primăvara, odată cu venirea dezgheţului sau ori de câte ori cotele de avarie ale Dunării trec peste limitele de atenţionare. Această situaţie a devenit frecventă de când s-a distrus sistemul de irigaţii din România, care înghiţea mult din debitul de apă al Dunării, prin canalele sale colectoare. 

Antrenament pe simulator

Aşa se face că, de mai multe ori pe an, canotorii şi caiaciştii acreditaţi de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) şi la Clubul Şcolar Sportiv (CSS) din Călăraşi sunt nevoiţi să se antreneze la stadion, în sală, pe simulatoare. În urmă cu numai 5 ani, pentru renovarea bazei nautice a fost investită suma de 2,5 miliarde de lei, dar tot degeaba. Daniel Bănăţeanu, antrenorul celor două cluburi sportive, este convins că trebuie găsită o soluţie pentru tinerii canotori şi caiacişti care se antrenează la Călăraşi, deoarece antrenamentul tinerilor pe simulatoare, adică, pe uscat, nu va da niciodată randamentul aşteptat.

Risipă

În timp ce la Călăraşi se cheltuiesc sute de mii de euro pentru un patinoar artificial şi pentru echipamente achiziţionate la suprapreţ, cele 25 de tinere speranţe legitimate la clubul municipal şi canotorii şi caiaciştii olimpici din Călăraşi nu au unde să se antreneze atunci când cotele Dunării dau năvală peste maluri.

Cu toate acestea, anul viitor, la Călăraşi ar urma să aibă loc Campionatul Naţional pe Apă (de fond). „Sper, ca măcar cu acest prilej, să se urgenteze construirea unui punct de lucru la Canalul Siderurgic, o construcţie uşoară pentru ca elevii să se poată antrena şi să nu ne mai trezim ca acum, cu apa în ambarcaţiuni, în schifuri“, declară Daniel Bănăţeanu.

Canotoarele de top din Călăraşi

Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta, două din cele patru tinere canotoare din Călăraşi, legitimate la CSM, dar care se antrenează la Snagov, s-au clasat şi s-au calificat, la două la dintre cele mai bune competiţii din lume. Mădălina Buzdugan va participa la Olimpiada de Juniori de la Singapore, iar Viorica Deacu, la Mondialele de Juniori. Fetele sunt antrenate de Daniel Moise, Daniel Bănăţeanu şi Cornel Nedelcu.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite