Călăraşi: Anca-Maria Botoi, tânăra paralizată care scrie cu piciorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Botoi s-a născut aproape moartă , ea a devenit captivă într-un corp aproape paralizat care nu îi dă voie să decât să gândească . Nu vorbeşte normal, nu se poate hrăni singură sau să îşi folosească mâinile şi picioarele. Deşi stă în căruciorul cu rotile pentru că boala care o chinuie încă de la naştere este îngrozitoare, Anca este o persoana lucidă, pragmatică şi dar mai ales, elevată, în gândire.

Intervenţii chirugicale eşuate

Cinci intervenţii chirugicale, două la şold şi trei alungiri de tendoane la picioare, toate eşuate, au condamnat-o  să stea în scaunul cu rotile, nu oricum;  la un unghi de 180 de grade, adică, să nu poată sta în şezut decât doar dacă este înhămată. Mâinile nu o ascultă aproape niciodată, cea stângă se mişcă non-stop, vorbirea îi este afectată, dar mintea îi este ageră, iar perseverenţa îi e pe măsură. În mintea unui om sănătos fizic încolţeşte iute ideea că un semen cu astfel de sechele trebuie inclus într-o categorie anume, şi tratat ca atare.

A început şcoala la 15 ani   

A început şcoala la o vârsta când alţii sunt în anul întâi de liceu, la vârsta adolescenţei, pentru că boala şi intervenţiile chirugicale la care a fost supusă nu i-au dat voie să participe la cursuri. Ştie să scrie pe calculator de la 12 ani şi tot de la o vârstă fragedă lucrează alături de mama sa ca să îşi perfecteze cunoştinţele.Visează şi chiar a devenit de câţiva ani independentă de familie, pentru că  zece ani lucrează alături de asistenta sa personală Maria, iar de un an jumătate este voluntar  şi asigură secretariatul la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi din Călăraşi. Aici, se întâlneşte zilnic cu prietenii şi prietenele care au ca şi ea, probleme fizice.Tot de doi ani şi-a definitivat studiile liceale pe care le-a absolvit cu media nouă, iar de anul acesta  a început studiul psihologiei la Facultatea Titu Maiorescu din Călăraşi, unde merge însoţită, doar de asistenta sa personală, Maria. Pentru că nu poate scrie cu pixul pe hârtie, Anca susţine examenul cu ajutorul Mariei care îi scrie lucrările sale după dictare.

Scriitoare cu piciorul

Cu un vocabular foarte bogat, în ciuda multiplelor probleme de sănătate şi de  vorbire,  Anca nu a renunţat nici o clipă, la un vis mai vechi: acela de a scrie povestea ei şi a familiei sale. De curând, a reuşit să definitiveze manuscrisul primei cărţi scrise, chiar de ea cu piciorul stâng, prin intermediul unui mouse special şi a unei tasaturi incorporate în calculator pe care o utilizează zilnic. Despre lucrarea sa, Anca spune că  este o relatare despre viaţa reală, fără ficţiune, despre viaţa unei tinere femei talentate, dar condamnată să stea imobilizată într-un cărucior cu rotile. „Am scris această carte pentru că vreau ca lumea să ştie că nu e bine să te resemnezi chiar dacă trebuie să te lupţi cu o boală năprasnică. Şi noi suntem oameni normali, semenii noştri trebuie să înţeleagă că şi  noi suntem la fel ca ei, dar că în loc de picioare avem roţi”, a declarat Anca Botoi.
 

Maria, ajutorul de nădejede

Maria, tânăra care îi stă alături este una din cele mai bune prietene ale sale, ea poveşteşte cu mândrie că de la Anca a dobândit foarte multe cunoştinţe generale din diversele domenii pe care aceasta le studiază. Ea este persoana care îi cunoaşte toate tabieturile Ancăi şi poate să descrie cu o precizie diagnosticele ei, fiecare pasiune de a fetei, şi să îi citească gândurile şi cuvintele de pe buze atunci când Anca este agitată.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite