Alimente care ţin de cald. De ce e interzis să consumăm lichide fierbinţi când e frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supele, aliaţi de nădejde împotriva frigului FOTO Shutterstock
Supele, aliaţi de nădejde împotriva frigului FOTO Shutterstock

Specialiştii spun că ar trebui să ne hrănim în funcţie de anotimpuri, să dăm organismului hrana naturală: astfel, primăvara să facem cură de urzici sau de leurdă, pe vreme caldă să consumăm crudităţi şi sucuri de fructe, iar toamna şi iarna să consumăm mai multe lichide calde.

Când e frig, organismul simte nevoia să primească produse care ţin de cald. Condimentele şi lichidele calde sunt un aliat de nădejde în zilele cu temperaturi foarte scăzute, însă nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic nici alimentele bogate în proteine.

“Mâncărurile condimentate emană la nivelul organismului cea mai mare căldură. Ardeiul iute conţine capsaicina, substanţă care creşte termogeneza prin stimularea circulaţiei. Piperul negru conţine piperină, substanţă care influenţează termogeneza prin acţiunea sa asupra sistemului nervos, iar ghimbirul (cunoscut pentru proprietăţile antiemetice) are şi efecte termogenice. Mai mult, usturoiul şi ceapa sunt nişte alimente de bază pentru anotimpul rece.”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Alimentele bogate în proteine menţin temperatura corpului. Sunt indicate alimentele fără grăsimi, cum ar fi carnea de pasăre (mai ales ficatul) sau peştele. Dacă adăugaţi şi ceva condimente şi beţi cât mai multe lichide, veţi menţine cu siguranţă corpul cald din interior.

Ceaiul stimulează termogeneza

Supele calde şi lactatele. Pentru a suporta mai uşor gerul, sunt recomandate ceaiurile şi supele calde, care încălzesc întregul organism. Şi aroma emanată de ingredientele din supă (ceapa şi ardeiul) dau o mână de ajutor iarna. Ele ajută la desfundarea căilor respiratorii. De asemenea, renumite pentru capacitatea lor de a încălzi organismul sunt brânza şi ouăle.

Ceiurile. Un veritabil aliat împotriva frigului este ceaiul verde. Specialiştii susţin că acesta stimulează termogeneza cu până la 50%, datorită conţinutului ridicat de cofeină şi catechina. Important este că lichidele se beau calde, nu fierbinţi. Ceaiul foarte cald este dăunător mai ales în timpul răcelii, deoarece lichidul usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, ceea ce favorizează apariţia bacteriilor. Un alt aliment care poate ţine de cald este ciocolata, însă nu trebuie consumată în exces. În ceea ce priveşte alcoolul, şi acesta trebuie băut cu moderaţie, dar numai după ce ajungeţi acasă şi sunteţi siguri că nu vă veţi expune apoi la frig, caz în care există riscul de degerături.

Legumele şi fructele sunt bogate în vitaminele A şi C şi asigură, astfel, scutul necesar împotriva bolilor sezonului rece. Usturoiul trebuie consumat frecvent, pentru că are proprietăţi antivirale şi antifungice, iar lintea, fasolea, mazărea şi orezul sunt bogate în proteine, carbohidraţi şi fibre. Şi vitamina C, care poate fi luată iarna din murături, citrice, ardei gras sau pătrunjel, ţine virusurile la distanţă.

Vă recomandăm şi:

Planta care vindecă răni grave. Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor, cea mai puternică armă împotriva infecţiilor

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite