FOTO Deşi Călăraşiul se află pe malul Borcei, scăldatul este interzis! DSP va începe controalele la ştranduri
0Căldura insuportabilă ne trimite cu gândul la o baie în Borcea pentru a mai domoli arşiţa. La Călăraşi, însă, nici vorbă de aşa ceva. În ultimii ani, Direcţia de Sănătate Publică(DSP) a interzis scăldatul din cauza apei infestate. Nici în această vară lucrurile nu stau mai bine, însă oamenii ignoră acest avertisment. Cei care fac baie îşi asumă numeroase riscuri.
„Niciuna dintre plaje nu este autorizată pentru că autorităţile locale nu au considerat important acest lucru. Analiza apei este un pic mai bună decât în anii precedenţi, însă nu recomandăm scăldatul pentru că tot există o încărcătură microbiană”, a declarat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) din Călăraşi. Medicii spun că o regulă de care ar trebui să se ţină cont se referă la îmbăierea în Borcea. Nu ai voie să faci baie, dacă zona nu este amenajată.
Încep controalele
Niciuna din plajele din oraş nu are, până în acest moment, autorizaţie sanitară. Este vorba despre Tineretului, cu o suprafaţă de 1.500 metri pătraţi, neamenajată, dar unde oamenii continuă să meargă să se bronzeze. Plaja mare, unde se poate ajunge doar cu barca, a fost abandonată, dar există persoane care merg să se relaxeze acolo. “Deşi oamenii ignoră acest lucru, nu au existat epidemii sau accidente suspecte determinate de calitatea apei de îmbăiere. Autorităţile locale ar trebui să se preocupe mai mult de acest aspect şi să instaleze plăcuţe de avertizare cu „Scăldatul interzis“”, a precizat Camelia Truică. DSP va începe, în scurt timp, controalele la ştandurile şi piscinele din judeţ pentru a vedea dacă se respectă toată regulile de îmbăiere.
VEZI AICI IMAGINI DE PE MALUL BORCEI
Îmbolnăvirile, prezente la orice pas
Cei care merg la plajă trebuie să ştie că se pot alege cu furunculoze, afecţiuni fungice, conjunctivite, otite, afecţiuni digestive şi gastrointestinal. Dacă se bea apă din Borcea se poate contracta chiar şi leptospiroză. Copiii sunt cei mai expuşi îmbolnăvirii pentru că ei stau cel mai mult în apă atunci când părinţii îi duc la plajă.
În această varaă, la Călăraşi se poate face plajă doar la Podul 4, loc situat la patru kilometri în afara oraşului şi la bazinul de la Dumbravă, unde taxa de intrare este de 10 lei.