VIDEO Val de mesaje de condoleanţe, după moartea lui Costel Geambaşu, muzicant al anilor ‘80 care l-a încântat pe Nicu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curg mesajele de condoleanţe după moartea lui Costel Geambaşu, cunoscut muzicant al anilor '80 şi '90, care s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 67 de ani. A făcut parte din Odeon, formaţie de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înfiinţată în anii ’80 la Buzău. Autorul melodiilor ”Trenul vieţii”, ”Tom degeţel” sau ”Cenuşăreasa” a lăsat în urmă multe regrete şi amintiri.

Costel Geambaşu s-a născut pe 18 aprilie 1951 şi este considerat unul dintre cei mai talentaţi interpreţi de muzică de petrecere. 

Melodiile sale, printre care cele mai consacrate “Cenuşăreasa”, ”Tom Degeţel”, ”Albă ca Zăpada” şi “Trenul vieţii”, i-au fost cântate inclusiv lui Nicu Ceauşescu. 

Vestea morţii a fost făcută publică în vineri seară de către colaboratori ai artistului.

„Astăzi a încetat din viaţă unul dintre cei mai buni prieten şi cel mai mare solist vocal, Costel Geambaşu. Drum Lin, Costică!”, scrie pe pagina de Facebook Nicu Bordei.

Un grup de muzicanţi din Râmnicu Sărat au ţinut să împărtăşească prietenilor de pe Facebook câteva episoade comice din colaborările acestora cu Costel Geambaşu, despre care cei care au apucat să-l cunoască spun că avea un dezvoltat simţ al umorului.  

”Cântam la Tess prin 2000, îl luasem pe Mască alături de noi, Sticlă plecase de câteva luni bune cu Provincialii şi o lună am bântuit pe acolo. Geambi era cazat tot la Onix, aşa că într-o seară, a rămas cu un client la una mică şi i-a smuls promisiunea acestuia de a-l duce către locuinţa de ”serviciu”. La plecare, şoferul băut şi-a ales o cale care ocolea ruta obişnuită, ferită oarecum de un control inopinat rutier. Fatalitatea-i fatalitate! Poliţia îl trage pe dreapta şi vădit îngrijorat îi zice lui Geambi:  - Nea Costică, ce mă fac, bre? - Lasă, mă, că vorbesc eu, unu-i Geambaşu!  Iese, dă ”să trăiţi” şi încearcă să evite controlul asupra ebrietăţii şoferului spunându-şi numele. Atât i-a trebuit poliţaiului! - Ştii că dumneata trebuia să-mi cânţi anul trecut în noiembrie şi n-ai venit la nuntă? I s-au tăiat gladiolele (scuze de jargon) şi era să pice din picioare!”, scriu ”Muzicanţii din Râmnicu Sărat” pe contul Forţele de Muncă.

Aici găsiţi întreaga postare.

Odeon a fost o formaţie românească de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înfiinţată în primii ani 1980 la Buzău. Alături de Azur şi Generic, este unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariţia muzicii de petrecere si pahar modernă, folosind ca sursă de inspiraţie muzica pop din ţările balcanice si clasica lăutăreasca din romania. 

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără „Trenul vieţii” compoziţie proprie (1984) Cenusareasa (1984) Cunosteam Iubirea (1986) Copil De Suflet (1987) şi Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărţit”, cunoscută în interpretarea Romicăi Puceanu).

Piesele „America-i departe” (1984) şi „Mavi mavi” (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turceasca macedoneasca în afara contextului muzicii lăutăreşti. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional şi în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

Solistul vocal al formaţiei , Costel Geambaşu, a activat o vreme şi în calitate de baterist (pana in 1986). Grupul s-a produs la început în formula: voce, chitară, claviaturi, chitară bas, baterie, reducându-se cu timpul la voce, chitară şi claviaturi, bateristul fiind înlocuit de omologul electronic, iar basul fiind executat de către claviaturist. 

Componenţa a fost deosebit de fluctuantă in toată activitatea ei, singurul membru constant fiind cântăreţul Geambaşu. 

Prima parte a discografiei Odeon (1984–1989) a fost produsă pe casete audio în mod ilegal, dat fiind faptul că Electrecord (casa de discuri unică în România socialistă) nu tolera înregistrarea şi difuzarea unei astfel de muzici.

În ultimii ani, Costel Geambaşu a colaborat alături de chitaristul Nelu Nicolae, repertoriul lor cuprinzând o parte din succesele Odeonului şi compoziţii noi; titulatura formaţiei nu a fost însă folosită.

Costel Geambaşu & Odeon - America-i Departe ( Diparti )

Discografie Selectivă

Volumul 1 (1984) extrasa melodia America-i Departe


Volumul 2 (1984) extrase Trenul Vieţii si Cenusareasa


Volumul 3 (1986) înregistrat la o nunta in Focşani extrase Cunoşteam Iubirea si Mavi Mavi


Volumul 4 (1987) înregistrat la o nunta in Vrancea extrase Copil De Suflet, Din Seara De Când Te-am Văzut si Tom Degeţel


Volumul 5 (1988) înregistrat la o nunta in Ploiesti extrase Fratele Meu, Răpirea Din Serai, Daca Nu Te Vad O Zi (Of Ce Supărare)


Volumul 6 (1988) înregistrat la o nunta (nu se cunosc amănunte). Extrase Ineluş Cu Piatra Albastra,Lema, Regina Noptii si o romanţa, A Venit Aseară Mama


Volumul 7 (1989) înregistrat intr-un restaurant din Buzau unde activau la vremea aceea extrase Am Si Eu Un Baietel, Izaura,Chihlimbar si celebra Ne Despartim Si Tare-as Vrea (Eu Tin Mult La Tine)

Muzica De Petrecere (vinil) Electrecord 1991, disc ce contine editari ale pieselor de succes inregistrate de-a lungul carierei lor si aici găsim o formula modificata si un stil cu totul aparte fata de genul Odeon; practic este prima înregistrare a trupei intr-un studio unde il regăsim pe Radu Costel (Brazil) la Chitara Solo


Pentru Voi (1992) disc ce conţine in special reeditări ale primelor volume si regăsim piese ca Cenusareasa,Trenul Vieţii, Ai Apărut In Calea Mea sub aranjamentul muzical unic făcut de chitara lui Costel Petrescu Bujaverca si un timbru vocal excelent al lui Costel Geambasu. Nu se cunosc amănunte de cine a fost editat si de ce nu a fost promovat
 

Amintiri (1995) volumul 10 disc vinil cu reproduceri in colaje tot piesele vechi unde il găsim pe elevul lui Bujaverca Costel Constantinescu Sticla, iar stilul Odeon deja dispare odată cu eliminarea bateriei clasice si basului


O Viaţă Am Aşteptat (1997) album de studio editat pe caseta audio cu melodia Sunt Un Simplu Muritor, compozitie proprie a lui Geambasu, care după afirmaţiile făcute a fost cel mai dificil album inregistrat, iar trupa si stilul sunt complet modificate
 

La Un Colt De Strada (1999) Volumul 12 CD editat de Crisband Records, unde găsim doar vocea lui Geambaşu cu câteva piese noi
 

Pentru Voi (1999) Volumul 13 o reeditare a albumului Identic din 1992 fara prea mare efort cu acelasi aranjament din volumul 12 unde ies in evidenta doar Geambaşu si numele Odeon editat pe CD tot cu Crisband Records

(La aceste ultime două albume, orchestraţiile au fost realizate de Costel Cosmin Flenchea şi Costel Costantinescu alias Sticlă, în studioul Cris-Band Music din Râmnicu Sărat administrat de Cristian Perieţeanu)


După anul 2000, Geambaşu, cânta cu diverşi muzicieni fără legătură cu trupa Odeon. (Sursa www.facebook.com/floringraur)

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite