VIDEO Trusa medicală şi stingătorul la control! Filtre de poliţie şi demonstraţii de prim-ajutor, pe străzile din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

O trusă de prim-ajutor în dotarea maşinii, minime cunoştinţe medicale şi prezenţa de spirit sunt combinaţia care ar putea salva oricând o viaţă, a ta sau a celor de lângă tine. Pentru a vedea cât de pregătiţi sunt şoferii să intervină la un posibil accident, poliţiştii din Buzău şi voluntarii Crucii Roşii au descins în trafic pentru a-i verifica pe câţiva dintre ei.

Echipajele mixte îşi organizează filtrul la giratoriul de la Arhiepiscopie, la o oră cu trafic intens. Primul şofer oprit este un tânăr aflat la volanul unei maşini pe care a cumpărat-o recent din Marea Britanie. Recunoaşte că nu are în dotare trusă de prim-ajutor.

Prima şoferiţă oprită la filtru le dovedeşte poliţiştilor şi voluntarilor de la Crucea Roşie că femeile sunt mai responsabile atunci când se urcă la volan. ”Ştiu ce conţine trusa:  o faşă, leucoplast, dezinfectant. Ştiu că atunci când sunt martora unui accident, mai întâi sun la 112”, le răspunde poliţiştilor doamna de la volan.

Pentru a-i fi testată prezenţa de spirit, un şofer este coborât de la volan şi pus să-i acorde primul ajutor unui rănit căzut în faţa maşinii.  ”Nu mă aşteptam să fiu oprit pentru o demonstraţie. Ştiu cam ce trebuie făcut şi nu mi-ar fi teamă, pentru că am făcut armata la pompieri, la descarcerare”, spune Ionuţ Neacşu.

Voluntarii Crucii Roşii le oferă şoferilor opriţi la filtru toate informaţiile necesare pentru a face faţă, la nevoie, unei situaţii reale. ”Are cinci secunde să evalueze situaţia. Trebuie să vadă dacă mai respiră, dacă are puls. Dacă are trusă de prim ajutor în maşină să încerce să folosească ce conţine trusa, nişte pansamente sterile, să facă o compresiune cu un garou dacă sângerează şi apoi să sune la 112, să spune câţi ani are, dacă are cunoştinţe de prim-ajutor, ce vede el la faţa locului, cu cuvinte lui”, explică Mioara Orjan, asistent medical.

  

Cel puţin zece autoturisme sunt oprite la control în mai puţin de o oră. ”Marea majoritate a conducătorilor auto aveau autovehiculele dotate cu truse de prim-ajutor. În cazul în care autovehicolul nu este dotat cu această trusă sancţiunea este 4 sau 5 puncte amendă”, declară inspectorul principal Gheorghe Colăcel, de la Poliţia Rutieră Buzău.

”Cei care se bucură numai să aibă ştampila în acel dosar pentru înscrierea la cursurile de şoferi nu fac bine. Avem acolo o rubrică de prim-ajutor iar dacă dau importanţă vieţii lor şi a celor apropiaţi lor ar trebui să urmeze cursurile de prim-ajutor oferite de Crucea Roşie”, spune Floarea Bârzu, director Crucea Roşie Buzău.

Potrivit legislaţiei în vigoare, şoferii au obligaţia să verifice în mod special dacă trusa medicală, triunghiurile refletorizante şi stingătoarele de incendii să fie omologate şi aflate în perioada de valabilitate, care de regulă este între 18 şi 24 de luni. 

CITEŞTE ŞI:

Neglijenţa a doi şoferi din Buzău, taxată de hoţi 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite