VIDEO Tradiţii de secole în Bărăganul buzoian. Cete de băieţi, cu Pluguşorul în ajunul Anului Nou

VIDEO Tradiţii de secole în Bărăganul buzoian. Cete de băieţi, cu Pluguşorul în ajunul Anului Nou

Tinerii din Smeeni duc mai departe tradiţiile strămoşilor                                       FOTO: Smeeni Web TV

În fiecare an, în ajunul Anului Nou, în satele Bărăganului buzoian există obiceiul moştenit de secole de la strămoşi ca băieţii sa meargă cu Pluguşorul pe la casele oamenilor gospodari.


La Smeeni, încă de la primele ore ale dimineţii, pe uliţele satului zeci de cete de băieţi îmbrăcaţi in costume populare bat pe la porţile oamenilor urându-le ca anul ce va urma să fie unul îmbelşugat plin bucurii şi sănătate.

Nu lipsesc din peisajul mioritic nici caii, împodobiţi cu beteală şi canafi, care fie sunt înhămaţi la căruţe, fie sunt călăriţi.

În recuzita celor care merg cu Pluguşorul sunt tălăngile, biciul şi buhaiul. Odată ajunşi în curtea gospodarului unul dintre băieţi aruncă cu grâu pentru ca gazda sa aibă parte de bogăţie, iar acesta îi întâmpină cu câte un cozonac, şorici proaspăt, un pahar de vin sau suc şi bineînţeles bani.

Spre seară, plugarii termină de colindat după care se retrag la câte unul acasă, împart banii strânşi şi se pregătesc de întâmpinarea Anului Nou când vor pleca cu Capra sau Sorcova.

citeste totul despre: