VIDEO FOTO Parada retromobilelor, organizată de un colecţionar buzoian de maşini de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lilică Dedu a început să repare autovehicule încă din adolescenţă  FOTO: Iulian Bunilă
Lilică Dedu a început să repare autovehicule încă din adolescenţă  FOTO: Iulian Bunilă

Retromobil Club România organizează la Buzău, în acest week-end, parada „Retromobil vine în oraşul tău”, în cadrul căreia zeci de împătimiţi ai maşinilor de epocă îşi etalează „bijuteriile” pe patru roţi. Organizatorul evenimentului este buzoianul Lilică Dedu, un împătimit mecanic auto care şi-a descoperit o pasiune din a revitaliza maşini care au aparţinut bunicilor noştri.

Lilică Dedu a învăţat să repare maşini încă din adolescenţă. ”Priceperea o am încă de pe timpul lui Ceauşescu când trebuia să faci o şcoală profesională pentru a face ceva util în viaţă. Am ales profilul auto şi am învăţat tot ce înseamnă tinichigerie, vopsitorie şi mecanică”, spune Lilică Dedu.

Prima sa creaţie este un Oltcit decapotabil, care, de mai bine de trei ani, întoarce capete atunci când circulă pe străzile oraşului.

„În 2006, am ajuns în Canada, visul fiecărui român, să plece să străinătate. La un moment dat, am rugat un bătrân să pot să fac două poze lângă o maşină mică, roşie, foarte frumoasă. Tot drumul, din Canada până acasă, m-am tot gândit cum să fac şi eu o maşină să arate în felul acela. Am venit acasă şi am zis să fac un Oltcit decapotabil. L-am tăiat şi, în doi ani, am terminat treaba”, povesteşte Lilică Dedu.

Piesele de rezistenţă ale colecţiei sale sunt două automobile MG, britanice, vechi de peste o jumătate de secol. „A doua maşină recondiţionată a fost un MG. Am ales MG-ul pentru că mi s-a părut o maşină extravagantă, are ceva specific englezesc. A treia maşină pe care am restaurat-o este tot un MG TD, fabricată în 1952. Am adus-o din Olanda. De fapt, am cumpărat două maşini MG din Olanda: una fabricată în 52, şi una în 55. Cea din 1955 este în curs de restaurare”, spune colecţionarul de maşini.

Lilică Dedu deţine un mic service auto, la ieşirea din oraşul Buzău, ”laboratorul” în care transformă vechile maşini în adevărate bijuterii. ”Costă foarte mult restaurarea unei maşini. În primul rând, este vorba şi de consum psihic: nopţi nedormite şi foarte multe zile de muncă. O asemenea maşină poate costa între 25.000 şi 50.000 de euro. Preţul diferă în funcţie de fiecare maşină în parte: de originalitate, de cât de bine este întreţinută şi de cât de bine merge”, declară Lilică Dedu. Acesta spune că restaurarea poate ajunge să coste chiar de trei, patru ori preţul de achiziţie al unui astfel de model dar pe lângă asta mai sunt cheltuielile pentru combustibil, piese de schimb.

Lilică Dedu este organizatorul paradei „Retromobil vine în oraşul tău”, programat la Buzău în perioada 16 - 18 august. Peste 50 de împătimiţi ai maşinilor de epocă îşi vor etala „bijuteriile” pe patru roţi pe drumurile din judeţ.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite