VIDEO şi FOTOGALERIE Peste o mie de buzoieni riscă să rămână izolaţi de restul lumii

VIDEO şi FOTOGALERIE Peste o mie de buzoieni riscă să rămână izolaţi de restul lumii

Alunecări la Odăile

Peste o mie de suflete riscă în orice moment să rămână izolate de restul lumii, iar 20 de familii îşi pot pierde casele pentru că dealurile din jur au luat-o la vale, în comuna Odăile. Nenorocirea s-a abătut în urmă cu o săptămână iar, de atunci,  oamenii au fost nevoiţi să-şi poarte pe braţe bolnavii şi chiar morţii, pentru că singurul drum de acces către zece sate s-a rupt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vezi galeria foto

Alunecările din comuna Odăile au pornit în urmă cu patru ani, însă niciodată nu au fost mai intense ca după dezgheţul şi ploile din ultimele zile. Localnicii trăiesc un adevărat coşmar şi se intreabă cât mai durează până când pământul le va înghiţi gospodăriile.

“Au fost înmormântări, am avut doi morţi, care au fost transportaţi pe braţe. În sat nu a fost pâine pentru că nici căruţele nu au trecut. Vineri la ora 5 se circula bine numai că după ce încărcau cu balast, se rupea drumul la loc”, ne-a povestit Maria Dumitraşcu, localnică din Odăile.

Douăzeci de locuinţe sunt în pericol să alunece cu tot cu deal. Drumul comunal ce face legătura cu încă zece sate alunecă văzând cu ochii, iar peste o mie de oameni riscă în orice moment să rămână izolaţi. “Singura intrare de pe drumul 203 L se face prin acest drum comunal care e rupt la intrare. Am balastat dar se rupe la loc. Fără un ajutor de la guvern, pentru consolidarea versantului, nu o să rezolvăm nimic”, ne-a declarat Cristache Grama, primarul localităţii Odăile.

Buzăul este judeţul cel mai afectat de alunecări de teren iar prefectura va solicita fonduri de la guvern, pentru refacerea infrastructurii distruse. “Sunt afectate mai multe zone în judeţ. Cel mai grav e aici la Odăile, cu zece sate în pericol de izolare, şi din păcate pe plan local nu sunt fonduri. Sunt necesari aproximativ trei milioane de lei numai pentru refacerea temporară a acestui drum”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.

Premierul Emil Boc şi ministrul de interne Vasile Blaga au fost luni în zona afectată, ca să vadă pe viu amploarea alunecării şi au promis că vor încerca să supună Guvernului spre aprobare alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentu rezolvarea situaţiei.

Zona de munte este frământată de alunecări

În comuna Pănătău, satul Plăişor, alunecările au afectat o porţiune de teren, de aproximativ o sută de metri pătraţi, în apropierea unei locuinţe. În acest caz, nu s-a impus evacuarea familiei, compusă din cinci membri.

Alunecările au apărut şi pe raza comunei Colţi, unde trei drumuri comunale au fost rupte. Circulaţia spre satul Aluniş se desfăşoară cu dificultate pe un singur sens, fiind în pericol de a rămâne izolate aproximativ 75 de gospodării. De asemenea, drumul spre satul Muscelul Cărămăneşti este întrerupt, fiind în pericol de a rămâne izolate 77 de gospodării.

Accesul în această zonă se poate face pe o rută ocolitoare,  prin comuna Bozioru. La Colţii de Jos, alte 47 de gospodării sunt în pericol de a fi rupte de centrul comunei, pentru că o alunecare de teren rupe continuu din drumul către această localitate.

citeste totul despre: