Veşmintele fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel, printre exponatele din Casa Vergu-Mănăilă

Veşmintele fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel, printre exponatele din Casa Vergu-Mănăilă

După ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Vergu-Mănăilă, secţie exterioară a Muzeului Judeţean, a fost redeschisă joi. Clădirea se degradase considerabil, iar acum găzduieşte din nou o colecţie de costume populare, de icoane şi de veşminte şi obiecte bisericeşti. Expoziţia poate fi vizitată până la vară.

 
Obiectele expuse aici reprezintă întregul judeţ Buzău, în special de pe Valea Slănicului, din localităţile Mânzăleşti, Lopătari, Bisoca, Vaarlam, Mărgăriteşti, zone în care s-a păstrat mai bine meşteşugul de realizare a costumelor populare. 
 
Pe lângă obiectele de vestimentaţie, Casa Vergu-Mănăilă mai adăposteşte acum şi icoane, obiecte bisericeşti, dar şi veşmintele care au aparţinut fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel. În plus, colecţia a fost gândită acum pe structura unei biserici.
 
Casa Vergu-Mănăilă este o clădire monument istoric aflată în municipiul Buzău, România. Conacul boieresc a aparţinut familiei boiereşti Vergu. 
 
Atestată documentar în 1794, clădirea a fost naţionalizată în 1948, şi a ajuns în paragină, fiind restaurată ulterior în perioada 1971—1974. De atunci, clădirea găzduieşte colecţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Judeţean Buzău.

 

citeste totul despre: