Vânători, la arme! Atacă şacalii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poreclite „distrugătoare universale", animalele au fost văzute în judeţului Buzău, deşi şacalul este o specie specifică continentului african şi ţărilor asiatice. Este vorba de şacalul auriu, prădător intermediar între vulpe şi lup, a cărui prezenţă în Românie este explicabilă prin schimbările climatice accentuate din ultimii ani din zona de est a câmpiei Bărăganului.

Specialiştii sunt îngrijoraţi de proliferarea şacalului auriu, care pune în pericol fondul de vânătoare şi chiar animalele domestice din curţile sătenilor. Poreclit drept distrugătorul universal pentru că mănâncă până şi cadavre de animale, şacalul a ajuns să fie declarat inamicul numărul unu al vânătorilor buzoieni.

„Acest prădător nu are preferinţe speciale, mânâncă cam tot ce mişcă, de la pui de căprioare, fazani, mistreţi,iepuri şi până la oi sau capre domestice. Problema este că s-au răspândit cam pe tot arealul judeţului, de la Colţi sau Cislău şi până la Amara, Săgeata sau graniţa de est a judeţului. Numai în luna decembrie au fost împuşcate 44 de exemplare şi de aceea credem că numărul şacalilor este foarte mare", a declarat Gheorghe Cighir, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău.

Acesta a adăugat că nu se poate estima deocamdată numărul exemplarelor existente în judeţul Buzău şi că vânătorii pot interveni fără probleme pentru că, cel puţin deocamdată, şacalul nu este o specie orcotită de lege.

Pentru că Zona Bărăganului se aseamănă tot mai mult cu stepele caucaziane, în ultimii ani şacalul a găsit condiţii prielnice pentru a înlocui populaţiile de lupi dipărute de ceva timp din zona de câmpie.

„Acest animal este specific Africii sau Asiei şi nicidecum ţării noastre. Primele exemplare, stinghere, au fost observate în urmă cu zece ani în Dobrogea, acum cred că s-au înmulţit foarte mult din cauza schimbărilor climatice", ne-a spus Adrian Angelescu, şeful Ocolului Silvic Nehoiu, specialist în comportamentul şacalalui.

Pentru că până acum n-au existat în judeţ astfel de prădători, vânătorii cred că adevăratul război cu micuţul dar ferocele prădător este de-abia la început.

„Vestea bună este că acest prădător nu atacă omul deşi oamenii au mai reclamat înfricoşaţi că au văzut nişte lupi mai mici. Dacă sunt numeroşi, fac ravagii şi cred că războiul cu aceste animale abia a început şi va fi destul de lung. Trebuie să intervenim, pentru că înmulţirea lor poate deveni o pacoste pentru gospodăriile din satele Buzăului", a declarat Silviu Barbu, şef de filială a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Râmnicu Sărat.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite