Se lungeşte boala! Două comune buzoiene rămân încă un an fără primar, iar o a treia, fără consiliu local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un an de zile va mai dura interimatul la conducerea a două primării din judeţul Buzău, din cauza ratării de către guvern a termenelor de organizare a alegerilor locale parţiale. Mai grav este că o a treia comună va funcţiona fără consiliu local. Legea prevedea ca dată limită pentru scrutin ziua de 7 iunie, cu un an înainte de cele la termen, însă Guvernul nu a iniţiat niciun demers în acest sens.

Mai precis, proiectele de hotărâri ale guvernului  trebuiau demult adoptate astfel încât să intre în vigoare cel târziu pe 4 mai, adică ieri.

Primăria comunei Cernăteşti este condusă de aproape doi ani de către viceprimarul Petrache Mârzea. A ajuns interimar după ce primarul ales, Valerică Şercăianu a fost suspendat din cauza unei anchete penale. 

Şercăianu a ajuns să fie judecat pentru un accident mortal produs în localitatea Potoceni unde o tânără şi-a pierdut viaţa.

Procurorii care au anchetat cazul au adus la probatoriu o expertiză din care a reieşit faptul că primarul mergea cu o viteză de 91 de km la oră,  iar ca urmare a testării cu aparatul Drager, el avea o alcoolemie de 0,38 mg alcool/litru alcool pur în aerul expirat.

Primăria Cernăteşti funcţionează bine şi după suspendarea primarului, iar prelungirea interimatului până în 2016, când vor avea loc alegerile la termen, ar fi o măsură foarte bună, crede viceprimarul din Cernăteşti. ”Nu că sunt eu în funcţie, dar e mai convenabil din punct de vedere economic să rămână interimar, fără viceprimar, deoarece în 12 luni se scutesc cu salariul de viceprimar vreo 40.000 de lei cu care se pot face alte lucruri. Apoi, ar fi economie la cheltuielile cu alegerile, care sunt suportate din bugetul local. Şi nu e o sumă mică. La parţialele din 2011 ar fi fost investiţi 30.000 pentru că din câte ştiu iau judecătorii mulţi bani”, ne-a declarat Petrache Mârzea, primarul interimar al comunei Cernăteşti.

Şi Movila Banului este condusă de un primar interimar, după ce alesul localnicilor la alegerile din 2014 şi-a dat demisia. ”Deşi îmi este greu, pentru că am preluat atribuţiile de primar, consider că trebuie să rămână această perioadă până lqa alegerile la termen. Sunt singur, îmi este mai greu, dar mulţumită lui Dumnezeu, am tot sprijinul din partea funcţionarilor. Apoi, la Movila Banului nu prea se simte lipsa fostului primar, funcţionăm binişor, la fel şi achiziţiile. Singura problemă, unde a fost şi greşeala fostului primar, ar fi litigiul cu firma care a preluat reabilitarea şcolilor”, a declarat primarul interimar din Movila Banului, Dumitru Leonte.

La începutul lunii martie 2015, primarul independent al comunei Movila Banului, Frusina Ghinea, a demisionat din funcţie, decizia ei, motivată de probleme de sănătate, fiind adusă la cunoştinţa Consiliului Local şi a Instituţiei Prefectului.

Primarul demisionar din Movila Banului, Frusina Ghinea, a fost de mai mult timp ţinta unui grup de presiune local, care îi reproşau primăriţei că a renunţat la o finanţare europeană pentru reabilitarea a două şcoli din comună.

Anularea alegerilor locale anticipate va avea consecinşţe grave mai ales pentru comunele rămase fără consilii locale. Este cazul localităţii Scutelnici, unde, la începutul acestui an, primarul Sandu Chircu a desfiinţat deliberativul local, în urma unor neînţelegeri legate de finanţarea lucrărilor la şcoala din localitate. Tensiunile au apărut la scurt timp după alegerile din vara anului 2012. 

Pe 9 februarie, judecătorii Tribunalului Buzău au admis, la primul termen, cererea primarului Sandu Chircu, instanţa constatând dizolvarea de drept a Consiliului Local. 

”Consiliul s-a dizolvat pentru că nu s-au prezentat la şedinţe, până acum trei luni de zile, iar acest fapt afectează mult localitatea, pentru că nu putem să facem proiecte, investiţii. Dacă vrem să facemm ceva, vreo plată, nu putem, pentru că trebuie să mă încadrez în ce avem de anul trecut. La şcoala Scutelnici eu nu pot să accesez sau să mai plătesc pentru terminarea acestui obiectiv. De aici au început problemele şi acum sunt legat de mâini şi de picioare. Nu pot să continui lucrările la şcoală şi să plătesc ce face constructorul. Să se găsească o soluţie, pentru terminarea şcolii, atât vreau”, a declarat Sandu Chircu, primarul din Scutelnici.

Judeţul Buzău mai are nevoie şi de un nou deputat, în Colegiul 1 de pe Valea Buzăului, după ce liberalul George Scutaru a demisionat din Parlament, pentru a accede în funcţia de consilier al lui Klaus Iohannis. Postul acestuia a fost declarat vacant pe 19 decembrie 2014.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite