Roşiile “de grădină”, la fel de toxice

Specialiştii buzoieni spun că nu doar tomatele importate sunt pline de chimicale, ci şi cele din grădinile cultivatorilor localiSunt mari, arată bine, dar au tot mai puţine calităţi nutritive. Cercetătorii ştiinţifici buzoieni atrag atenţia că pot fi chiar dăunătoare sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tehnologiile de cultivare a legumelor şi fructelor s-au modernizat în ultimii ani, din dorinţa producătorilor de a scoate recolte-record. Tratate cu ETREL şi 24D ( scid diclorofenosiacetic), roadele pământului capătă un aspect cu mult îmbunătăţit, dar consumul acestor produse nu le oferă consumatorilor nicio satisfacţie. Mai mult decât atât, oamenii pot suferi de pe urma consumului acestor legume.


Specialiştii atrag atenţia că nu toate roşiile sunt hrănitoare, iar consumul acestora nu aduce niciun beneficiu sănătăţii.
”Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive”, ne-a declarat Floarea Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău.


Producătorii spun că, de câţiva ani, nu mai folosesc soiuri româneşti pentru că nu se mai găsesc, dar şi pentru că sunt de proastă calitate iar cumpărătorii le evită.
“De câţiva ani, folosim soiuri olandeze, pentru că sunt mai bune, sunt frumoase şi au aproape acelaşi gust ca cele româneşti. Roşiile româneşti, chiar dacă sunt gustoase, sunt mici şi moi şi clienţii le refuză”, ne-a declarat Valeria Dragu, o vânzătoare din Piaţa Centrală.
În ultimii ani, piaţa românească este dominată de roşii din import sau chiar de soiuri cultivate la noi, dar importate de peste hotare. Acestea arată bine şi lasă impresia că pârâie de sănătate. Realitatea este, însă, cu totul alta.
“Pot să vă spun că am găsit cazuri când roşia era mare, arăta sănătoasă dar când am tăiat-o, în interior era mucegăită. Asta înseamnă tratamentele şi radiaţiile excesive”, ne-a mai declarat Floarea Burniche.


Ca un paradox, ceea ce românii refuză pentru că nu arată ca la carte este căutat de europeni. Aceştia importă de la noi legume şi fructe pentru că ştiu că sunt sănătoase şi nu sunt supuse tratamentelor.
Roşia este considerată cea mai bună şi hrănitoare legumă de vară. Ea are un aport foarte mare la sporirea rezistenţei organismului. Conţine acid folic, calciu, potasiu şi vitamina C. De toate astea putem însă beneficia numai dacă o creştem în grădina proprie şi nu o tratăm cu niciun fel de substanţă.

citeste totul despre: