VIDEO Prima zebră 3D din România, realizată de elevii Liceului de Arte din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Când te afli la cinci metri de ea, ai tendinţa să frânezi pentru a nu o lovi. Vorbim despre o trecere de pietoni tridimensională, astfel desenată încât să le creeze şoferilor o iluzie optică. Prima zebră 3D din România a fost realizată de elevii Liceului de Artă din Buzău chiar în faţa şcolii lor.

Au văzut zebra 3D într-un orăşel din Islanda şi au zis să aibă şi ei una la fel, chiar în faţa şcolii. Elevii Liceului de Artă au aşteptat acceptul autorităţilor iar miercuri s-au apucat de treabă.

Pentru realizarea marcajului rutier, elevii au primit ajutorul muncitorilor de la urbanism dar şi vopseluri speciale. Profesorii s-au lăsat şi ei angrenaţi în actul de creaţie.

Proiectul efectiv a fost realizat pe calculator de elevul Antonio Cristea, iar la acţiunea de astăzi au mai participat elevii Cristina Mărgean şi Andrei Dragu, alături e profesoarele Ana Maria Bogleş şi Georgeta Hlihor.

„Am calculat la faţa locului exact dimensiunile necesare creării efectului 3D, rezultând că este nevoie ca unghiul de fugă să fie la 7 metri de la trecerea propriu-zisă. Cei de la Urbis ne-au ajutat cu şabloane şi vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Aşa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Şoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puţin şi va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este şi mai mare”, a declarat profesoara Ana Maria Bogleş.

Proiectul pilot a fost asumat cu entuziasm de edili, care au ţinut să verifice personal isprava liceenilor. A fost nevoie şi de un aviz de la Poliţia Rutieră. 

În cazul în care proiectul va avea succes printre buzoieni, Primăria va dezvolta conceptul şi în alte zone intens circulate ale oraşului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite