Ponturile unui chef pentru un grătar excelent. De ce se aruncă o mână de sare grunjoasă peste cărbunii încinşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constănţenii au câteva locuri preferate de grătar

Minivacanţa de 1 Mai este începutul sezonului pentru picnicuri la iarbă verde, în parc, în pădure sau la marginea unui lac. Pentru ca o astfel de ieşire la iarbă verde să fie reuşită, aflaţi câteva sfaturi propuse de un bucătar experimentat. Igiena este cuvântul de bază când vorbim despre prepararea şi servirea mesei în natură, spune Chef Cristi Dobre.

O primă etapă este cea de organizare. Asiguraţi-vă că puneţi în bagaj toate ustensilele de care aveţi nevoie, respectiv: pahare din plastic, farfurii, tacâmuri de unică folosinţă, şerveţele umede şi şerveţele din hârtie. Veţi avea nevoie de toate pentru un picnic fără nervi.

Păstraţi alimentele pe bancheta din spate a maşinii, deoarece temperatura din portbagaj este mult mai ridicată. Lichidele pot fi puse în termos, sticle sau pot fi chiar îngheţate. În cazul În care doriţi să îngheţaţi băuturile, aveţi grijă ca recipientele să fie din plastic, nu din sticlă.

Atunci când pregătiţi coşul pentru picnic, asiguraţi-vă că toate alimentele sunt la o termperatură optimă. Nu puneţi în coş alimente calde sau fierbinţi, care să nu se fi răcit în prealabil.

”Acasă, mâncarea trebuie ţinută în frigider şi la iarba verde într-o ladă frigorifică. Nu ţineţi în acelaşi compartiment sau ladă frigorifică băuturile şi mâncarea de orice tip deoarece există riscul de contaminare. Carnea marinată trebuie gătită foarte bine. În cazul în care carnea mai trebuie tranşată sau tăiată în porţii mai mici, nu folosiţi decât un singur tocător adus în mod special pentru acest proces. Acest tocător nu va fi folosit decât o singură dată şi numai pentru carne; nu îl vom folosi în prealabil să tăiem pâine pe el sau salată”, spune Chef Cristi Dobre.

Sfatul bucătarului buzoian este ca tocătorul să fie spălat acasă cu apă fierbinte şi săpun de vase, deoarece există pericol de contaminare cu salmonella. ”Există un mediu propice pentru ca salmonella să prindă viaţă la temperaturi ridicate. De aceea, carnea trebuie ţinută la temperaturi între 1 şi 5 grade Celsius , iar carnea trebuie gătită la temperaturi de peste 65 de grade Celsius”, spune Cristi Dobre.

image

Atenţie la muşte şi alte insecte! Ţineţi mâncarea acoperită şi consumaţi-o în maximum o oră după ce aţi scos-o pentru consum. Un spray pentru insecte, gândaci, furnici este foarte bun, la fel şi un gel dezinfectant pentru mâini, în special pentru cei mici.

Este necesară o igienă personală foarte strictă. ”Nu săriţi peste spălatul pe mâini cu apă şi săpun înainte de masă, înainte de a aşeza masa, înainte de a avea contact cu mâncarea rece atunci când le punem pe farfurie pentru consum. Deci, după ce am scos păturica sau am aranjat masa pliabilă toată lumea se spală pe mâini, eventual cu săpun antibacterian dupa care clătim. Nu folosiţi şerveţele umede ca înlocuitor al săpunului antibaterian, chiar dacă pe cutie scrie şerveţele umede dezinfectante”, susţine Chef Dobre. 

buzau

Pentru a ne proteja sănătatea, e bine de ştiut că sosurile rămase după o zi de picnic, precum maioneza, ketchup, marinara în care a stat carnea, trebuie aruncate deorece au fost ţinute la temperatură ridicată şi există riscul apariţiei toxiinfecţiei alimentare. Carnea friptă se va scoate într-un recipient curat cu capac.

Carnea o putem marina de acasă în orice fel şi o consumăm pe grătar bine făcută. 

”Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească. Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi  constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.” Cristi Dobre, bucătar 

Atenţie ca grătarul să fie amenajat în locuri speciale şi să aveţi un stingător în apropiere. Grătarul îl aprindeţi în loc deschis şi nu sub copaci, în caz ca mergeţi la pădure.

Recomandările bucătarului buzoian Cristi Dobre pentru a complete masa pregătită la iarbă verde: 

Salată cu cartofi , iaurt sau smântână

- 2 kg de cartofi cu coajă pe care îi spălăm bine cu un burete şi apă, îi fierbem, răcim şi îi tăiem la ce marime dorim; 

- 3 ouă fierte tari, eliminăm coaja şi tăiem ouală cubuleţe; 

- 2 linguri maioneză; 

- 3 linguri de ţelină tocata; 

- 2 morcovi raşi , 200 ml smântână , zeama de la 3 lămâi , 1 lingură de muştar cu seminţe şi 2 linguri de ceapa rosie tocata foarte fin.

Amestecăm uşor cu lingura toate ingredientele pe care în prealabil le-am pus într-un bol. 

Piteştenii pot merge la grătar în acest week-end

Pentru un picnic de scurtă durată şi fără prea multă pregătire prealabilă, sunt suficiente doar salatele şi sandwichurile. Sunt uşor de pregătit, de transportat şi de maâncat, mai ales că pentru un sandvich nu ai nevoie de tacâmuri. Pentru desert, alegeţi fursecurile pentru că se mănâncă uşor şi se transportă fără probleme.

Sandwich-uri pentru picnic, recomandate de Chef Cristi Dobre:

*Curcan, bacon, salată, felii de avocado, roşii cherry, ceapă roşie şi un dressing de iaurt;

*Un sandwich italian cu trei tipuri de salam uscat, parmesan şi brânză chedar;

*Faimosul BLT englezesc format din bacon, salata şi roşii, în care adăugăm un sos de BBQ.

Imagine indisponibilă

*La sandwichuri putem adăuga o salată Coleslaw formată din: 300 gr. de varză albă şi 200 grame de varză roşie tocată foarte subţire, 200 gr. morcov ras, 1 lingură de maioneză, 1 lingură de iaurt, piper proaspăt măcinat, zeamă de la o lamiae. Se vor amesteca toate într-un bol şi puteţi servi ca atare sau la sandwichuri. 

*Un sandwich proaspăt cu legume la grătar, stropite cu ulei de măsline extra virgin. Putem alege ca aperitiv şi un antipasto ca cel din imagine (foto), unde vom folosi măsline salam uscat feliat, roşii, mozzarellini, brânza Edam şi salată verde.

Porumbul copt pe grătar este o minunaţie, uns cu unt şi puţină sare. 

Pentru vegetarieni: pâine focaccia, felii de mozzarella, frunze de busuioc, felii de roşii, ulei de măsline, sare şi piper.

  

Pentru grătar putem alege carne de orice fel dar să nu uităm de micii nostril româneşti.

Atenţie la mediul înconjurător. Curăţăm locul în care am făcut picnicul, în primul rând pentru protecţia mediului în care trăim dar în acelaşi timp pentru a-l lăsa curat pentru următoarea familie care alege să facă un picnic reuşit în următoarea zi. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite