Plicurile cu bani, bijuteriile şi electrocasnicele, printre cadourile la modă în şcolile buzoiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şcolile din Buzău, darurile pentru învăţători iau diverse forme, de la plicuri cu bani, în cele mai multe cazuri, la bijuterii şi aparatură electrocasnică. Buchetele de flori nu mai au aceeaşi valoare ca atunci când în băncile şcolilor erau părinţii micuţilor din zilele noastre.

Practica răsplătirii dascălului a devenit un obicei asumat de toţi părinţii care conştientizează că fără ”atenţii” copilul lor riscă marginalizarea, în raport cu colegii săi. Unii sunt dispuşi la investiţii de sute de lei în cumpărarea interesului din partea învăţătorului, valoarea darului fiind influenţată de mai mulţi factori: prestigiul şcolii, nivelul de pregătire al elevului şi zona geografică.

Cele mai consistente cadouri se fac în şcolile din oraşele Buzău şi Râmnicu Sărat. În municipiul reşedinţă de judeţ, cele mai mari şpăgi se dau în şcolile de top, cu elevi care provin din familii înstărite. ”Nouă nu ne-a impus nimeni vreun cadou anume ci am stabilit, părinţii, de comun acord, la şedinţe, ce sume strângem pentru la clasă sau dacă luăm vreun cadou la evenimente. De cele mai multe ori am cumpărat buchete mai consistente sau flori în ghivece, ori am pus bani în plic, cam câte 5 sau 10 de lei de fiecare”, ne-a declarat mama unui elev de la o şcoală din centrul Buzăului.

Unii părinţi consideră că o parte din vină o au şi cei care îi obişnuiesc pe dascăli cu atenţii. Adulţii sunt cu atât mai darnici cu cât odrasla lor este mai greoaie la carte. „Cel care are copilul mai tălâmb, şi are şi bani, face cadouri învăţătoarei de patru, cinci ori pe an, ca să îl îndoape cu carte. Dă şi de Crăciun, şi de Paşte, de ziua de naştere, de 1 Martie, 8 Martie, dă mereu. Îi întreabă de la obraz dacă au nevoie de ceva şi nu se uită la bani când le cumpără bijuterii, aparate de tot felul. Florile s-au banalizat”, ne-a spus Adrian Grigore, tatăl unui băiat care a terminat anul trecut ciclul primar.

Din spusele celor mai mulţi părinţi din Buzău, martie este luna cea mai productivă pentru doamnele învăţătoare. „Am dat de 1 Martie, într-un an, o broşă din aur, pentru că aşa ni se spusese de către alţi părinţi că e moda. De Ziua Femeii, pe lângă flori, am pus bani şi am cumpărat un aspirator pentru doamna învăţătoare, pentru că aşa sugerase la o şedinţă. La alte clase am auzit că s-au dat bijuterii din aur şi bani la plic, ca să cumpere doamna ce doreşte”, ne-a mărturisit o mămică.

De Paşte, printre cadouri se strecoară şi produse specifice, precum cozonacii sau mieii. „Ştiu cazul unui învăţător care a lăsat să se înţeleagă că ar vrea un miel iar părinţii au pus câte 20 de lei şi au cumpărat un miel. Pentru că suma nu a fost mare, 20 de lei de elev, probabil nu li s-a părut ieşit din comun”, ne-a spus un alt părinte.

Dacă în şcolile din centru, cadourile pot depăşi valoarea de 500 de lei, pentru o ocazie cum ar fi ziua de naştere a dascălului, în unităţile de învăţământ de la periferia oraşului a rămas încă moda pachetelor cu cafea şi bomboane de ciocolată, de cel mult 200 de lei, însoţite de buchete de flori. Din păcate, aceste sume li se adaugă altor contribuţii aparent mărunte cum ar fi cele pentru fondul şcolii, fondul clasei sau pentru organizarea vreunui eveniment şcolar, care anual scot încă cel puţin 50 de lei din buzunarele părinţilor.

Aceleaşi tendinţe sunt şi la şcolile rurale din judeţul Buzău. „Am mai primit câte o pungă de cafea, o sticlă de whisky, din când în când, însă aici e lumea prea săracă pentru a pretinde ceva de la părinţi. De multe ori ne vine greu să strângem câte 15 lei pe semestru, de la fiecare elev, pentru fondul clasei, fără de care nu am putea cumpăra cretă, bureţi sau pentru curăţenie”, ne-a mărturisit un învăţător din Săgeata.

Până în prezent, niciun învăţător din Buzău nu s-a trezit cu reclamaţii la Poliţie, pentru obţinerea de foloase necuvenite, semn că aceştia nu au întins prea mult coarda.

Citeşte şi:

Cadoul pentru dascăli, o tradiţie în şcolile şi grădiniţile din Braşov

Banii de cadouri pentru profesori, obicei vechi la Slatina

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite