Olandezii ne fură secretele agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olandezii au fost impresionaţi de talentul românilor de a improviza
Olandezii au fost impresionaţi de talentul românilor de a improviza

Un grup de viitori specialişti participă la un curs al Colegiului Agricol în cadrul unui proiect pe teme de agricultură ecologică.

Un grup de studenţi olandezi se află zilele acestea la Buzău şi învaţă cum se face agricultură pe meleagurile noastre. Deşi pare greu de crezut, viitorii specialişti susţin că au ce învăţa de la noi mai ales din punct de vedere economic. Invitaţi ai Colegiului Agricol în cadrul unui proiect european, olandezii văd cum se face agricultură cu bani puţini, fără finanţare de la stat.  

Citiţi şi: Noile strategii în afaceri: păuni, raţe mandarine, fazani şi turturele

Sunt studenţi ai unei facultăţi de agricultură ecologică şi au venit în cadrul unui schimb de experienţă, au vizitat tot felul de locuri care au legătură cu agricultura, o fermă de vite, profilată pe producţia de lapte şi produse lactate, crame şi ferme viticole, precum şi exploataţii legumicole.

„Pentru olandezi este prima experienţă de acest fel în afara ţării lor, însă urmează să meargă şi în alte ţări înscrise în proiect. În mod cert, olandezii au un mod de gândire pozitiv şi au remarcat în primul rând lucrurile bune din agricultura judeţului Buzău. Ei apreciază talentul de a improviza al românilor”, ne-a spus Nicolae Vasile, directorul lieului agricol.. 

Şocaţi de metoda noastră

„Câteodată sunt şocaţi pentru că ei sunt foarte mult ajutaţi de stat cu subvenţii, cu proiecte”,  prof. Nicolae Vasile, directorul Colegiului Agricol.
În afara cursurilor şi a vizitelor la fermele din judeţ, musafirii olandezi ai Colegiului Agricol au avut şi timp de plimbare şi politicoşi afirmă că apreciază în mod deosebit ospitalitatea românilor.

„Ne-au cam răsfăţat gazdele noastre. Trebuie să fim atenţi la modul în care ne exprimăm dorinţele pentru că ele sunt îndeplinite imediat dacă nu cel târziu a doua zi”, ne-a declarat Nico, unul dintre membrii grupului. Studenţii au fost cazaţi în două pensiuni din zone pitoreşti ale judeţului şi au văzut deja multe dintre obiectivele turistice importante. Au fost impresionaţi de Mănăstirea Ciolanu şi au cerut să vadă „Casa lui Ceauşescu”, adică Palatul Parlamentului de la Bucureşti.  

„În Olanda pământul este mult mai scump. Acolo preţul unui hecatar de teren porneşte de la 30.000 de euro şi este nevoie de mult mai mult capital pentru începerea unei afaceri în domeniul agricol. Deja am învăţat foarte mult. Am văzut cum se poate face o seră de exemplu cu mult mai puţini bani. Se începe la o scară mică”, ne-a spus Nico Beentjes.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite