Maria Dumitru cântă melodii populare din toate regiunile ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Dumitru
Maria Dumitru

Maria Dumitru este una dintre vocile Ansamblului „Plaiurile Mioriţei”, grup de solişti vocali şi instrumentişti care încântă, de peste un deceniu, publicul serbărilor câmpeneşti din Buzău.

Solista s-a născut şi a trăit prima parte a vieţii într-o comună de munte, unde respectul pentru tradiţie este apanajul tuturor localnicilor. „Am copilărit la Meledic, în Mânzăleşti, într-o frumoasă zonă a judeţului. Mama mea spunea că înainte să încep să vorbesc, tot ce auzeam, fredonam în casă cu la, la, la. Aveau un pick-up cu plăci şi ascultam Maria Ciobanu, Ileana Sărăroiu sau Ion Dolănescu”, îşi aminteşte Maria.

Soarta i-a scos Mariei în cale o persoană de care avea să depindă viitorul cântăreţei. „La grădiniţă şi mai târziu, la şcoală, nu era serbare la care să nu cânt. Am avut o învăţătoare care s-a ocupat mult de mine, Cecilia Petrescu, cu care mai ţin şi astăzi legătura, pentru că mai colaborez şi cu grupul Breazău. Este un ansamblu din satul Mânzăleşti, format din dansatori şi solişti vocali, cu care am fost în spectacole la Muzeul Satului din Bucureşti şi la Sibiu”, povesteşte solista de muzică populară.

Mai târziu, Maria Dumitru a parcurs Şcoala Populară de Artă din Buzău şi apoi, la Bucureşti, facultatea, la pedagogie muzicală. „Anul ăsta am terminat şi voiam să predau muzica, dar ce e acum în învăţământul românesc m-a făcut să mă răzgândesc”, spune solista de muzică populară.

În repertoriu are melodii din toate regiunile ţării, preluate de la artişti mari, însă are şi creaţii proprii. „Am patru melodii pe care le-am cules în perioada în care făceam şcoala populară de artă, cu doamna profesoară Jenica Bercea Anton. Atunci ne duceam în zone mai izolate de civilizaţie, la Bisoca, Pleşi, unde nu apăruseră chiar aşa multe televizoare şi încă se cânta muzică veche. Înregistram pe reportofon melodiile”, mărturiseşte Maria Dumitru.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Se poate trăi din muzica populară?

Trebuie să mai ai şi un alt job pentru că, dacă nu eşti foarte cunoscut, e greu. Dacă eşti vedetă în adevăratul sens al cuvântului, poţi trăi numai din spectacole, apariţii la televizor sau vânzări de albume.

Aveţi vreun stil care vă convine mai mult?

În prezent colaborez şi cu o trupă cu care mergem la nunţi şi trebuie să am melodii din toate zonele ţării care diferă între ele, ca mod de interpretare. În Oltenia, se folosesc foarte multe melisme (n.r. - interpretarea unei singure silabe pe o succesiune de note), în Moldova muzica este mai săltăreaţă, mai veselă, iar bănăţenii au o tehnică mai complicată.

Profil
Născută: 12 aprilie 1972, comuna Mânzăleşti,
Ocupaţia: solistă de muzică populară,
Familie: căsătorită, doi copii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite