Locul din România care pare desprins din „Stăpânul Inelelor“. Cum arată casele „hobbiţilor“ şi cine locuieşte de fapt în ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătuc desprins parcă din filmul „Stăpânul Inelelor“ este în curs de amenajare, la 20 de kilometri distanţă de oraşul Buzău. La Berca se află mica aşezare formată din cinci căsuţe ca în poveşti. Locuinţele au ferestre făcute din parbrize, cu sticle puse în pereţi ca să intre lumina şi cu acoperiş pe care creşte iarba. Iniţiatorul proiectului este o învăţătoare care vrea să includă ansamblul într-un circuit turistic ecologic.

De peste doi ani se lucrează la construcţia ansamblului format din cinci case, toate rotunde şi fără colţuri, a căror formă te duce cu gândul la poveştile nemuritoare. 

Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului, spune că ideea de a ridica aceste locuinţe ecologice i-a venit în 2013, după ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a eşuat din cauza costurilor mult prea ridicate.

”Mai întâi m-am gândit la un azil de bătrâni, apoi a fost o idee cu case tradiţionale româneşti din diverse zone ale ţării; greu de realizat ca proiect din cauza restaurărilor, după care am dat peste doamna Ileana Mavrodin care ne-a spus nişte poveşti foarte frumoase despre casele cob. Am invitat-o la Buzău, i-am arătat zona în care am vrea să facem un complex de căsuţe şi am bătut palma cu ea pentru proiectare. Ne-a spus despre materialele pe care trebuie să ni le procurăm pentru a putea ridica aceste căsuţe”, povesteşte Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului.

Locuinţele care par a fi dintr-o lume fantastică sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă, fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice.

image

În pereţii acestora poate fi observat un sistem ingenios de iluminat, realizat prin modelarea unor nişe în care au fost introduse sticle într-o bogată paletă de culori, precum şi borcane, prin care lumina să inunde interiorul. 

Pe interior, pereţii vor fi ceruiti, după ce pe suprafaţa acestora va fi aşternut cu pensula un strat de ulei de in. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească.

image

Ineditele construcţii captează atenţia prin acoperişul verde, pe care creşte generos un natural covor de iarbă şi plante decorative. Potrivit specialiştilor, acesta oferă locuinţei o bună izolare termică şi fonică, şi nu în ultimul rând, un aspect exterior plăcut.

image

Acoperişul viu a fost montat în 2014, cu ajutorul unor voluntari sosiţi din Bucureşti. Potrivit specialiştilor, acest tip de acoperiş oferă, pe lângă un aspect plăcut, o foarte bună izolare termică dar şi fonică.

„În mare parte pătura vegetală este formata din plante cărnoase, Sedum iar pe lângă aceste plante se vor folosi plante perene, graminee câteva anuale pentru culoare şi biodiversitate. Avantajele unui astfel de acoperiş sunt multiple pornind de la avantajele financiare, pentru că vorbim de o izolaţie foarte bună, pentru că substratul este un foarte bun izolator termic şi pe lângă acesta infrastructura în sine este izolatoare pentru că se foloseşte un strat de drenaj cu rol dublu şi totodată o protecţie termo pentru că este din polistiren”, a declarat Cristian Anghel, de la Arta Grădinilor.

La acţiunea de montare a primului acoperiş verde al căsuţelor din Cob Village au participat pe lângă studenţii voluntari şi o parte din membrii asociaţiei turistice Ghizii României, care şi-au propus să promoveze intens zona de deal a judeţului Buzău cu toate atracţiile ei turistice.

image

Realizatoarea proiectului de la Berca garantează pentru siguranţa locatarilor la cutremure. Construite doar din materiale complet ecologice, riscul ca pereţii acestora să se prăbuşească este unul inexistent. Pentru păstrarea elementelor naturale, construcţiile au fost ridicate pe stâlpi curbaţi din lemn în formă brută, aduşi din pădure.

Originalitatea şi naturaleţea proiectului poate fi confirmat prin salcâmii întregi, care, în unele porţiuni ale caselor, ies din pereţi. Singurele intervenţii realizate la acestea ţin de lemnul prelucrat şi ignifugat, precum şi de realizarea fundaţiei din beton, dat fiind faptul că studiul geologic a confirmat o predispunere a terenului la alunecări.

Stadiul lucrărilor este avansat iar minisatul ecologic cu coburi ar putea fi inaugurat în această primăvară

Iniţiatoarea proiectului, Nicoleta Marin, spune însă că are în vedere două posibile destinaţii pentru ansamblul de la Berca.

”Căsuţele sunt închise toate, restaurantul este terminat, doar într-o casă sunt utilate băile şi este pus parchetul. Se lucrează la mobilierul din prima casă, însă, având în vedere modificările din viaţa mea, s-ar putea să le transform în ideea pe care am avut-o de la început, de a le face un minisat de seniori. Mă ocup de un afterschool deschis în Buzău, pe care trebuie să-l fac să funcţioneze foarte bine şi îmi ocupă foarte mult timp. În funcţie de persoana pe care o voi găsi să se dedice oarecum coburilor, decid în ce direcţie o voi lua cu ele! Ideea e că la primavără vor funcţiona ori ca sat de vacanţă în turism ori ca un azil de bătrâni”, ne-a declarat Nicoleta Marin.

Dacă după terminare, minisatul eco va intra în circuitul turistic, iniţiatoarea proiectului intenţionează ca în centru să fie amenajată o piaţă locală, unde să fie promovate produsele tradiţionale din zona Berca, respectiv cârnaţii de Pleşcoi, dar şi babicul şi covrigii de Buzău. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite