Legislaţie blândă: Căruţaşii nu se sinchisesc de amenzi şi sufocă centrul Buzăului cu atelajele lor chiar şi la orele de vârf din trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nu reuşesc să scape de cele peste 200 de atelaje trase de cai care la orele de trafic intens îngreunează circulaţia. Poliţiştii şi municipalitatea spun că legea este prea blândă şi nu le permite confiscarea atelajelor, singura soluţie despre care afirmă că ar avea efect atât timp cât căruţaşii nu se sinchisesc de amenzi

Pentru că legea nu prevede şi posibilitatea confiscării atelajelor în cazul în care se încalcă orarul de circulaţie sau se intră în zonele unde accesul este interzis, căruţaşii nu dau doi bani pe sancţiunile prevăzute de codul rutier. Eu nu au nicio teamă de amenzi, pe care nu se gândesc să le plătească vreodată.
Mai grav este că lipsa de reacţie a autorităţilor i-a incurajat pe căruţaşi să-şi manevreze vehiculele nu doar pe străduţele din cartierele mărginaşe, ci chiar şi prin zonele centrale ale oraşului la orele de vârf din trafic.


Reprezentanţii municipalităţii spun că au stabilit nişte reguli dar că acestea sunt ignorate. "Ne dorim să dispară acest tip de transport rudimentar dar sunt şi oameni care traiesc din agricultură şi nu putem interzice accesul în oraş. Există o hotărâre de Consiliu Local în care se reglementează pe unde aceşti participanţi la trafic au voie să circule între anumite ore: seara de la ora 18.00 la 20.00 sau dimineaţa, până la ora 8. Sunt nişte norme care trebuie respectate", a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.


Poliţiştii confirmă creşterea abaterilor comise de căruţaşi de la legislaţia rutieră dar spun că pârghiile legale pe care le au au la dispoziţie sunt limitate.
"În primele trei luni ale acestui an au fost aplicate 542 de sanctiuni contravenţionale căruţaşilor în municipiul Buzău, cu peste 200 mai multe faţă de amenzile aplicate în perioada similară a anului trecut. Noi nu putem confisca aceste atelaje pentru că legea prevede doar sancţiuni care constau în amenzi. Sancţiunile sunt foarte mari, între şase şi opt puncte amendă", a declarat comisar Florina Crucianu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.


Soferii din oraş se plâng că acesti participanţi la trafic sunt un pericol real mai ales dacă provoacă accidente, pentru că proprietarii atelajelor nu deţin niciun fel de asigurare similară rca-ului de la maşini.

"Dacă dai de o căruţă pe bulevardul Stadionului, mergi în spatele ei de ţi se acreşte. Nici poliţia nu-i mai opreşte pentru că nu mai au ce să le mai facă. Chiar am văzut căruţasi amendaţi care spuneau în gura mare că nu plătesc amenda pentru că oricum n-au ce să le ia. Mai grav este dacă ne lovesc sau ne zgârie maşinile, pentru că nu au asigurări. Ajungi să te plimbi ani de zile prin instanţă pentru despăgubiri şi tot degeaba", a declarat Mihai Constatin, şofer de taxi din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite