Iarna geroasă a stricat socotelile viticultorilor din județul Buzău

În județul Buzău, viţa de vie a fost grav afectată de gerul din această iarnă iar efectele pe piaţă nu vor întârzia să apară. Specialiştii în viticultură spun că vom avea vinuri de proastă calitate, la preţuri mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Temperaturile de minus 27 de grade Celsius înregistrate la Buzău au fost resimţite din plin de viţa de vie, o plantă foarte sensibilă la ger. Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Pietroasele au constatat din analize că în funcţie de soi şi de amplasament, între 50 şi 70 la sută din producţia de struguri este compromisă.

“La sfârşitul lunii ianuarie s-au înregistrat până la minus 27 de grade Celsius la nivelul solului. Acest lucru a afectat grav viţa de vie, mulţi dintre mugurii de pe corzile de viţă îngheţând. După cum am observat cu ocazia cercetărilor, mai bine de jumătate dintre aceştia şi-au schimbat culoarea din verde în maro, semn că au îngheţat. Acest lucru va duce automat la scăderea producţiei dar şi la cea a calităţii”, a declarat Ion Damian, directorul Staţiunii Viticole Pietroasa.

Şi viticultorii particulari se aşteaptă la pierderi însemnate şi s-au obişnuit deja cu gândul că anul acesta vom avea vin puţin şi scump. ”După doi ani în care am fost grav afectaţi de secetă şi grindină, avem de suferit din cauza gerului. Înainte de această iarnă grea speram că anul acesta vom avea o producţie bună dar nu va fi aşa. Nu cred că vom reuşi să ne scoatem nici măcar banii pe care i-am investit pentru că aproape 70 la sută din producţie a fost compromisă”, a spus Vasile Roşca, unul dintre viticultorii din Pietroasele.

Viticultorii spun că dacă anul trecut recolta de struguri a fost, în medie, de opt tone la hectar, în acest an va fi de numai patru, cinci tone la hectar.

citeste totul despre: