Ghid pentru evitarea accidentelor rutiere. Care sunt cele mai frecvente cauze şi ce ne sfătuiesc specialiştii să facem pentru a nu avea probleme la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Multe accidente rutiere se produc atât din cauza teribilismului la volan, din cauza imprudenţei şoferilor, chiar experimentaţi, care tratează cu superficialitate amănunte reguli elementare de conduită în trafic, cum ar fi purtarea în permanenţă a centurii de siguranţă, folosirea semnalizării la toate schimbările de poziţie şi direcţie, ori poziţia corectă a mâinilor pe volan.

Instructorul auto din Buzău Nicolai Morteci susţine că la originea celor mai frecvente evenimente rutiere, unele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, sunt depăşirile efectuate incorect.

”Depăşirea făcută hazardat este una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Ca să nu existe riscul acesta, trebuie să respectăm obligaţiile elementare, de a ne asigura temeinic, de a semnaliza din timp, de a nu brusca volanul. Te asiguri să vezi dacă vine maşină din faţă sau apreciezi corect distanţa cu ceea ce vine din faţă, semnalizezi din timp, te încadrezi în stânga celui pe care urmează să îl depăşeşti şi apoi accelerezi pentru ca atunci când ajungi în dreptul lui maşinile să fie paralele. Continui până te îndepărtezi suficient, să îl vezi în oglinda retrovizoare, semnalizezi dreapta şi te reîncadrezi pe sensul de mers”, spune Nicolai Morteci.

Acesta susţine că sunt mulţi şoferi imprudenţi care depăşesc în scurt, ajung foarte aproape de maşina pe care urmează să o depăşească, după care bruschează volanul atât la intrarea în depăşire cât şi la revenirea pe banda de mers. ”Dacă începi depăşirea aproape de el şi o închei la fel de aproape, când tragi dreapta fie rişti să îl acroşezi, ori ajungi pe partea cealaltă, în decor, dacă e un drum îngust. Trebuie să te duci pe sensul opus mai mult şi apoi revii pe sensul tău de mers, fără să îl pui în pericol pe cel din spate. Recomandat este să revii după ce îl vezi în oglinda retrovizoare”, spune instructorul buzoian.

Din păcate, poţi ajunge victimă colaterală a unui eveniment provocat de şoferul autoturismului care te depăşeşte şi de aceea este bine să ştim cum să reacţionăm dacă ajungem într-o astfel de situaţie. ”De recomandat este să facem orice pentru evitarea unui accident, dacă se prefigurează o depăşire riscantă a unui alt participant la trafic. Cel depăşit are obligaţia să încetinească, chiar să iasă de pe şosea, la o viteză sigură, dacă asta înseamnă să evite un accident. Asigurarea se face continuu şi independent, fără influenţa altor pasageri din maşină”, spune Nicolai Morteci. 

*Sursa auto.gasgoo.com

image

Când sunt două benzi de circulaţie pe sensul de mers, nu se consideră depăşire dacă autoturismul de pe banda unu întrece autoturismul de pe banda doi, spune Morteci. Este extrem de riscant, deoarece şoferii au tendinţa de a fi mai atenţi pe partea stângă, acolo unde se circulă pe contrasens ori se fac depăşirile corecte. ”Este posibil ca cel pe lângă care treci cu viteză, prin dreapta lui, să îţi taie calea şi să te acroşeze. În altă situaţie, dacă ai trei benzi: dacă tu eşti pe banda unu şi este altul pe trei, vrei să treci pe banda din mijloc la fel ca şi celălalt, trebuie să ştii că ai obligaţia să îl laşi mai întâi pe cel de pe banda trei”, spune Morteci.

Semnalizarea la schimbarea poziţiei de mers sau a direcţiei trebuie să ne intre în reflex. Este modalitatea de a ne comunica intenţiile celorlalţi participanţi la trafic. 

”Semnalizarea se pune pentru a-i atenţiona pe ceilalţi şoferi că schimbi poziţia sau direcţia de mers. Mulţi nici acum nu ştiu diferenţa. A schimba poziţia înseamnă să mergi spre stânga sau spre dreapta şi de regulă o faci când părăseşti o bandă. A schimba direcţia înseamnă să mergi în stânga sau dreapta, pe un drum cu care te intersectezi. Atenţie când virezi stânga spre un garaj, o curte. Când semnalizezi, obligat trebuie să reduci viteza, lucrul ăsta făcându-se din timp dar cu tatonare pentru ca cel din spate să nu considere că tu intri în depăşire. şi să nu îţi intre careva în spate crezând  că esti încă în viteză pentru o depăşire. Ca să nu se întâmple aşa, trebuie să tatonezi din timp, să reduci viteza uşor, apăsând frâna, lăsând-o, pentru ca cel din spate să îşi dea seama că reduci viteza pentru a schimba direcţia”, spune Nicolai Morteci.

O atenţie deosebită trebuie acordată trecerilor de pietoni. Riscul producerii unui eveniment rutier este amplificat de obturarea vizibilităţii prin parcarea maşinilor aproape de trecerea de pietoni. ”La lege, înainte se spunea că reducerile de viteză se fac până la limita evitării oricărui pericol. Acum a dispărut expresia aceasta iar obligaţia este să aibă 30 de kilometri pe oră în apropiere şi pe trecerea de pietoni. Poţi să reduci însă şi la 5 kilometri pe oră, mai ales când ai maşini parcate lângă trecerile de pietoni. Atunci e bine să mergi foarte încet iar piciorul să fie pregătit pentru frânare. Înainte de ajunge, obligat laşi acceleraţia iar piciorul se duce spre frână”, declară instructorul auto din Buzău.

* Nicolai Morteci este instructor auto autorizat  Sursa Facebook.com

morteci

Multe accidente au loc în apropierea staţiilor de autobuz, din cauza pietonilor neatenţi. ”În apropierea unei staţii se zice că trebuie să reduci viteza şi să observi dacă autobuzul are intenţia să plece. Clar, trebuie să îi acorzi prioritate să iasă pe banda unu. Pentru că există riscul ca pasagerii din autobuz să apară brusc din faţa autobuzului, sfatul este să acţionăm preventiv, încetinind şi având piciorul în dreptul pedalei de frânare atunci când trecem pe lângă vehicul, pentru a putea acţiona în foarte scurt timp”, spune Morteci.

Apropierea de intersecţii, fie semaforizate, fie cu sens giratoriu, este bine să o facem la viteză mică. Respectăm cu stricteţe timpii semaforului, iar în sensul giratoriu respectăm priorităţile conform legislaţiei. ”Când te apropii de intersecţie, ai obligaţia să conduci cu atenţie, reduci, opreşti. La semaforul temporizat, încetineşti apoi opreşti când vezi că mai ai două, trei secunde şi nu te duci să forţezi. Este posibil ca în ultimul moment să îţi frâneze şoferul din faţă. Dacă intersecţia este mare, te poate prinde culoarea roşie a semaforului. La giratoriu, e simplu. Te încadrezi din timp în funcţie de ieşirea din sens. Pentru prima ieşire este recomandat să intri pe banda unu, pentru celelalte, se execută schimbarea poziţiei de mers, respectând toate regulile acestei manevre, asigurare, semnalizare”, spune instructorul buzoian Nicolai Morteci.

Atunci când conduci noaptea, ochii tăi au nevoie de ceva timp să se adapteze la lumină şi umbră. Luminile de pe drum vă pot afecta, de asemenea, vederea. Schimbaţi unghiul oglinzii retrovizoare pentru a reduce efectul orbitor al maşinilor din spate. Încercaţi să evitaţi lumina directă a vehiculelor care se deplasează în direcţia opusă. Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, folosind faza lungă numai când este cazul. Trebuie ştiut că un şofer de pe contrasens poate intra chiar în tine, dacă este orbit de farurile maşinii tale.

Nu conduce cu viteză pe timpul nopţii. Vizibilitatea este redusă pe întuneric, ceea ce face dificilă pentru tine vederea şoselei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite