Gheorghe Tudorancea, singurul profesor de fluier din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul profesor de fluier din judeţ
Singurul profesor de fluier din judeţ

A învăţat să cânte la fluier în urmă cu 45 de ani şi a instruit peste o sută de tineri. Meseria lui de bază este cea de învăţător. În 1964 a fost repartizat la Cătina, unde a luat prima dată contact cu fluierul.

Încă din timpul liceului i-a plăcut muzica, dragostea pentru sunete fiindu-i transmisă de către unchiul său, care era instructor de cor. Un an de zile mai târziu a fost repartizat ca învăţător în comuna Cătina unde a întâlnit un elev de clasa a şaptea care cânta la fluier. „Când l-am ascultat pe băiatul acela, mi-a plăcut foarte mult ce am auzit. El a văzut că eu sunt foarte încântat şi ştia că am puţin habar de cântatul la fluier şi mi-a dăruit chiar fluierul lui”, îşi aminteşte Gheorghe Tudorancea.

În Cătina a avut ocazia să cunoască tradiţii vechi româneşti. În plus, acolo era şi o formaţie de fluieraşi  adulţi. Dorinţa de a deveni membru al acelui grup l-a făcut să exerseze la fluier zi şi noapte.

Un autodidact perfect

„Eu am învăţat să cânt la fluier singur fără ajutorul nimănui. Când veneam de la şcoală, începeam să cânt. Noaptea nu dormeam pentru că vroiam să mă perfecţionez, iar când aţipeam, fluierul era pe pieptul meu, atât de tare îl iubeam”, mărturiseşte el. În 1966 a reuşit să devină membru al formaţiei, iar în scurt timp a înfiinţat şi o trupă de 40 de copii pe care îi învăţa la şcoală să cânte la fluier.

„Am primit toţi copiii care au vrut să cânte pentru că nu am vrut să îi îndepărtez, mai ales dacă ei aveau această plăcere de a cânta din fluier. Din 1969 până 1974 am mers cu ansamblul în multe oraşe din ţară, iar la Galaţi am obţinut premiul doi pe ţară la un concurs naţional între formaţii şcolare”, ne-a spus Gheorghe Tudorancea.

Cei 13 fluieraşi de excepţie

A întâlnit şi un meşter de fluiere din comună cu ajutorul căruia a reuşit să confecţioneze 40 de fluiere din lemn de prun. După evenimentele din 1989, Tudorancea a luat o pauză, din cauza lipsei de interes a tinerilor de a mai învăţa să cânte din fluier. Însă în urmă cu cinci ani a reuşit să adune din nou mai mulţi tineri cu care să formeze din nou un ansamblu de 13 fluieraşi, împreună cu care şi acum merge la multe serbări şi concursuri.

„M-am hotărât aşa dintr-odată şi mi-am zis că este imposibil să las lucrurile aşa şi să nu duc mai departe tradiţiile noastre româneşti, atât portul, cât şi muzica”, spune cântăreţul. Acum este pensionar, însă continuă să meargă la şcoală doar pentru a învăţa tinerii să cânte la fluier. Şi-a propus ca în scurt timp să înfiinţeze şi un muzeu al satului unde să poată aduna obiecte tradiţionale româneşti.

Întrebări şi răspunsuri

Mai există interes pentru fluier?
Interes nu prea mai este, dar eu încerc să trezesc în copii dragostea pentru acest instrument, nu îi oblig pentru că eu vreau să vină din plăcere. Cei care vor să înveţe să cânte la fluier trebuie să aibă în primul rând plăcere şi apoi ureche muzicală.

Se mai păstrează tradiţiile româneşti?
Nu prea, se pierd încetul cu încetul, iar peste 10-20 de ani nu cred că vor mai fi fluieraşi pentru că nu mai sunt continuitori. Tocmai din cauza pierderii tradiţiilor vreau să deschid un muzeu al satului pentru ca tinerii să poată vedea porturile vechi sau ocupaţiile pe care le aveau bunicii sau străbunicii lor.

Ce îi place?
Sunt foarte multe lucruri care îmi plac. În primul rând îmi plac obiceiurile noastre româneşti. În plus, îmi mai plac şi grădinăritul, apicultura şi drumeţiile. Mi-ar plăcea ca oamenii să fie mai buni la suflet şi să nu se mai simtă atâta răutate în viaţa noastră.

Ce nu îi place?
Nu îmi plac minciuna, egoismul şi răutatea, nici lipsa de interes pentru cultură şi carte. Toţi cei care vor să facă ceva se gândesc doar la beneficiile materiale şi de aici vine lipsa tinerilor pentru a învăţa câte ceva despre tradiţii şi folclor pentru că ei merg pe ideea că nu se plăteşte şi nu merg pe mulţumirea sufletească.

Profil
Născut:28 aprilie 1945, localitatea Vipereşti, judeţul Buzău
Studii: Liceul Pedagogic  Buzău
Familie: căsătorit, 3 copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite