FOTOGALERIE Parfum de epocă: Centrul istoric va fi redat „Târgului Buzăului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Buzăului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative de vremuri ale urbei noastre nu mai sunt, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa-zise modernizări.

IMAGINI CU BUZĂUL DE ALTĂDATĂ aici

Farmecul Târgului Buzăului , denumirea (nr. popular) sub care era cunoscut oraşul în perioada interbelică, au fost distruse odată cu trecerea timpului. „Era un Buzău colorat şi activ, acum a devenit tern şi simplu", spune istoricul Valeriu Nicolescu.

Autorităţile locale, după ani de promisiuni, au anunţat în sfârşit că s-au găsit şi banii necesari pentru ca măcar centrului istoric să-i fie redat parfumul interbelic. Strada Cuza Vodă va intra într-un amplu proiect de reabilitare, dorindu-se redarea aerului de acum peste 70 de ani. Investiţia va fi făcută din fonduri europene şi va costa peste un milion de euro.

„Până în 2013, când este stabilit termenul de finalizare, central istoric va fi decorat cu felinare de epocă, băncuţe de piatră, balustrade din fier forjat şi pavele luminoase. Stratul de asfalt va fi înlocuit cu dale de granit, în culori diferite, printre care vor fi intercalate 50 de dale speciale, cu spoturi de lumină", a declarat viceprimarul Marcel Ciolacu.

Amintiri despre mahalaua de altădată

Imaginea Buzăului de acum nu mai seamănă deloc cu cea pe care o avea în urmă cu mai bine de şapte decenii. „Buzăul interbelic nu avea la cea vreme niciun bloc, exista o singură clădire mai deosebită, modernă. Toate celelalte erau tradiţionale, obişnuite, unele erau chiar vile frumoase, dar multe au fost distruse de pe artera numită astăzi Bulevardul Unirii. Aceasta a fost perioada în care Buzăul s-a modernizat mult, între 1918 şi 1938", ne-a spus istoricul Marius Constantinescu.

Perioada interbelică se asemănă cu cea din 2010 în Buzău doar datorită crizei economice pe care atunci întreaga omenire o traversa. „Am prins criza, dar nu se simţea ca acum. Noi, oamenii de rând, nici nu prea ştiam ce se întâmplă. Acum doar strada Cuza Vodă aminteşte de perioada aceea", îşi aminteşte Nicu Ispas, un buzoian de 90 de ani.

Erau anii în care devenise unul dintre cele mai importante oraşe ale ţării datorită comerţului, ocupaţia majorităţii populaţiei de atunci, de aici venind şi renumele de „Târg". Aici se adunau comercianţi veniţi din toate colţurile ţării, iar majoritatea buzoienilor se ocupau cu meşteşugăritul şi comerţul. Mulţi erau pălărieri, cojocari, cizmari, croitori, iar cele mai multe femei erau casnice.

Şi modul oamenilor de a trăi şi de a se distra era diferit de cel al celor din ziua de astăzi. La sfârşit de săptămână buzoienii se întâlneau în grădinile de vară din oraş la o halbă de bere şi palavre până seara târziu, când se retrăgeau la dans pe muzica patefoanelor. Buzăul de atunci avea patru cinematografe, acum nu a mai rămas niciunul în acest moment.

Oraşul se mândrea şi cu o sală de spectacole frumoasă, care avea o acustică perfectă şi care era mai mereu plină. Acum, locurile de distracţie ale tinerilor au rămas cluburile sau barurile.

„Buzăul mi se pare un oraş trist, blocurile sunt urâte, iar noi, tinerii, nici nu avem unde să ieşim. Mi-aş dori să avem un cinematograf măcar", ne-a spus Adrian Lazăr, un buzoian de 25 de ani. În acea vreme nu exista Piaţa Dacia, iar în zona apropiată de aceasta se afla un lac de acumulare.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite