Debranşaţii contestă plata căldurii comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiul pentru Protecţia Consumatorului se confruntă cu un potop de reclamaţii venite de la buzoienii nemulţumiţi de valoarea facturilor la căldură. Sute de buzoieni care locuiesc la bloc şi au centrale termice proprii sunt acum intrigaţi de modul de calcul, spunând că sunt taxaţi pentru căldura comună mai mult decât cei încă branşaţi.

Firmele care citesc repartitoarele de costuri şi Regia Autonomă Municipală (RAM) au ajuns în cazul listei celor împotriva cărora au fost depuse cele mai mult reclamaţii la Protecţia Consumatorului.
Cauza o reprezintă noua modalitate de calcul a căldurii furnizate în părţile comune ale imobilelor care se face conform ordinului 343 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). La plata căldurii comune sunt obligaţi să contribuie toţi proprietarii, indiferent de sursa de încălzire de care dispun.

Elena Ioniţă locuieşte în cartierul Unirii şi are o centrală de aparatament montată în urmă cu trei ani şi care acum este nemulţumită de calculul căldurii la comun. Femeia spune că a avut deja o dispută cu societăţile de citire a repartitoarelor. „Este vorba de o sumă care se regăsea în facturile abonaţilor de la sistemul centralizat, diferenţă pe care ne-au imputat-o doar nouă, debranşaţilor. Eu le-am spus că nu este corect să plătesc eu costurile celor care beneficiază de sistemul centralizat. Am plătit 27 de lei pe luna decembrie, iar după ce le-am făcut scandal au redus la 14 lei", a mai spus Elena Ioniţă.

Reprezentanţii societăţilor de repartitoare recunosc disputele create printre locatari dar spun că nu au nicio vină. „Sunt foarte mulţi oameni care se adresează OPC-ului însă firma de repartitoare e doar un prestator de servicii, care prelucrează datele de pe contoare. Avem apartamante care acum plătesc mai mult pentru părţile comune, dar ordinul ANRSC dă voie la asemenea calcule", a declarat Eftimie Gheorghe, prestator de servicii al societăţii Debitron, firmă care citeşte repartitoarele.
La Protecţia Consumatorului numai în ultimele două săptămâni au fost 75 de reclamaţii pe acest subiect. "Zilnic avem cel puţin cinci reclamaţii la adresa firmelor care citesc repartitoarele şi a societăţii de termoficare. În general, aceste societăţi merg pe cadrul legal şi nu au nicio vină. Şefii de asociaţii poartă toată răspunderea pentru că ar trebui să-i întrunească pe toţi locatarii ca să instaleze noi repartitoare în spaţiile comune. Aceşti preşedinţi riscă amenzi de la primărie", a declarat şeful OPC Buzău, Nicuşor Dinulescu.

Aceeaşi poziţie o are şi conducerea RAM, care citeşte gigacalorimetrele la jumătate dintre cei 20.000 de abonaţi. „Unde sunt părţi comune toată lumea trebuie să plătească, chiar dacă locatarii nu mai au niciun fel de ţevi prin apartamente. Aceasta este legea, iar dacă nu sunt mulţumiţi, se pot adresa OPC-ului." a declarat Constantin Tacea, directorul RAM Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite