Cum trebuie să ne comportăm în public. Regulile de bunăcuviinţă explicate de un actor cu experienţă în codul de maniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viaţa de zi cu zi, necunoaşterea unor reguli minime de conduită în public te poate arunca într-o situaţie neplăcută. Vulgaritatea şi un comportament inadecvat într-un spaţiu aglomerat, autobuz ori într-o sală de aşteptare, ar putea isca oricând reacţii din partea celor care se simt deranjaţi.

Actorul Adrian Nicolae, coordonator al Clubului de teatru „Lordul Valah” de la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, ne împărtăşeşte câteva repere privind comportamentul în public. A te ridica de pe bancă pentru a-i oferi locul unui bătrân şi a nu înjura în public sunt deprinderi căpătate în copilărie, din educaţia de acasă.

”Un actor, atunci când intră în pielea personajelor, experimentează aproape toată gama de comportamente, bune şi rele, ale personajelor pozitive, elegante, cu bun simţ, ori ale celor negative, egoiste, necivilizate”, spune Adrian Nicolae.

O regulă elementară de bun simţ este să-i respectăm pe cei din jurul nostru, mai ales dacă sunt vârstnici ori bolnavi. Nu ne aşezăm pe locurile rezervate bătrânilor, persoanelor invalide şi persoanelor persoanelor cu copii în braţe, fie că vorbim de mijloace de transport, ori săli de aşteptare.

Nu ne înghesuim, nu ne îmbrâncim şi nu ne facem loc cu coatele în goana după un loc liber, oriunde ar fi, într-un autobuz sau într-un local de alimentaţie publică.

image

Dacă putem să ajutăm pe cineva care are nevoie, să ajutăm! Nu blocăm trotuarul atunci când ne oprim să purtăm o conversaţie cu cineva.

Evităm pe cât posibil să vorbim la telefon atunci când suntem în compania cuiva. E neplăcut atunci când eşti alături de o persoană care te ignoră, vorbind minute în şir la telefon.

”Nu este deloc recomandat, deşi este din ce în ce mai greu să ne abţinem, să vorbim la telefon în spaţii publice sau în mijloacele de transport în comun. E neplăcut pentru ceilalţi din jur să ne audă conversaţia care poate atinge subiecte ce ţin de intimităţi. Este lipsă de respect pentru ceilalţi”, ne spune actorul Adrian Nicolae.

Nu ne certăm în spaţii publice. Nu ascultăm muzică la telefon atunci când avem mulţi oameni în jur. Dăm telefonul pe silenţios sau, mai bine, îl închidem atunci când suntem la un spectacol, la film sau la alt eveniment.

Nu ocupăm o masă de mai multe locuri la restaurant dacă nu ai nevoie. Adeseori vedem cupluri care ocupă mese de patru chiar opt persoane.

Nu lăsăm telefonul pe masă în localurile publice. Nu facem altceva decât să demonstrăm cât de important este acest obiect pentru noi şi totodată arătăm cât de neinteresantă este discuţia pe care o avem cu partenerul.

image

Bărbatul niciodată nu duce geanta femeii iar paltonul îl ia doar pentru a-l duce la vestiar. Dacă mergi la plimbare cu cineva, iar această persoană s-a salutat cu un cunoscut care ţie îţi este străin, trebuie să-l saluţi şi tu.

Pe stradă, bărbatul trebuie să meargă în stânga femeii. În dreapta pot merge doar soldaţii, care-s gata să se sacrifice pentru ea. Femeia poate să nu-şi dea jos într-un local pălăria şi mănuşile subţiri, însă obligatoriu va scoate căciula şi mănuşile groase.

Bărbatul intră întotdeauna primul în restaurant. Prin acest gest, oamenii din local îşi pot da seama cine a venit cu iniţiativa de a petrece vremea în local şi cine va plăti. În cazul grupurilor mari, intră primul şi achită consumaţia cel care a venit cu iniţiativa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite