VIDEO Pacienţii unui spital din Buzău sunt trimişi să cumpere medicamente de la farmaciile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul orăşenesc Nehoiu are nevoie de sprijinul unor sponsori
Spitalul orăşenesc Nehoiu are nevoie de sprijinul unor sponsori

Rudele pacienţilor internaţi în spitalul din Nehoiu, judeţul Buzău, sunt trimise să cumpere medicamente, branule sau perfuzoare de la farmaciile din oraş. Farmacia unităţii medicale care deserveşte zece localităţi de pe Valea Buzăului este aproape goală, iar stocul de consumabile medicale pentru urgenţe este şi el pe terminate. Pentru a trece cu bine de lunile de iarnă, care se apropie, spitalul din Nehoiu are nevoie de sprijinul unor sponsori.

Spitalul Orăşenesc Nehoiu traversează de mai mulţi ani o criză financiară, accentuată mai ales în ultimii trei ani, după desfiinţarea a două spitale din zonă. Închiderea unităţilor medicale de la Pârscov şi Pătârlagele, începând cu 1 aprilie 2011, a generat o creştere a numărului de pacienţi. 

An de an, bugetul limitat al spitalului din Nehoiu este astfel drămuit încât pentru a putea plăti facturile curente şi restante către furnizorii de alimente, apă, energie termică şi curent electric, prioritare pentru funcţionarea unităţii, conducerea face economii în alte sectoare, cum ar fi aprovizionarea farmaciei proprii.

Managerul spitalului, medicul Sergiu Remişovschi, spune că lipsa medicamentelor este o problemă mai veche şi confirmă că, în multe situaţii, pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele. ”Sunt probleme cu medicamentele, şi de aceea mai trimitem bolnavii să cumpere din exterior. În primul rând lipsesc analgezicele, precum Algocalminul şi Tramadolul, şi anestezicele folosite la urgenţe, pentru sutura rănilor, pentru operaţii, pentru anestezia venoasă locală, Xilina, soluţii perfuzabile, glucoză de 5 la sută şi ser fiziologic. Avem stoc limitat de materiale sanitare, pentru reanimare şi urgenţe, dar care se termină. Avem seringi, de exemplu, de anumite dimensiuni iar bolnavii sunt nevoiţi uneori să cumpere seringile potrivite”, ne-a declarat dr. Sergiu Remişovschi, managerul spitalului orăşenesc Nehoiu.

Stocul din farmacia spitalului este de multe ori completat cu medicamente cumpărate de angajaţii spitalului sau din donaţii de la primăriile din zonă. Noi mai cumpărăm, pentru urgenţe, pentru că nu poţi să trimiţi bolnavul să cumpere, dar şi aşa sunt bolnavi care au alergie la anumite substanţe şi noi avem numai un singur tip. Pentru bolnavii în regim ambulatoriu, le mai spunem să cumpere medicamente, dar sunt situaţii multe când oamenii nu au bani să cumpere. O bătrână ajunsese să vândă păsări din curte, ca să cumpere nişte medicamente”, a spus managerul spitalului.

În prezent, la unitatea spitalicească nu sunt fonduri, întrucât au fost achitate alte datorii. ”Ne-am axat pe plata datoriilor, pentru că vine iarna şi avem foarte mari datorii la energia termică. Dacă se măreşte fluxul de bolnavi, noi tot aceeaşi sumă o primim de la Casă, conform contractului. Sursele de finanţare sunt veniturile proprii, de la Casa de Asigurări, program naţional TBC, bolnavii neasiguraţi şi donaţii de la primăriile zonei, în principal Nehoiu”, a declarat medicul Sergiu Remişovschi.

Bugetul pe 2014 al spitalului orăşenesc Nehoiu, unitate cu 118 paturi finanţate de stat, a fost de 4,7 milioane lei, din care peste 3,4 milioane lei au fost destinaţi cheltuielilor de personal, salarii şi sporuri, pentru un număr de 168 de angajaţi. Pentru aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare au fost alocaţi 198.000 de lei, sumă aproape epuizată. Conducerea spitalului buzoian caută acum sponsori pentru a asigura necesarul de medicamente care să ajungă până la finalul acestui an.  

Citeşte şi: Au fost deblocate angajările la Spitalul Judeţean Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite