Cine este politicianul care şi-a dorit un bolovan la mormânt în loc de cruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul Dumbrava, cel mai vechi din municipiul Buzău, este un ansamblu de monumente funerare interesante, realizate de sculptori celebri. Dinspre vechile morminte izvorăsc poveşti din alte timpuri, legende şi frânturi de istorie.

Printre locurile de veci învăluite în mister este şi cel în care este îngropat un fost politician buzoian, mormântul fiind marcat printr-un bolovan uriaş, de aproape trei metri înălţime. La început, la mormânt ar fi fost doar stânca, fără crucea metalică pe care o găsim şi astăzi, ea fiind montată după câţiva ani de la moartea politicianului.

Titus Oroveanu este numele celui îngropat sub stânca din cimitirul Dumbrava, fost medic, politican, care a trăit între 1888 şi ianuarie 1932, la Buzău. O serie de legende s-au creat în timp în jurul bizarului ansamblu funerar care se află în partea din faţă a cimitirului buzoian, pe aleea din stânga capelei mortuare.

Cu titlul ”Poveşti Stranii din Cimitirul Dumbrava - Dosarele X în România”, sub semnătura publicistului Răzvan Mateescu, sunt prezentate informaţii orale despre Bolovanul lui Oroveanu.

”Titus Oroveanu a murit în anul 1932. Fusese medic şi ateu convins. El ar fi avut o premoniţie referitoare la data propriei morţi şi i-a rugat pe cei apropiaţi, prin testament, să nu-i pună cruce pe momânt, ci doar o stâncă mare. Când omul s-a stins din viaţă, rudele i-au îndeplinit dorinţa. Au făcut rost de un bolovan şi l-au aşezat peste fostul domn Oroveanu, în loc de cruce”, scrie Răzvan Mateescu pe blogul său. 

buzau

Autorul articolului susţine că a aflat de la bătrâna care îngrijeşte mormintele de la Dumbrava că, deşi lucrează în cimitir de mai bine de 40 de ani, femeia se mai sperie câteodată, deoarece ”în jurul acestui mormânt se petrec lucruri stranii”.

”Acum câţiva ani, într-o seară de toamnă, de la geamurile blocului din vecinătate s-a putut observa o pâclă groasă de fum negru cum învăluie bolovanul de pe mormântul doctorului Oroveanu. Martorii oculari au crezut că e vorba de nişte cauciucuri care ard. Când au încercat să vadă despre ce e vorba şi-au dat seama că nu era nici o roată care fumegă. Zile la rând, piatra funerară a fost acoperită de această pâclă groasă de smog, fără ca să se descopere urmele vreunui incendiu. Nimeni n-a ştiut să spună ce se întâmplă”, scrie Răzvan Mateescu în articolul intitulat ”Poveşti Stranii din Cimitirul Dumbrava”.

buzau

Istoricul buzoian Valeriu Nicolescu, autorul volumului „Dumbrava – un «Pantheon» buzoian“, semnat împreună cu Eduard Nicolescu, spune că poveştile conturate în jurul mormântului cu bolovan sunt legende nesusţinute însă de vreun testement ori declaraţii ale apropiaţilor celui care a fost  prefect al judeţului Buzău.

”Nu sunt multe informaţii legate de moartea politicianului sau cum s-a ajuns să aibă acest bolovan la mormânt. Titus Oroveanu a fost un politican important al Buzăului. A fost prefect al judeţului Buzău între 21 ianuarie 1922 şi 17 decembrie 1924, şi în 1932. S-a născut la Caracal, fostul judeţ Romanaţi şi s-a căsătorit cu Eugenia, fiica lui Constantin Tisescu, fost prefect al judeţului Buzău între 20 decembrie 1910 - 20 octombrie 1912. Ca politician, a fost deputat şi chestor al Camerei”, ne-a declarat Valeriu Nicolescu, istoric.
buzau

Cine a fost Titus Oroveanu

În septembrie 1932, Prefectura, Camera de Comerţ şi Industrie, Camera Agricolă şi Sfatul Negustoresc au organizat Expoziţia Generală a judeţului Buzău, cu produse agricole, zootehnice şi ale industriei casnice şi meşteşugăreşti. Cu acest prilej s-a bătut o medalie care are înscris ca legendă, pe avers: Prefectul judeţului Buzău dr. Titus Oroveanu.

A decedat la Sanatoriul ”Sf. Elisabeta” din Bucureşti, soţia sa, la acea dată cu domiciliul în Capitală, solicitând deschiderea succesiunii.

”În afara locuinţei şi bunurilor mobile, a fost revendicat şi şlepul Withleem de 1.088 de tone, ancorat la Brăila, punctul Ghecet, aflat în grija cârmaciului Dumitru Radu. Au fost prezenţi fraţii săi Vasile şi Gheorghe Oroveanu din Bucureşti, Tudor Oroveanu din Slatina, Ion şi Dumitru N. Oroveanu din Craiova, Petre şi Tonton I. Oroveanu din Bucureşti”, scrie Valeriu Nicolescu în lucrarea „Dumbrava – un «Pantheon» buzoian“.

Cimitirului Dumbrava este locul în care se află adevărate lucrări de artă, sculpturi sau monumente funerare cu valoare arhitecturală. În centrul cimitirului se află pisania originală în care regăsim datele referitoare la înfiinţare. Este vorba despre 20 octombrie 1872, ”în zilele Mării Sale Domnitorului românilor Carol I”. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite