Buzău: Când nu se ia la trântă cu crima organizată, lasă pistolul şi pune mâna pe pix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Când nu se ia la trântă cu crima organizată, lasă pistolul şi pune mâna pe pix
Buzău: Când nu se ia la trântă cu crima organizată, lasă pistolul şi pune mâna pe pix

Poliţistul Laurenţiu Pantazi este un tip dur. Asta o ştiu cel mai bine hoţii şi traficanţii care de-a lungul anilor au avut ghinionul să îl cunoască.

Băieţii răi ar fi probabil extrem de surprinşi să afle că poliţistul care, atunci când nu se află pe urmele lor scrie versuri. Pare oarecum bizar, dar este adevărat. Comisarul şef  Laurenţiu Pantazi, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean , un „meseriaş” al acţiunilor sub acoperire, spaima interlopilor este poet.

A publicat prima dată cu mult înainte de a intra în Poliţie. Se întâmpla prin anii de liceu când Adrian Păunescu i-a publicat în revista „Flacăra”  două poezii, în rubrica rezervată debutanţilor. Au urmat cîteva cursuri plictisitoare la Academia de Poliţie în timpul cărora colegii completau Rebus, iar el...scria versuri. Scrie şi acum.

Pe biroul său, comisarul şef  Laurenţiu Pantazi , are sub mapa cu dosare o coală pe care din cînd în cînd aşează cu pixul versuri. Poezii cu versuri simple şi cuvinte puţine, dar greu de potrivit. Nu sînt inspirate din lumea deloc frumoasă  a infractorilor, nici nu crează o imagine romanţată a lumii poliţiştilor, pentru că nu-i plac romanele poliţiste. Este, după cum mărturiseşte un mod de evadare din cotidian, sunt clipe de relaxare pe care şi le permite din când în când. A publicat recent într-o antologie editată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Anul trecut şi-a „molipsit” colegii poliţişti şi a iniţiat un microcenaclu şi împreună cu câţiva dintre ei publică poezii în săptămânalul „Amprenta”
Prilej de relaxare

„Încerc să consider meseria mea un prilej de relaxare nu o corvoadă şi încerc să fie la fel pentru subordonaţii mei”. Pentru ce îşi încarcă bateriile comisarul şef Laurenţiu Pantazi cu poezie? Pentru că are de condus tot ceea ce înseamnă poliţist în uniformă din judeţ, de la cei de la Rutier pînă la mascaţii de la D.P.I.R. asta în condiţiile în care el îmbracă destul de rar uniforma. Se simte mai confortabil în blugi şi adidaşi, ţinută care îi permite să lucreze încă sub acoperire şi chiar să participe la acţiuni de filaj. S-a specializat în astfel de misiuni cu ocazia unor cursuri „mai exotice” cum le numeşte el organizate de diferite agenţii americane pe linie antidrog.


Care este cel mai mare succes?
Cele mai mari statisfacţii le-am avut cât am lucrat la „Crimă Organizată”. Serviciul pe care îl conduceam a fost singurul din ţară premiat de FBI, în anul 2004 pentru modul de investigare şi destrucutrare a unei grupări de traficanţi de persoane ce acţiona pe raza mai multor state.

Dar cel mai mare eşec?
Nu prea au fost hoţi pe care să nu îi prind. Ar fi totuşi şi un insucces, dar nu pot să vorbesc despre asta.

Ce-i place 
„Îmi place că pot să ajut oameni în mod direct. Îmi place că nu am acelaşi program în fiecare zi. M-am îndreptat către Academia de Poliţie tocmai din acest motiv, pentru că ştiam ce provocări mă aşteaptă. Îmi place să citesc poezie şi mai rar romane. Citesc aproape zilnic două poezii, atunci când am câteva minute libere sau seara înainte de a pleca de la birou. Sînt pasionat de istorie şi studiez destul de mult. Am făcut paraşutism şi mi-a plăcut, dar deşi nu am mai făcut salturi de mulţi ani am rămas  dependent de adrenalină. ”

Ce nu-i place
„Sînt dezamăgit din punct de vedere profesional că în ultimii trei ani sunt mai mult manager şi mai puţin poliţist. Am tot mai puţin timp să ies în stradă acolo unde mă simt bine pentru activităţi care, e drept nu sînt în fişa postului . Nu îmi place tipul de poliţist cu muşchi şi cu pistolul la vedere prefer tipul de poliţist mai copt. Sunt „vamaiot”, am fost de multe ori acolo, dar acum nu îmi mai place în Vama Veche, nu mai e ceea ce a fost odată. Nu îmi plac romanele poliţiste. Nu mă regăsesc în personajele acelor cărţi. ”

Data şi locul naşterii: 29.10.1969, municipiul Buzău.
Starea civilă: Căsătorit, soţia, magistrat, vicepreşedinte a Judecătoriei Buzău,  doi copii.
Ocupaţia: ofiţer de poliţie, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău
 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite