Buzău: Adela Petre păstrează arta şi meşteşugul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 80 de ani, continuă să lupte pentru păstrarea tradiţiilor, considerând că această pasiune este o datorie de la Dumnezeu.

Adela Petre, mesager de seamă al artei populare buzoiene, este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor sale: piese de port popular, feţe de masă sau carpete din păr de capră. Este primul creator care a ţesut din păr de capră de la covoare tradiţionale până la lucrări dintre cele mai moderne.

A studiat timp de opt ani arta ţesutului de covoare şi pânză, iar premiile obţinute începând cu anul 1967 aveau să certifice măiestria şi originalitatea creaţiilor sale. Astfel, în 1967 a fost recompensată cu Marele Premiu al Uniunilor Artiştilor Plastici iar în 1969 cu Premiul I la Festivalul Internaţional Bucureşti. Au urmat apoi şi Premiul Ethos şi Medalia Serviciului Credincios clasa a III-a. Acum ţine în casă sute de diplome şi premii care îi amintesc de locurile pe unde a trecut.

Peste ani şi-a expus apoi lucrările în expoziţii din Franţa, Olanda sau Grecia. “Cunoştinţele mele de acum mi-au fost transmise de la bunica, dar şi de la femeile din satul meu natal, Sibiciu, din Munţii Buzăului. Mi-a fost drag să învăţ meşteşugul ţesutului şi al cusutului şi cred că am avut datoria de a-l lăsa moştenire celor ce ne vor urma. Acum ţes păr de capră şi lână la război vertical, lucrez în culori naturale şi pregătesc singură materialele”, spune Adela Petre.

Şi pentru că iubeşte prea mult ceea ce face, vrea să transmită arta meşteşugului şi mai departe. Aşa a învăţat-o pe fiica sa, Cornelia, lucrul cu războiul vertical şi mai târziu şi pe nepoata sa, care acum o însoţeşte la mai toate expoziţiile la care bunica ei este invitată. Munca pentru un costum popular nu este uşoară. Doar pentru o ie este nevoie de două luni, apoi alte două pentru fotă şi pentru betele.

Lucrările sale au fost apreciate şi de fostul preşedinte, Nicolae Ceauşescu, pentru care confecţionase o colecţie de perdele şi de feţe de masă, care urmau să ajungă la Casa Poporului. “Nu ştiu ce s-a întâmplat cu perdelele şi cu feţele de masă, eu le-am trimis preşedintelui, dar nu au mai ajuns că a venit revoluţia. Ori au fost vândute prin alte ţări, ori sunt prin lada cuiva”, ne-a spus meşterul popular.  Creaţiile sale i-au impresionat şi pe americani, aceştia dându-le denumirea de “picturi cu păr de capră”. De asemenea, primele doamne ale Americii, Hilary Clinton şi Laura Bush, au fost impresionate de frumuseţea artei sale şi au complimentat-o într-o vizită la Muzeul Satului din Bucureşti.

Mai vor oamenii să ţeasă la război?
În afară de nepoata mea, nimeni nu s-a mai arătat interesat. Ea acum îşi completează cunoştinţele, fiind muzeograf. Mai lupt cu un grup de copii de la Liceul Pedagogic, dar e greu să îi aduc la întâlniri. Am mai făcut un cerc de femei la Blăjani, cu ele făceam ciorapi de lână, dar eu vreau ceva pentru tinerii noştri.

Se mai păstrează tradiţiile?
Foarte puţin. Am observat că nouă ne este mai uşor acum să copiem tradiţiile altora. Mie cel mai mult îmi plăceau şezătorile care se făceau pe vremea mea în sat. Aşa, aveai ocazia să vezi o fată cât este de harnică sau cât de mult s-a ocupat mama ei de ea. Nici de sărbători nu mai e ca înainte, nu mai cântăm colinde, doar stăm la masă.

Ce îi place
Îmi place foarte mult să mă ocup de grădina mea. Pe timp de vară intru în casă la 10 seara că stau cu orele şi am grijă de flori, cultiv legume. Îmi place şi satul românesc că acolo mai există o fărâmă din ceea ce a fost cândva, dar generaţia nouă aduce cu ea alte obiceiuri, care nu sunt tocmai bune.

Ce nu îi place
Nu-mi place că nu luăm nişte hotărâri care să meargă înainte, nu să le schimbăm iar şi iar. Eu ştiu că noi, românii suntem nişte oameni hotărâţi şi ambiţioşi, care dorim să se vadă ceva pe urma noastră. Mă mai apucă tristeţea şi când la ora opt seara nu mai văd oameni pe stradă, eu cred că e un semn rău.

Profil
Născută: 10 iunie 1929, Valea Sibiciului (actual Pătârlagele) - Buzău
Ocupaţie: meşter popular
Familie: căsătorită, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite